Nuffnang Ads

Tuesday, October 18, 2011

SeLAmaT HaRi LaHIr..HuBBy...


Salam...

Allah selamatkan kamu
Allah Selamatkan Kamu
Allah selamatkan wan rusdan wan manan
Allah selamatkan kamu

wahh dah 31 dah my hubby.....semoga diberkati kehiduppannya di dunia dan di akhirat....love u so muchh...gatai! sempat jugak aku watkan pulut kuning utk hubby.....memang supriselah sebab bgtau dia ni org lain yg tempah....tup2 ada nama dia..heheheh like 10000x......

Tuesday, October 11, 2011

Monday, October 10, 2011

Reunion Bagan Lalang 8-9.10.11

Salam...hujung minggu kali ni dipenuhi dengan aktiviti reunion kat Bagan Lalang....hehehe sukanya tarikh reunion ni......8 9 10 11...secara kesimpulannya..memang happening tullah....rugi sapa yg tak join kali ni..al maklum semua ada kawin..bawak anak masing2.....aku pakai point aje wat review ni yek..senang sikit nak baca..hehehhe:

  • kami bertolak dari JB kul 9 pagi..siap breakfast kat depan opis MNF lagi..pekena nasi lemak..memang nak suh anak2 makan berat sikit...kang idoklah abangnya asyik cakap..'SAYA LAPAR'...waa haru tul kalo abg dah start cakap macam tu....pasal tu jugak aku bekalkan maggie n mee sedap..manalah tau lapo2 leh bantai maggie...
  • Perjalanan amik masa dalam 4 1/2 jam...tak taulah lambat ker cepat ni...anak2 pun baik aje...tak banyak ragam...tulah dah bekalkan mainan 1 beg...jalan pun main redah aje..sib baik ada GPS...exit port dickson-lukut-sg pelek-bagan lalang....sempat lah jugak lalu ladang tanah merah...dah danish cakap mcm nak pi rumah nenek aje..hehhee kelapa sawit memanjang...ipan pun suka aje..coz kapal terbang tak putus2 lalu..muncung aje mulut dia tunjuk kapal terbang..bukan pakai jari yek..tapi muncung....
  • dalam kul 12.30 dah sampai b.lalang....sebelum tu dah pesan kat hubby beli makanan dulu otw nanti...last2 punya excited cari jalan sampai lupa nak tapau makanan..kesudahannya makan n.g.kampung yg tak kampung sangat..last2 anak2 mintak magie aje...hehehehehe..
  • aku family yg kedua sampai pas family paka...kitaorng cekin kat PNK bagan lalang ...oklah chalet tu dgn harganya...ada aircon n kipas...yg tak bestnya bilik aku tak leh on TV..apa daaaaaaa....sib baik aktiviti penuh..sampai aje makan+mandi...ingat nak mandi laut, tapi surut lak masa kitaorng sampai..mandi air terjun ajelah..hehehehe
  • dalam kul 4 dah ramai yg sampai : family opezz, paka, enal, syuk, farabi, heda, nasa, ayie..yg lain sampai malam pun ada...zack, halid ngan matkod..betul ke aku eja...
  • petang tu ada sukaneka..hehhehe danish orang paling excited..almaklum dah traning berapa hari nak join ..apapun memnag happening ditambah ngan kerenah budak....ist game..rebut gula2...danish no 3...pastu masukkan air dalam botol no 1..n last bawak bola ping pong dalam sudu...heheheheh no 4...aku memang sorak habis2an lah sebab ni 1st time danish join sukaneka..habis ilmu didada diturunkan kat danish......game ni betul2 wat family asing2 hapening+pening...hehehehhehe.....pas habis jer game bebudak..game bapak budak lak.......sama jugak jenis game..masuk game ke 3..masing2 dah pancit....heheheheheheheheheeheh..apapun paka hang memang best sebab sediakan game2 yg happening...last semua mandi lautttttt...n nak prepare utk bbq lak
  • bbq time memang best sebab time makan aaaaaaa......ayam, sotong, ikan sosej, bihun, nasi impit semua adaaaaaaa.....yg paling best..ibu2 gossip...bapak2 lak masak...hehehehhehehe best tullah.....sambil2 makan ada wat acara penyampaian hadiah utk sukaneka tadi, cabutan bertuah n tukar2 hadiah ......danish lah excited.....tak sabo nak bukak..almaklum budak2......aku dapat cabutan bertuah n tukar hadiah wit family farabi.....anak2 aku jugak memang terbaik..sebab tak ngamuk langsung....ramai kawan katanya.....
  • sampai kul 10.30 mlm...kitaorng balik bilik masing2..bapa2 kemas n pi ngeteh with other bapak yg lain sampai kul 2am...amik kooooooo..apalah yg digossip tu yekkk.....
  • esok paginya..acara bebas..anak2 main layang2 n ingat nak wat potoshoot..ejaan..sabo aje.......tapi disebabkan kepenatan semalam...bangun pun dah terlambat...so kuality gambo kurang sikit bak kata ayie...hahahahahhaa..last2 tak der sesi pun...apapun mekasih ayie sebab shoot kami sefamily walau spotan..nak tgk gambo..nak tgk gambo..hehehhehe..dalam kul 11..kitaorng berkumpul di sepang gold coast ...nak wat reunion kat sini non mampu..rm700 per night...pengsan mak dek non....dapat tido kat sebelah sepang gold coast pun dah cukuplah...hehhehehehehehehehe...
  • last program diakhiri ngan makan secara berjemaah kat pantai bagan lalang.......miss that moments.....apapun setelah direview reunion kali ni..memang semuanyer terbaekkkkkkk!!!!!!!!!
  • insyallah reunion seterusnya kat JB lak yekkkkk.........
  • gambo next entri ooo pi kat FB dckey ojolaly....

Tuesday, September 27, 2011

Tanjung Piai VS Bagan Lalang

Salam..

mm 8 Oktober ni ada 2 program yg bagi aku sama2 penting.
1st kitaorng ada reunion utk batch degree aku n my hubby. almaklum dulu 1 kelas. so untuk kali yg kedua reunioun ni dah confirm akan di adakan pada 8 oktober di Bagan Lalang.

Second agenda lak, taska anak2 aku wat family day kat tanjung piai pada tarikh yg sama...hehehehehe tulah napalah leh clash tarikh tu yek.

mmm kalo tanya hubby of couse reunion tu dia pilih..almaklum sebelum raya dan planning. aku lak so-so....dua2 best...tapi kalo nak difikirkan pi reunion tu berbaloilah ..coz bukan senang nak kumpul balik batch aku tu ...1st reunion masa tu waktu aku lum kawin ngan hubby lagi...6 years ago...bayangkan dlm 6 tahun ni dah 2 anak aku ada..hehehehehe....yelah rasanya memang nak pi reunion lah...bab family day taska tu insyallah ada rezeki tahun depan aku joinlah....lagipun aku dah lama nak pi bagan lalang...last time aku pi waktu aku amik subjek option..ada wat family angkat....nama mak angakt aku pun aku lupa....rasanya depa stay kampung bagan laut ker..kamung endah yek...ha yah...otak talak moleh ingat loooo....urat kipala sudah banyak putus....appaun insyallah aku try round sana nanti ..figure rumah tu aku ingat lagiiii..mintak2lah jumpa family anagkat aku tu. oklah kalo jadi semuanya aku wat entri nanti..walaupun bukan utk sapa2 yg penting aku nak semadikan dalam blog ni...nanti anak2 aku leh baca. hik2..insyallah


Tuesday, September 6, 2011

ce cita...


Salam Aidilfitri wat semua (still mood raya.....)

tahun ni aku sefamily beraya kat ganu....dah turn balik kampung hubby..actually tahun ni kerap jugak aku balik ganu sebab kebetulan ada projek kat kelantan...dah alang2 ke kelantan singgah lah tganu.......sebut ganu danish orang yg paling kecoh...excited giler nak balik ganu..asyik bilang hari bila nak balik ganu..yang heran bila dah sampai rumah toki dia still mention nak balik ganu..aikkkk? ni kita dah kat ganulah.....rupa2nyer tganu bagi dia adalah Tamadun Islam (TI)...huhuhuhhuhuuh ciann dia sebab time raya2 ni sapalah nak bawak train n boat kat TI tu...hehehhe semua orang cuti raya...so lainkali ajelah...

Raya kali ni aku ada masak2 sikit utk 'ngunjung' family kat ganu.......at least dapat jugak aku makan ketupat n lodeh..hehehehhe...menu : ketupat segera+daun + lodeh+daging blackpaper+kuah kacang+ayam masak merahhh...meriah tak? hehehhehe..opss sthanks my sis in law sebab bagi pinjam dapur...aku ni segan sikit nak masak bila ada orng kat rumah..al maklum i kan pemalu..mieuwwwwwwwww....wekkk nak muntah.....while aku cooking2..hubby jag 2 my little hero.....kul 11pm semua masakan dah siap kecuali lodeh aje tak wat awal coz masakan tu pakai santan..... ingat nak wat sekali nenas rebus + cinnamon ...dah beli pun 2 biji ..bila dikopek jer huhuhuhuhu still entah lorrr..yok2 jer budak pompuan kat PEKAn tu kata ni dah masak kak...manis...cheh mentang2 aku tau makan nenas aje...ko pun tipu aku bulat2....huhuuuhuuhhu..tak perlah tak der rezeki aa..

raya tahun ni kami semua ala2 oren ...meriah .....anak2 pun tak wat hal...suka aje pakai baju melayu tuuu......cuma abang aje tak der mood nak amik gambo...dia kasi can kat ipan lak kot....hehehe..so gambo raya ni banyak gambo ipana je...


Comel kan kami sekeluarga...heehhe leh lak sama ngan warna langsir...hahahahhahahahaha



sempat lagi pi pantai batu buruk ...si abg pilih layang2 yg ada gambo cikalak bum2.....hahahhahah keraktor kat car movies tuuu

kan dah cakap ada banyak gambo ipan aje...dia aje yg sudi nak gambo ngan ibu ngan ayah...abang jual mahal sebab muka dia tgh banyak jerawat..hahahahhahahahaha..padahal gatal2 sebab alergik.....


Monday, September 5, 2011

Friday, August 19, 2011

RAmaDhan Kali ini

Salam Ramadhan ...... cepat betul masa berlalu...tup2 dah nak abis bulan ramadhan..kalo dulu masa kecik2..ya allah lambatnya masa berjalan..mulalah tido bawak katillah, tido bawah kerusilah sebab nak abiskan masa puasa yg dirasakan amatlah panjang......la ni rasa tak sempat nak rasa mcm dulu tup2 eh dah buka lah....apa tak nyer..sebelum raya ni...kerja yg perlu diselesaikan amatlah banyak..menimbun2 sampai aku sendiri stuck nak wat yg mana dulu..belum siap yg ini dah datang yg itu....last2 aku ber FB..hehehehhehe..cukup....kang tak raya pulak aku tahun ni...

Persiapan raya? mmmm jujurnya baru belikn kasut untuk my heros...baju sorang dua helai tanpa sua...hahahahahha terukkan aku? bilalah nak mencari semua benda tu..hubby lah untung ..mak mertua kesayangan dia..eh merangkap mak aku dah belikan baju utk dia..lawa pulak tu! 2 helai lagi+baju melayu dia+anak2 sekali.....aku jugak yg tak berganti baju..tgk almari..mmm balik2 baju yg sama...nak jugak recycle utk raya ni ker? huhuhuh haruuuuu......oklah tahun ni warna oren..baju aku banyak colour oren....nanti kalo aku gambo raya pakai baju yg korang dah nampak aku pernah pakai sila SHUT Up yek....kasut aku yg dah terkopak ni pun tak ganti dah bunyai plos..plos..plos..pun aku pakai jugak..aku dah cakap aku sederhna orangnyer...pulak tu dikurniakan allah kalo aku suka 1 barang tu memnag aku pakai sampai lunyai....so en suami anda memang beruntung kerna memiliki saya...heheehehe perasaaannnnn!!!

tahun ni turn aku balik ganu....seronok..danish pun seronok jugak.....sure punya dia akan ajak naik bot ngan train kat taman tamadun tu......ada ke patut? hehehhehehe...en suami sila cek ekon ada ya..sebab mengikut pengalaman lepas, pasti tganu jem n pada masatulah econ buat hal...yg lenguh tangan isteri ni nak kipaskan anak2..dulu danish sorang ..ni dah ada irfan...haaaaaaa..mau tercopot tangan ..... yg pasti nanti tak derlah dapat makan ketupat daun tu..with lodeh..ngan rendang mak yg mablouse .......huaaaaaaaaaaaaa.....en suami sila anyam ketupat sekarangggggg.....u anyam u rebus i makan..hahahha boleh gitu? ...huhu lapoo

oklah kekawan sekelian......mcm2 ragam kan..apapun saya nak mengucapkan selamat hari raya n maaf zahir batin..huhu mcm bagi ucapan dalam tv lak...eh zakat dah bayo?

Monday, July 4, 2011

KOTA SINGA

Salam...heheh lama giler tak update blog aku ni......selalu bukak tutup bukak tutup..tak terupdate..hehhhee ala bukan ada follower sangat pun..... kisah disebalik ketidaksempatan aku nak update ni adalah penangan kesibukkan aku nak menyiapkan segala bapak report RTD..6 report sekali gus...adoiii pecah kepala....pastu miting memnajang..kejap2 fly..kayo pak penandezzz.....yg patut di kesian kan adalah aku......cian kan aku...yelah x mo kesian tak perr...bukan leh tlg aku nyiapkan pun...hehehehhe.........

oklah ari jumaat baru2 ni sempat jugak mluangkan masa join trip dari Pejabat Projek Zon Timur...kepala lak masa tu dah tepuu n should need some relaxing n enjoing moments..yup..join trip ke kota singa ni merupakan peluang aku sendiri capture gambo shop lot kat sana...aku adore giler kat kedai2 tuuu..bukan utk shopping ..tapi cuci2 mata sambil dapat ilham utk report aku...suka cara depa mainten bangunan lama depa...especially rumah kedainya...pratikal giler pedesterian kat situuu..aku yg malas ni pun rasa semangat aje..sib baik dalam bas........malaysia patut terap ideaa mcm tu....mmm rumah flat depa pun usianye hampir 35 tahun...tapi masih cantik..kalo kat tempat kita flat usia 5 tahun pun dah mcm 50 tahun rupanyer.....pemerintah diorang wajibkan setiap 5 tahun tukar cat...kalo tak SAMAN...aaa mana2 saman..sebab tu depa leh maintain......kita saman jugak pastu wat tak tahu ajekan......cuba tiru pendekatan ni kat malaysia...lagi satu yang aku perhatikan mana2 tempat semua hijauuuuu.....banyak tul pokok hujan2 depa tanamm..seriusly memag mendamaikan....disusuli lak ngan penyelanggaraan yang berkala.pantang dapat aduan..pihak penyelanggara mesti turun pada 24 jam..kalo tak......SAMAN.....aku suka approch mcm tu..tak ikut saman........barulah semua jadi orang....oklah dah banyak bebel...gambar next entry k

Monday, April 25, 2011

Baboossssssss!!!


Salam...

Hehehehe..mcm pelik jer bunyinyerrr...actually semalam pergi melantakkan diri setelah penat menolak kereta yg la ni duduk dalam bengkel....huhuhuhu dah rasa mcm naik keta 'katak si katak lompat'...melompat2 aku yg dok dalam tuu..sekejap sengut..kejap senguggut...huhuhu mencabar lerrr...senang cerita pas pomen cek..clucth apa tah yang dah abis..mmmmm melayang rm600...so dipendekkan cerita hubby cakap..moh ler makan..udah ler tension ..patah kaki beb...sib baik ada bibik enap yang sentiasa menyelamatkan keadaaan..bibik memang mcm supergirl..cuma supergirl tak mcm dia...thanks sooo much biik!!!! ok back to story of the tittle!!

Babooosssssss!!!...ni restoren yg kitaorang serbu yop!..location: belakang ALIkhsan...deret mama chop papa chop..awat bunyi lain yek? lantak lerr...mm restoren ni depan apartment melawis..kalo jejalan jumpa daun rimbun2 depan kedai ni ..ha tulah..lagi lah kalo masuk nampak basikal tua n barang2 ala2 vintage..ha tu lah kedainyerrrrrr....kedai ni main dish nyer grill...

haaaa..kalo nampak gini presentation mcm ni..ha betullah rest Babosss..!!mcm2 barang lama ko leh tgk sambil2 menikmati idangan yang super superb!! betul ni tak tipu wok! siap satu corner tu ada lampu aladdin..nak jer aku gosok tup2 kua jin ker..hehehhe leh wish keta sport 1 utk huby aku yg tgh kesedihan meninggalkan girlfriend dia kat bengkel.....huhuhuhu meratapi sungguh! kalo aku yg outstation idok lahpulah dia sedih mcm tu..baru berpisah 2 jam ngan keta dia dah mcm ayam berak kapo lagaknyer!..huhuhu

See wajah ayah tu...huhuuhuhuuhuu.......ok mangan2 kali ni of course ler ada bibik enap ngan irfan n ayah wit me sekali...ajak makhalong ngan kak mini tak mo join....nak wat cekodok katanyer...hahahahha...save duit kui2.... oklah ni apa yg kita orang order k :

  • Grill Chicken Chop - memang mabelosss wok kuahnyer..ngan daging ayamnyer yang jucie tu..mak oiiiiiiiii kecur aku dibuatnyer ...serve lak dalam hot plate...dah mcm apa aku makan...ada kentang goreng ngan vegi celup2...mmm bagi aku n mulut aku aaaaa...ni memnag sedap..tip top...high recemendate!
  • bibik lak makan grill lamb chop- huhuhu sedap jugak...memnag sedap aaaaa..bibik pun cakap kuah dia memang mantoppp
  • cucuq udang-yang ni lagi lerrr sedap....moist giler tepung dia...rasa memang secukup rasa...ada lobak ngan udang dalam cucur ni..dah pun nama cucur udang..kalo cucur badak harus ada badak dalam ni...hahahahha.....sumpah tak tipu !!!rasanyer memang sedap banget..cicah lak ngan sambal tumis dia....huhuhuu sedap nyerrrr....ni rasa kat mulut aku laaa..kalo tak sedap kat mulut korang tak taulah...tapi tu lah sedap aaaaaa....
  • Nasik Paprik daging lak utk orang yang mcm berak kapur tuuu....heheheh sori yang.....rasanyer kalo dia makan grill lagi tambah panas lak hatinyer...nasi dia ngan daging tu pun sedap..lain dari yang lain...bila makan rasa mcm berkrim gitu...mm payah nak describe...korang cuba ajelah...
  • Harga - oklah bagi aku.....chicken+lamb chop+nasik+cucuq 1 set (4.50)+air buah 3...rm48.80..........

sedap ..memang sedap.....kalo idok takkan tinggal tulanga je..hehhehehehehe..pas ni nak ajak bibik minum dalam baldi lak...tunggguuuu yek serius ni!!!aku cerita kat bibik ...dia bantai gelak kat aku...mana ada orang minum dalam baldi...yukssss katanyerrrr..so tunggu yek..nanti aku story!!!!


Friday, April 15, 2011

WAN IRFAN MUZZAMMIL - 10 months!!



ketung ketung dapurku berbunyi!!!



Salam...

hehehhe lamanyer tak update blogkan...minggu yg paling sibuk dan memenatkan...almakum asyik pi site survey aje..mau tak sempat ..oh ya la ni tgh fokus projek baru...RTD Kluang..so tgh stage update gunatanah...oklah forget lah pasal kerja..

semalam tgh dalam mood kerajinan..rajin nak berlawan dgn kuali kat dapur...hehehhe....balik survey masih ada keinginan nak masak setelah tekak ni loya asyik sumbat makanan luar aje...so teringin nak makan masakan sendirik... mmm menu ari ni : AYAM UNGKEP + PAKU PAKIS TUMIS PEDAS+PERIA KATAK GORENG (resepi catz yg memnag sedap wokk!!!)....paku pakis tu aku beli masa pi survey kat pekan renggam..kebetulan ada pasar tani..apa la
gi aku serbuu ajelah..hehehhehe..enyoy dpics ajelah wokk!!!

Irfan lum leh makan lagi yek..gigi baru enam batang aje!!!cium bau ajelah jawabnya!!!!


Sunday, April 3, 2011

Restoren Bujang Firefly



Salam....

huhuhu dah lama tak tulis pasal makan2 yek.....dolu2 rajin aaa....sebab rajin makan..la ni..hahahha lagilah tambah rajin..tapi rajin makan aje..nak berbelog pasal makan malas..hehehe...oklah weekend ari tu, kitaorg kua jelajan..tanpa hubby..hubby amik test kat Uitm..so dgn izinyer...dgn izinyer ok....aku merewang lah 1 bando penawar...disebabkan malas nak masak kat gumah..kitaorng plan nak makan kat b.penwr sesambil cuci2 mata...bibik enap kata dah lama tak jalan2 pi DESAru..hahahha aku ni walaupun dok tunggal...tapi dah bertahun tak pi desaru.....

Ok disebabkan perut dah berkeroncong lagu dangdut ni..kitaorang kena isi perut dulu..tempat yang dituju of course Restoren Bujang Firefly yg terletak kat Bando penawr...bukan kat centre dia..tapi masuk ke simpang Hentian penawar tu..dalam 3km sampai lah...jalan ni cross senai desaru highway...(mm ntah bila tahnak bukak hway ni..ponet den menunggu..) ..jalan nyer oklah..kalo malam golap kot..jalan terus sampailah end of road...jumpalah restoren terapung bujang firefly ni..actually ni bukan restoren aje..sesapa nak skodeng kunang2 meh ler datang sini....depa ada service tu..kalo nak skodeng anak dara...harus di campak aje masuk sungai jer..wat santapan buaya..hahahha..ada buaya ker? hehehhe

danish punyalah excited sampai cakap jambatan yg acess restoren tu dipanggilnyer jambatan tamparuli..kui2...last2 aku jugak kena dokong dia..sebab..dia memnag penakut...huhuhu haruuu!..sampai2 aje..disamput dgn anak lotong! cute sangat ok!



ok ni la pic part of restoren yek...kalo memalam lagi happening ni.....karaoke pun ada jugak..kalo sesapa suaranyer tak sedap boleh terjun sungai k...kat sini jugak leh jugak melabuhkan joran korang..tapi kena charge jugaklah..port dia selesa..nak kentut aje yg tak yah bayo k!

....yg tudung purpel tu bibik enap.;my BFF ever n ever.....yg cokolat tu of course my lovely mother..pn jah...(la ni tengah giler orkid..jgnlah tunjuk or bawak pi tempt orkid..wajib 5 jam disitu..tu pun tak cukup kot!!!)..oklah now pi menu dia lak..kat sini ko leh makan pakej..dari rm65 sampai rm350...aku amik rm65 aje..sebabnya aku ngan bibik aje yg makan...buruk lantok teman ni! hahahahha...dish aku ada siakap 3 rasa, kailan ikan masin, telur dadar, tomyam, sotong goreng tepung yg superbbbbb...ngan fresh oren..n of course ler nasaik putih ..hehehehhehe..banyak tau lauk dia tu...last2 tak abis.....hehehehhehe..kat sini ketam pun ada jugak..n yg penting sini ikanyer freshhhh!!siap bela dalam sangko lagi..ko nak makan ..baru dia sembelih ikan tu..sembelih? lantok lerrrrrrr.....tengok tu..apa yg aku tak abis makan?....


ok lah ..cakap banyak pun tak guna yek..korang makan aje kat situ...di jamin sedap!!!drama di atas hanyalah hiburan semata2...mana ada KFC kat bando penawar? hehehhe.....



Sunday, March 20, 2011

SELamat HaRi Jadi IbuCUUUU & dANisH!!!

Salam...

Tahun ni hubby kata kita celebrate besday dgan kita2 ajelah ya...tak yah jemput2 orang yek...hehehehehe..kalo ikutkan aku harus aku jemput kampung sebelah sekali... aku kan bini solehah so aku dengarlah kata hubby..heehhe ...yelah bukan apa dia tak mo bini kecayangan ramai ni kepenatan sangat..hehehehe..almaklum kalo dah start masak memang tak ingatkan dia...tu yg paling haru...hehehe...mmm so bila hubby dah cakap cengitu ..aku pun decide nak celebrate beday di kalangan kita2 aje..lagipun hari ni semua balik rumah + bibik enap sekali.

Menu :
  • Spagetthi
  • Macaroni Sup+Cheese Bedebah..
  • Meat ball keras kematu tapi lembut di dalam
  • ayam bbq yg disaluti ngan bumbu special dari bibik enap..(sedap wokk..rm3.50 aje utk 2 kilo ayam..rasa mcm sate tuu)
  • muffin blueberry sedap walau agak kecoklatan atasnyer...ni gara2 oven yg tak best..ni semua salah oven...hhehehe banyaklah
  • koktel mak long....baca betul2 k

acara dimulakan ngan tiupan kencang dari danish n mak usu...sebab mak usu dah 28 danish lak 4 tahun aku letak lilin sampai 8 batang...lilin tak padam2 depa tiup...sebab memasing dah semput.....amik kooo ...danish paling excited bila acara sedemikian walaupun kekadang tu bukan besday dia..dia selalu takeover dari tuan empunya majlis...hehehhe ikut sapalah danish tu yek...pastu acara suap menyuap...hehehe sambil2 melantak makusu bukak hadiah...danish tarik muka empatbelas sebab aku cakap no hadiah utk tahun ni sebab dia x mo pi sekloah..hahahah immediately cakap..'saya nak pi sekolah'..hahahahah ...lagi sekali anak sapalah tu..


mak usu dapat beg LV tuuuuuu..bibik enap yg bagi..cantik banget..nak tgk? ha cantikkan.....bibik bulan 12 nanti jgn lupa turn aku..mmm depa berdua ni still available......hehehhehe..contact me yeah..aku nak tuko profesion baru..nak jadi perancang jodoh lak..too tired ler jadi perancang bandar..hehehhe


oo makusu dapat jugak baju dari mak long...cantik looo..sekali lagi aku jelouse k..kwang2..tak der maknyer........la ni tinggal adiah danish jer lum bukak..dok ngandeng2 ngan nenek dia...cakap adiah sapa tu..heheeh bila cakap adiah tu dia terus dia blusher!!!!!hahahhaaha malu ler tu...huhuhu konon.....tul dia segan..hehehehe...dah tau ada hadiah tuk dia..terus jer dia suka sangat2..kalo idok....mmm sedih jer tgk orang lain bukak hadiah ...danish2x......apapun majlis semalam memang best walau buat sesama kita aje!!!!hehehhe mula2 rancang nak wat kat taman/pondok baru kat laman rumah mak..tapi ujan daaaaaaaaaaa.........insyallah...tunggu turn ipan n nenek pulak..eh mak long dulu lah..hehehehhe

Wednesday, March 16, 2011

Buku Baru

Salam...

Hari ni ada mood nak beli buku baru..tu pun setelah membaca blog http://bontotbernanah.blogspot.com/ mengenai buku Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit.....punyalah semangat nak beli buku ni....tghari terus kua pi angsana carik buku ni.....hehehehhe la ni tunggu ada mood lak nak membaca buku ini..nanti dah habis baca..saya review yek.....tunggu ajelah..mm esok ker...minggu depan ker..bulan depan kerr..tahun depan kerr????..insyallah.....

Tuesday, March 15, 2011

Pengalaman Melahirkan Irfan

Assalam...

hehehe punyalah dah lama aku melahirkan irfan....tetiba terpanggil nak ceritakan pengalaman aku melahirkan WAN IRFAN MUZZAMMIL

16/6/2010

mm ni memang tarikh appoitment aku jumpa doc kat HSA...almaklum darah aku sentiasa tinggi masa mengandung..paling kurang pun 140/90...kekadang mencecah 160/100....sama kes masa aku ngandungkan danish dulu....kalo ikutkan aku masa tu dah 38 minggu.....aku dah jangka kalo kena checkup kat HSA memang CONFIRM aku masauk wad.....hahahhaha kan dah betullll.......darah aku 150/100......doc kata ...u kena admit k!....mmm ye kan ajelah.....pas tangan aku di cucuk jarum...aku kena naik wheel chair.........sian laki aku terkial2 push aku....dah lah badan ringan mcm bulu ayam..hehehehe...kebetulan wad kelas 1 pulak dah penuh....nak tak nak aku tumpang dulu wad kelas 3.....lepas hubby settlekan bayaran deposit aku terus di transfer ke wad 1..ngada2kan aku ni..hihihi..Sebelum ni aku dah cakap ngan hubby ..kali ni nak bersalin aku nak duduk wad 1 yek..hahahhahahahaha....so jadilah aku penunggu setia kat wad tu selama 3 hari sambil2 depa pantau darah aku.....memang ngada2 dok sepital je darah aku normal...apa tak nyer masa tu tgh tension ngan RTD Pontian...tu yg darah naik jer...hehehe


18/9
aku dah naik bosan lak duduk wad...sib baik wad 1....yg dok sama bilik ngan aku sama jugak mcm aku ...dah berhari dok wad..hehe ..kali ni dokor senior yg check kandungan aku...bila doktor nak wat ctg -detech jantung baby memang problem..irfan dok lari sana sini dalam perut...habis digodek2nyer perut aku...kekadang sampai silih berganti nurse.....last2 doc kata kita scan..coz dia predict baby kecik dalam 1.8kg aje? opss mak!!!! napa kecik sangat tuuuu....aku dah sedih aje....lepas scan..dia bgtau...kedudukan baby mcm songsang ..mm lagi sedih lagi aku...eh ada lagi...dia bgtau..air ketuban dah kurang ...so nak tak nak kena jugak deliver esok....aku pun gatai tanya .mm nak kena ceaser ker? takk..kita cuba normal dulu.....aku senyum sampai telinga...alhamdulillah....

19/6

pepagi lagi nurse dah kasi aku injection kuatkan rahim.....waaaaaaa sakit2 sangat ok!injection paling sakit pernah aku amik....2 x lak tuuuuu....sib baik punggung aku banyak lemak! (so catz...tak yah lah ko kuruskan badan sangat)....kul 10 pagi..doc masukkan ubat ....induce lerrr..sebab tekanan darah dah ok..masih tak rasa apa2....check jalan pun baru 2cm aje...lepas diseluk tu baru rasa mcm sakit sikit.....kakak aku datang pun aku senyum2 simpul aje..awat ler sakit sangat ni..mcm kontaksi..tapi bukan.....aku gagah jugak jejalan ngan hubby kat bawah.....sampailah waktu melawat habis....

4.30pm

aku dah sakit sangat..memang luar biasa sikit..doc check jalan baru 3 cm.....aku baring mengereng sambil gengam besi kat dinding tu...memang sakit sangat2....wat ctg...jantung baby tak dapat detect..mula2 sornag doc..pastu tak lama ada 4 doc ngadap aku..aku dah keluar peluh jantan walaupun duduk kat bilik aircond..memang mcm sakit nak bersalin..tapi bukaan baru 3cm..nurse dok tanya either aku ada minum selusuh ker..aku cakap tak minum apa2 pun lagi..last2 bila depa dah dapat pandangan senior dan doktor pakar..air ketuban aku dipecahkan....n terus aku di tolak masuk ke labour room......kelam kabut aku call hubby...........sib baik hubby tak balik rumah...

dalam labour room depa pasang CTG kat perut..still tak dapat bacaan yg cantik..last2 doktor decide masuk ikut 'bawah'..masa tu aku dah pasrah..if ini memang yg terbaik utk aku...sampai 7 kali aku kira doc tu seluk  masuk keluar wayar....kali ke 8 baru berjaya..baru leh dengo denyutan jantung irfan....aku cakap ngan baby dalam perut...kita kena kuat utk hadapi semua ni..doktor letak kes aku as stage 2......dah lah kaki aku lenguh gilerrrr....sebab tak leh luruskan kalo tak wayar tu tercabut....aku rasa rileks sikit..last2 aku tertidur.....dan terbangun dan tertido semula....

1 am

tetiba aku terjaga..kontraksi makin hebat....huhuhu dahlah hubby tak der ni..kalo tak leh dapat moral support..apa lah dia wat kat luar tu yek....mmm masa danish dulu, hubby leh teman..tapi sejak kes mamat mana tah pi tumbuk doc..semua suami x leh teman dan dibenarkan masuk ..haruuuuu.....aku pusing sana pusing sini.....susah nak describe sakitnyer mcmana....sama mcm sakit masa danish..so aku leh kawal perasaaan.....doc seluk kata baru 8cm..mmm 2 jam lagi ni....waaaa aku tak rasa 2 jam..mcm dah dekat aje..sebab aku dah rasa nak meneran....masa tu nurse n doc tak der dalam bilik...depa dok sibuk tgk kes lain...

aku dah memang nak rasa meneran n aku pastikan aku tak angkat bontot dah....hehehehe.....1st teran aku leh tahan...masuk yg 2nd...aku jerit aaa sebab tak der orang dalam bilik....dgr aku jerit..semua kelam kabut masuk...suh aku tunggu jgn teran...baru diorang nak bukak peralatan bagai ..mmm tak dan diorang nak get ready...aku pun dah selamat meneran...kualah irfan....alhamdulillah.....sib baik doktor tu sempat sambut.....wekkkkkk....lantang suara dia..hehehe...alhamdulillah tang bersalin aku dipermudahkan..sama macm danish 2 kali teran aje ....nurse n dok say sori kat aku sebab aku terbersalin sendiri..mmm tak perlah semuanyer selamat.....bab nak jahit.koyak sikit aje....lagi sekali aku jerit sebab SAKITTTTT!!!!!! aku memnag tak tahan bab ni..gigit kain pun leh koyak tau..hehehhehe....sebelum kena jahit hubby dah masuk tgk irfan...irfan dah siap, aku pun dah selesai jahit...hubby teman aku....sempatlah snap gambo dalam labour room....tak sempat nak tido..aku dah disorong balik katil............alhamdulillah...now irfan dah 9 bulan....gigi pun dah 6 batang..dah pandai diri sendiri tapi pegang kerusi lah...semoga anak2 ibu menjadi anak yg soleh..AMINNNNN

Hatiku tengah BENGANG!! actually Aku tgh Bengang...

Salam...

mmm tgh geram sesangat ni..geram..geram aku tgh geram..geram bermacam ragam...aaaaaaaaaaaaaaaaaa...mmm dah 2 minggu tak dpt spent masa ngan danish n my mum...ingat dapat lah spent masa together2 ujung minggu ni...siap dah rancang nak sambut besday mak usu n danish...tapi nampaknyer semuanyer tak jadi...ni semuanyer gara2 hubby yg banyak kerja..dari minggu lepas dia asyik stay up aje..geram tau ...mm terpaksa cancle everything nampaknyer..mm bahan2 kek yg aku punyalah excited beli semalam, ada jugak aku campak aje dalam tong sampah!
mood: sedih sesangat+geram sesangat!!

Monday, March 14, 2011

JoM HEBOH JB..jom buang duit!!

Salam...
Sabtu ari tu aku, enap , kak tie n kak mini pi jom heboh..actually bukan gatai sangat aku nak pi...tu ha makcik2 tu yg sibuk na pi..aku follow aje(cheh..akulah paling banyak borong)....memang niat suci murni aku nak beli jajan rm10 tu..aku nak bawak balik muar..almaklum danish kat sana....cuti sekolah dia nak dok ngan nenet... so aku belilah mana yang boleh aku beli...hehehhe..tgh jejalan jumpa si nazril..ala yg belakun begitukah cinta..mm aku mcm biasa memang sombong ngan artis...aku tgk aje...kot2 dia nak minta autograph aku..hahahahhahaha........

hasil aku jejalan tu aku dapat :-
-tudung 2 helai
-jajan beg rm 10 -aku beli 4
-baju 2 helai- dah bawak pi miting pun
-baju hubby -1 helai ok..1 helai aje!!
-hok sangkut tudung tu..hahaha ku kongsi ngan kutie sorang rm5..ada ka patut?

semuanya aku abih belanja rm170.....mm mekasih jom heboh sebab aku dah invest kat ko sebanyak itu....sakit poket aku tapi puas hati....hahahhahahahahahahaha..gelak kawan seton sebab suka membazir.....kapok!!

Tuesday, March 8, 2011

susu+jusco+teket...hahahah dasar budak muo..

salam...

Semalam amik irfan dari pengasuh dalam kul 6.15pm...al maklum petang semalam kepala aku n hubby tgh tepu dgn kerja..punyalah dah malas nak pikir pasal kerja...si hubby kata jom jejalan..hehehehehhe bukan senang ooo hubby aku nak ajak pi jejalan..aku terus setuju..kwag2...kebetulan kak tie kata nak belanja makan malam ni...so kitaorng decide pi melepak kat jusco aje...hahahhaa akulah orng paling bahagia...hehhee ..dapat ukur jusco lagi...cuke2x mak cuke...

elok punya parking keta..bukak beg irfan..nak amik susu...tup2..WHAT??? susu irfan yang aku topup kelmarin dah habis? huhuhu ni tak leh jadi..bgtau hubby..mmm jadi lagi yah..minggu lepas, aku letak susu bekas beso pun habis...padahal kalo aku ngan pengasuh dulu susu banyak tu tahan 2 minggu beb..ni seminggu jerrr...kasi susu belah siang aje tuu...bila dah jadi mcm tu....aku transfer lah bekas kecik sikit...dgn erti kata lain..memang cukup utk seminggu..haiiii jangkaan ku meleset gupa2nyerrr...3 hari jer tahan....mana tahan beb...asyik beli susu aje..kalo murah ngak apa2..ni mahal dong!..hubby call pengasuh..........yelah bukan nak berkira tapi kalo susu tu leh beli ngan daun tepi jalan dah lama aku tak kisah...mmm pengasuh tu cakap kalo susu buat tak abis terus buang aje...mmm pepandai budget lerrr..bukan aku tak kasi botol kecik..aku kasi dua2 kan...mmmmm...tgklah mcmana nanti....pasni bila hubby dah call jgn lak sok anak aku nangis2 melalak2 korang bio aje..huhuhuhu..akai ada ka...


mmm cukup2lah bengang..hehehe sib baik kak tie belanja kitaorng makan...decide makan kat jhonny..sib baik sedap.....rm80 utk 4 orang makan..alhamdulillah...kenyang....pas makan terus balik....masuk rumah hubby dah sengeh2..napa? hehehhehehe jeng2...rupanyer2 aku dapat 2 tiket merong mahawangsa dari celcom....heheheheehehe..kira ok dapat ler adiah tu....sukannyer aku..cuba bayangkan kalo aku menang rm30 k dari shell..ntah mcmana sukanyer..hehehehe...oklah tgh berangan nak nak bwak sapa tgk wayang ni......

Wah u look So-So Pink!!! wink!wink!

Salam...
Hehehe..dah lama nak tuko BG blog..la ni baru cam sempat nak tukar..ok tak? sejuk sikit mata memandang.....wah wah....padahal aku tgh sibuk sangat..sampai aku rasa dah tepu giler kepala ni...report yang tu nak update yang ni nak update...sudahnyer aku update blog aje...kui2....bagus tak aku? mm seriusly la ni aku mcm cannot go...i need some1 2 backup me....wahai kekawan meh ler amik sorang sikit sektor ni.....makcik cannot go ler!!! tapi apa kan daya....ahh lupakan saja....esok start yek..ker malam ni ker?..eh leh caya ker? ...hahahhaha

oklah nak cerita sikit pasal IRfan...anak aku yg bongsu..cheh...mcm ramai anak..hahahha..pada hal 2 orang aje..tu pun aku rasa dah tonggang terbalik dunia..mcmanalah orng yg ramai anak yek...tunduk hormat aku pada ibu2 yang leh handle semua tu......ok berbalik pada irfan..mm dia dah 8 bulan dah....cukup comel ngan lesung pipitnye yang dalam tu..ikut sapa tah...aku aaa..kuang2..jgn perasan oke!..tapiiiii..irfan ni waaaaaaaaaaa cukup berlawanan sifatnyer ngan abangnyer..abangnyer soft prilaku..tapi irfan..mmm ada word leh describe tak yek?...USil lah kalo ngomong jowo..hehehe...jatuh katil ngan buai jer berapa kali dah....hebat memang hebat.......asyik mintak dokong aje..pantang kalo aku nak iron baju....walau dok dalam walker tetap nak dokong jugak...mm aku yak -yak pun dia nak dokong jugak...hahahhahaha...tulah masa kecik2 nenek dia suka mandikan pokok dokong anak...mmm nak prevent jaundice katanyer..tapi memang berkesan aaa ..irfan tak kena jaundice pun ...pasal tu kota syik nak dokong aje...hahahhahahahaha tak der kaitan langsung...hehehhehe...tapi bagus jugaklah kot2 leh turun 8 inci pinggang aku ni yg dah madam tong deram..tegak aje....melebo pulak tu....

ari tu amik irfan kat taska...haaaa tu dia, muka dia merah sana merah sini..mcm kena gigit semut aje.....cian pulak aku tgk irfan...tanya kat pgasuh tu..ntah ler kak tak tau lak kenapa..aku apa lagi..marah mcm orang giler....aku tampar2 pengasuh tu..aku tendang2 dia mcm bola...habis darah2 muka dia...ha baru puas hati aku!!!!!!!!! suka suki ko wat anak aku mcm tu....baru ko tau bertapa garang nyer aku....ponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....tetiba dengar hon kereta...uittt termengelamun aku....aku amik irfan dari pengasuh tu dah berlalu pergi tanpa berkata apa2......Meh tgk muka irfan..tu pun dah surut sebab dah letak ubat sapuu!


.....irfan wit DaniSh....

Monday, February 28, 2011

haitttt!!!


Salam..
mmm..dalam2 tgh sibuk ni..hal anak2 jugak tak terhandle..lately si pengasuh irfan leh cakap nak kerja lain...mm dah napa pulak aganyerr..sebab ipan usil sangat2 aaa..tuuu...akak tu jaga ipan cukup 2 bulan..walau pun dalam sebulan tu dia just jaga 2 minggu aje...tu pun aku bayo penuh jugak...mm tapi tak perlah dah memang tak der jodoh ngan ipan...so merangkak2 ler aku nyarik tempat lain....last choice Taska dceria...alhamdulillah boleh lah setakat ni...sebenarnya ipan tu aku tak risau sangat..yg si abang ni haaaa...aduii perangai....payah tull..nak suh dok tadika tak moo....rasanyer dah berbakul2 aku marah dia.....dah guna pendekatan lembut pun dia tak mooo...keras jugak yg jalan.....sampaikan pagi tu..aku call dia....coz dia dok ngan nenek....aku tak smepat hello dia cakap'ibu..janganlah marah saya lagi ya......'mmmm tak jadi aku nak marah2.....last2 kitaorng amik keputusan tak nak dah paksa..cukup 5 taun memang tak derlah aku tolak ansur...hhuuhuhu..mak aku pun naik pening ngan perangai danish....alahai anak omak

........kang aku tuko jadi singa kang......grooooooooooooooorrrrrrrrr!!! cengitu ker bunyi singa yek? takut tak..silalah takut ya..


atau ko nak suh mak ko jadi mcm ni? sila pilih..tapinyer jgn mimpi lah ya..pinggang mak ko tak kecit mcm ni..kalo mcm si tanjung perak aaaaa sesuai aaa tu..leh bayang tak mak ko mcm pari2 tu..ada sayap..rasa bukan sayap kot ...hahhaa payung terjun....sila tingkatkan daya imiginasi anda ya...kui2




Tuesday, January 11, 2011

Monday, January 10, 2011

Kota Kinabalu : Part 2


hehehhe sambung...jgn tak sambung......kat mana ya...ooooooo
  • Spa Ikan - Tagal.....hehehehe alhamdulillah sampai jugak kitaorng kat sini..memang nak pi sanagt2 tempat ni.....syukur pada allah diberi kesempatan ini..samapi2 aje..bgtau 7-9/1/11 kawasan ini akan ditutup.....meaning esoklah tutup yek..sib baik kitaorng samapi ari ni......beli tiket rm5/person....solat dulu...nampak surau atas bukit..kena mendaki sikit...yg sedihnya..surau tu tak terjaga...mm kotor sangat..nak solat memang kena sapu dulu...nak amik wuduk pun..mmmm sedih sangat2..lum lagi kain telekung sedia ada.. mmmmm.. harap2 dijaga kebersihannya.... nak jumpa surau susah..gereja banyaklah...so lepas semua solat..kitorang pun mulakan ekspedisi menyepa..hahahhaaha.... alhamdulillah samapai aje orang tak der..kita2 aje..biasanyer 15 minit..tapi owner tu kata leh buat sampai kaki kembang..hahahhahaha.kalo tak ingat dah nak kul 5.30pm mau lama kat situ.....akulah orang paling awal letak kerusi..sekali jerrr....tu diaaaaaaa.......auw auw...mak, pak, nenek, atuk, cucu ikan kelah semua keluar...waaaaaaaa beso2 tul ikan kat situ..hehehehehhe...kwsn tu riuh ngan kita2 aje..geram jer tgk ikan kat situ..kalo goreng masak lemak cili padi.....wahhh malatoppppppp....hehehe tapi tak mau lah..ikan ni makan sel kulit mati kat kaki kita...habis semua di pagutnya...mula2 geli lelama syokkk.....ingat mak jah tak nak..rupanyer2 dia cakap napa tak pi lagi pagi? hahahhaha syok tullah..lepas ni spa ikan kecit leh tutup kedai ya...hahahhahahha......
  • lepas menyepakan diri..kitorang pi patah balik..so singgah di Kundsang lak....kat sini mak2 borong sayur n cendawan....aku borong madu n royal jelly...rm30 utk 2 botol...manis sanagt...hehehehe nekad jer ..kot2 meletup madu tu atas flight..ampun.....hehehe..aku dah tak giler sangat sayur sini sebab 1st time aku pi aku dah gilerrr..hahahahha giler sayur......sebenarnya OTW pi kundasang, aku dah wat dajal...petik bunga kat tepi jalan..gara2 mak jah dah ternerkenan bunga kat situ..huhuhuhhuh..ampun ya pak....
  • terpaksa balik segera sebab jam dah kul 5.30 ptg..meaning lambat turun jer kabus menebal...huhuhhuhuuh memang pun..sampai kinabalu park kabus dah tebal gilerrr......mmmm ni semua pasal gilakan sayur lah ni..hehehhehehe......
  • Sampai rumah dalam kul 7.30 mlm....aku drop semua orang..aku n opz pi cari lauk....aku ngan gagahnyer beli tongkol, ketam, udang n ikan kembung utk di masak......huhuhuhuhu sedap wokkkk menu malam tu..ikan tongkol masak kari segera...ikan kembung wokk murah ..rm4 satu pinggan..dekat 10 ekor jugak..ketam godok...2 bekas rm8..isi jgn cakap..penuh wokkkkk...walahhhhhhhhhhhhhhh sedap tak terkata.......tgh2 makan datang kwn cik su...ala kalo aku cerita bukan ko tau...hahahhaha..dia ajak mak jah, enap n cik sue..pusing 1 kk...hehehehhehe borong kat kg air......borong lagi? mmm tepatlah tittle ratu borong kat diorang tu..hehehehehehe.....kita yg tak pi merehatkan diri sebab hari ni aje dah dok dalam kereta hampir 16 jam....penat sangatttt......yg pi shopping tu memang tak reti penat...hehehhe namapun mak jah n maj sue.....hehehhe..
7/1/2011
  • Hari ni tak masak sarapan....family kak lily beli roti canai wat sarapan..rm1.20/kpg... hahahaha sekali ganda beb harga roti tuu.... mm kalo dah lidah jawa memang aaa...semua serba tak kena...kui2....lagi lah mak2 ni.......
  • opz n danish mandi kolam today..seronok depa kata...ari ni pun tak rush sangat nak kemana2...ikut planing ari ni kita pi area penampang...mmm kalo sesat mau kena lempang...
  • as usually..pakai pn gps utk tunjuk arah...hehehehe 1st destination...kita serbu Kipandi Butterfly park...hahahhahahaha tak sangka jalan nyer mcm tu rupa....waaaaa mendaki bukit tinggi gilerrr...nak2 dok belakang lori gas...huhuhu terus ingat final destination......waaaaa..tetiba lori gas tu keluarkan asap..sebab dah tak larat nak mendaki....tong gas berterabur n kena kepala ...banyak darah.....ada satu tong terbukak lobang gas dia...waaa semua panik.....jerit2...aaaaaaaa...ko napa? dah buang tebiat...wkey imiginasi melampui batas....huhuhhuuhu..alhamdulillah akhinya sampai jugak kat Kipandi park...jalan 23km mcm 123km........ seronok pi sini..sebab taman ni ada 3 section...ada butterfly, insect n orkid....mak2 memang happy gilerrrrrrrrr.........sibuk nak beli benih pokok kat sini...... hehehe sini ada guider yg bagi penerangan...RABIUS...(mm enap sudah tangkap cintan sama ko..)..org kadazandusun.....cute sanagt.........dia dok pung pang 2x..enap dok merati face mamat tu jerrr..hahahhahaha....kat sini all bapak, nenek, mak, anak, cucu, cicit, oneng2...semua bendalah ada kat sini ..dari yg berjangut, botak, merah pelangi..semua kala ada..dari yg berbisa...tak bisa semua ada..hehehehehhehe..memang berbaloi lah bayo rm10/org...kat sini aku dpt pegang buterfly n ulat gonggok..waaa besooooo gilerrrr...hahahah aku n enap jer berani..opz..dah lariii...hehehhe...... dah puas main serangga..kita pi tgk pitcher ngan orkid......orkid hutan bukan hybrid.....yg pelik2 wokk......yg kelakonyer mak jah merayu2 nakkan benih pokok2 kat situ..adoiiiii...sabo jer akuuu.........seronok pi sini..kalo pi kk jgn lupa singgah sini
  • next ...aku sambung lagi yek...

Sunday, January 9, 2011

click2 Part 1





Kota Kinabalu - Part 1

Salam...

alhamdulillah semuanyer berjalan lancar sepertimana yang dirancangkan...ni kunjungan kali kedua aku ke KK wit family.......

5/1/2011

hehehe seawal jam 7.00 pg kitoarang dah siap2....flight kul 9.30pg..at least nak check in dalam kul 8.30pg...heheehe trip kali ni ramai yg join..dalam 11 orang ..best kan..jejalan reramai ni...so dah decide aku n family kak lily bertolak sama2 dari JB ke airport..mak, cik sue n danish bertolak dari kota..heheehe (ensem kawan baru adik tu..chinese look)...



flight berlepas on time - danish ler orang paling becok...suka dia naik flight..walaupun dah 5x naik flight...hahahahhaha.........huhuu time2 nak touch down danish leh wat hal lak..huhuh ngamuk tak mo turun sebab dia tertido..'abg penat la..abang nak berehat kejap..penat naik kapal terbang'..hhuhuu leh mcm tu? pujuk punya pujuk..berjaya jugak la..kalo idok..dah tentu aku orang paling glamour..inteprame dalam papaer nanti....hehehehe...

Kitaorang sampai awal jugak..dalam 11.55..Don lak lum sampai....tunggu lagi..hehehehhe.....sib baik anak kak lily, amani..wat 'kuih'..org jawa kata kerasan..sempat lagilah pi toilet..cuci apa yg patut..hehehehe......don sampai dgn urvan..bwk pi apartment....kat situ tuko kereta avanza+saga........rehat2 n tapau makan kat kedai mamak...huhuhu rm70 utk 10 orang makan..without air..huhuhuhu mahaiiiiii......mm kat sini kalo makanan dah masak memang mahai..barang mentah tu murah lak....tu yg dah decide nak masak sepanjang kat KK..hehehe...pas makan kitorang siap2 jalan sekitar kk..pi paso beli beras, rempah ratus n mcm2lah...kira petang tu wat warm up utk shopping nanti..hehehehheehehehehe.....

dinner..kitaorang dah decide nak makan seefood kat paso malam sinsuran tu.........banyak tul makan...ikan 2 eko saiz bapak oke.....udang +ketam+sotong+ala rumpau laut tuuu....makan utk 10 orang rm120+rm40 (tapau).....murah lerrrrrrrrrr...sebab masa aku pi makan kat sini dulu kena rm170 utk 8 orang makan...mmmm..alhamdulillah danish tak mengaruk..hehehehe..pas makan kitaorang jejalan kat paso beli ikan..utk bawak bekal untuk esokkkkk.......dah habis sopping kita orang balik tido..sebab pepagi dah nak masak....................zzzzzzzzzzzz

6/1/2011

huaaaaa...bagun pepagi sebab nak prepare sarapan....so breakfast ari ni nasik lemak..with sambal tumis udang+telo...sambil2 tu masak utk tapau nanti.. menu: SILA KECUR...ikan merah asam pedas+sayur capchai+ketam masak merah bersalut telo keemasan..hahaha boleh gitu..+nasi putih yang lembut n penuh kanji..almaklum beras baru..masak 1 kilo.....sedappp sangat al maklum beras baru..heheheh

9.30pg..bertolak pi isi minyak kat esso..mm kitaornag split 2..satu naik avanza( aku, opz, danish, mak jah, cik su, kak tie ngan enap)..kak lily , nuar, amani, ayah n mak dia naik saga......dibantu oleh pn GPS (sebab guna female voice..hahahha).....kitoarng pun follow jer lah arahan puan tu..hehehhe....so ni tempat2 pit stop kitaorang :-
  1. Tamparuli - 1st trip dulu tak sempat naik jambatan tamparuli....just lalu jambatan konkrit tu jer..so kali ni memang nak singgah jugak..hehehe.....masa sampai jmbtn konkrit tu tak leh lalu sebab tgh construction..so kitorang park aje kat situ...hahahhaha gayat jugak masa nak naik tu...mak? jgn haraplah..baru beberapa langkah dah gayat giler ...dia patah balik...aku , hubby, nuar n enap...sampai jugak kat pasar dia...hehehe tgk2 syok lalu jambatan..dtg 1 group pelancong mamat n minah salleeh..waaaaa makin goyang jamabtan tuuu...nak menapak pun dah tak stabil....hehehhehe...sempat jugak aku beli kuih n tapai kat pasar tamparuli..(sori linda x sempat nak singgah kat gumah ko...almaklum ramai rombongan kali ni...)

  2. next..kitorang pi Pekan Nabalu.....mak jah dah pi kali ke2 pun still memborong ngan banyakknyerrr..hehehhehe...dinasihatkan kat sini boronglah cenderamata yg korang nak bawak balik semenanjung nanti..compare ngan paso filipina..mahai...cth : fridge magnet leh dapat 4 biji /rm10..with free gift kalo borang banyak..hehehehe..kalo kat paso sana..mati2 3/rm10...agak muka kesian dptlah 4..hehehhe..kat sini borong baju sabah 100%cotton...rm20/rm18..kat paso filipina..dgn material yg sama last bagi rm25/ huhuhu.so borong disini ya makcik2 n pak cik2...aku tak der borong sanagt..dulu da habis duit labur kat sini..just beli baju anis n opz aje......pemenang raja borong dimenangi oleh...cik su n mak jah (hadiah sila split 2 ok)..banyak ok depa borong.....hehhehehe.....lama jugak kat sini..

  3. dah penat sopping..terus pi Kinabalu Park.......rm3/org....hahah sampai2 terus cari port makan tghari.....hehehehe..orang lalu lalang sila cium bau ya...sonok pi sini..angin sepoi2 x reti bahasa..sejuk siut.....pilah sampai timpohon..hahahha kebetullah ada group baru habis mendaki...apa lagi..nua, opz, bapak kak lily..amik kesempatan join group tu bergambo bagai.....hahahha kelakooo.....

  4. dah kenyang makan nasi+angin..kitorang pi kundasang..eh lalu jer dulu..silap2 terus pi sabah tea...kat sini tak lama..just sopping tea bags n jengok2 ala kasawari ladang tea tu..sebab danish mengamukkkkkkkkkkkkkkkkk..langsung tak bestt..geram aku...

  5. next destination..dah kul 3.30 ptg....aku pi spa ikan - tagal....waaaaa.........best2 sangat2...sangat2 best2........nani aku sambung...

Sunday, January 2, 2011

W A N D A N I S H/I R F A N M U Z Z A M M I L

salam...

1.1.2011...hehehe alhamdulillah irfan dah tumbuh gigi di usia 6 bulan...suka, suka..rasa hapi sangat..hehehehehe....perangai irfan ni lain sikit ngan abang dia..bak kata busu..'empat anak empat perangi hehehhe..aku ni pun baru ada 2 anak...selalu jer tersilap panggil anak..danish aku panggil irfan..irfan aku panggil anis..hehehehhe..sabo ajekan...apapun memasing punya perangai tersendiri.....semua nyer menghiburkan aku......ingat word danish 'abangkan anak ibu jugak..huhuh masa tu aku nak bawak irfan balik jb..danish kena stay ngan nenek kat kg....jadinya aku tak bawak dia balik sekali...see anak2 aku dah makin berakal n membesar...
Danish
  • alhamdulillah ..danish membesar dengan baik sekali....
  • A-Z, 1-10 (bi, bm dan jawa)..dia leh capture masa nak masuk umur 2 tahun....cepat tul tangkap
  • doa makan dan doa naik kenderaan (mak hang ni pun ting 5 baru nak apai) capture masa umur 2 tahun ++++
  • hehehehe lagu bi n bm dah jadi makanan dia..kekadang sebut jelas..kekadang janji sama sebutan..hehehehe....nasiblah sebab mak n pak dia suka sangat pi karok...anak jadi mcm ni tak leh nak salahkan sapa2..sendiri mau ingat...
  • terlalu petah n suka tanya itu ini..kekadang naik angin jugak dibuatnyer...mm kenapa jadi macam tu pulak..kenapa pulak..pulak..alahhhh banyaker pertanyaan.
  • la ni cakap ngan dia jgan tipu..siap2 lah dia label kita ni pembohong...huhuhu haruuu...
  • paling suka maggie n sosej..opss dia panggil hotdog...dah leh masukkan dalam resume tuuu..hantuuuuu
  • heheh paling tak suka kena pakai kasut bertutup.....
  • jgn tak tau dia ni penakut..paling kelako turun tangga....memang fail..napa yek? ishhhh tanya pulak...
  • naik tangga eskalator pun mintak dokong....walahhhhh
  • tapi apapun dia memang anak yang dengar kata....sanagt2 dengar kata
  • dan hobi dia yang paling latest suka mengemasssssssss....jgn tak caya...'ibu..saya wat magic....ibu tutup mata...taraaaaaa...bersih tak ibu?
  • opsss danish punya kelebihan...dia boleh ikut rentak/rythm lagu...bagilah rentak apa...dia boleh bubuh lirik sendiri dgn melodi yang samaaa.........

irfan

  • kecit lagi....tapi lagi usilll dari abang dia..hehehhehehe

S A B A H

mmm..tunggu kunjungan ku utk kali keduanyerrrr.....