Nuffnang Ads

Tuesday, November 24, 2009

KACANG POOL!!!

hari tu jejalan pi GIANT taman pulai utama.....tup2 jumpa kacang parang yg aku cari2 selama ni..huhuhuu aku apa lagi sambar 2 tin lerrr....akhirnya dapat jugak aku wat kacang pool ni......selalu makan kat kedai kureeng sikit..ari ni aku nak wat sendirik...resepi? hentam sajalah labuuuu....apapun hasilnyer memang tak menghampakan walaupun sedikit terlebih rasa masinn..ampunnn......enjoy d'pics




Monday, October 12, 2009

Project Muffin

kali ni muffin di tempah by kak lily for her wedding's day...n huda for her enggagment's day....tahniah lah utk both of them...oo lupa lak..tina also tempah muffin utk Majlis Marhaban dia..apapun terima kasih sebab sudi buat tempahan dari OJOLALY....terima kasih daun keladi...ada masa tempah lah lagi.
alhamdulillah ada hubby n sis yg amat2 ringan tulang...also my son..danish...wah mcm kasi ucapan memang hadiah lak..hehehhe..kali ni muffin wat perisa blueberry + filling ..n ..muffin coklat chips...



Wednesday, September 30, 2009

MUFFIN BLUEBERRIES

Mm semalam wat muffin...next week dah start bz buat muffin ni..anyone intersted leh order ngan OJOLALY.....manalah tau nak wat kenduri ker, party kerr, nak wat goodies kerr, nak wat door gift pun boleh.....

Tuesday, July 28, 2009

udang goreng oat ..hentam sajalah...

hehe ntah kemaruh apa tah...dua hari lepas asyik nak makan udang aje..yummmyy..udang masak oat...yg bestnya aku hentam aje cara nak masak udang ni..janji sodapppp...n mak aku pun dah tempah aku suh masak masa nak wat yassin ujung minggu ni.....hahahhahaha....nasiblah sapa makan udang aku tu..kalo ikutkan nak masak udang ni bebudak darjah 1 satu leh masak...so simple...hahahha tak mau banyak cerita...enjoy d'pics....watachaaaa!!!

memula pilih dulu udang yang sederhana beso..yg beso2 pun sodap jugak...udang ni aku beli kat kipmart RM12/kg..muai makan beb..pilihlah udang yg segar2..org kata kalo kulit udang tu keras segarlah tu maknanya..hahahha tak kisahlah udang jantan ker udang betina..belasah aje...udah cuci bersih2..kasi goreng itu udang..half cook jer

pastu mcm biasalah ada daun kari, cilipadi..lagi podas lagi sodap...bwg putih+merah cincang..lepas itu kasi tumis sama butter...'bu wangiii'..bak kata danish

agak dah garing masukkanlah pulak udang tu..kuap balik..lintang pukang..kuak kupu2..kaco2..masukkan oat sebanyak mana yg korang mahuuuu...lagi banyak lagi sodap..ada certain orang goreng dulu oat tu tanpa minyak..last sekali baru campur..aku idoknya...campak ajelah...pastu letak telor..dah siap dah..if korang nak wat yang serabut2 tu..masa panaskan butter/planta..ko masukkan telur..kacau sampai telur tu mcm kirai2..tak paham..lainkali aaa aku cerita...

tarraaaaaaa...udang oat hentam sajalah..yummmyyyy.....
aku goreng sekali sotong goreng tepung..sedapppppp


Thursday, July 16, 2009

cuti2 ke GENTING

8-11 julai 2009...

kami ( dckey+opezz+danish+kak tie+hanny) pi cuti2 msia kat genting..sonok sesangat....lelagi ni 1st time danish n opezz (ha?..1st time) pi genting..so sonok aaa...banyak nak cerita ..nanti aaa..aku update lagi..however enjoy d'video danish dulu yek..wat pembuka kata...



sambungan entri.....


actually percutian kali ni..(eh dah banyak kali pi bercuti kerr?)..seronok sangat..yelah hanny join sekali....yg tak seronok sebab mak ngan adik tak ikut...huhuhu boyferen adik tak jadi ikut..so keta aku dah penuh..lagi pun kebetulan kat kg ada jemputan tawin..so mak ngan adik decide balik mua aje.....hehehe..tak per lain kali kita pi lagi yek....

b4 aku pi genting ni aku dah surf tenet aaa...tengok2 jugak lah akn...thing do n dont...at least aku dah aware something.....belek nyer belek..aku decide nak masak sendiri kat hotel..lagi pun bawak si danish ni takut dia tak mau makan makanan kat sana..lagipun leh aaa jimat beb..maklumlah ekonomi gawat ni..kui2......hahha bermula lah aku bershoping sakan kat GIANT...mcm orang nak pi seminggu bila tgk stok makanan yg kitaorng beli...hahahaha....


aku bertolak dari jB kul 7.55am..tupun setelah dicabar oleh opezz..dia tak caya kitaorng leh siap b4 8am...heheh aku siap masak ayam kicap lagi...n goreng ayam(bukan aku yg goreng..hanny yang goreng...hahahha aku takut maa goreng ayam+ikan)...so bermula journey aku ke genting..cewahhhh!!!...

tak banyak berhenti pun..just stop kat RnR machap..sebab sarapan...n singgah jap kat RnR seremban....danis pun tido kejap aje....around kul 11.30am sampai dah kat genting...lama jugak aku tak pi genting...tak der banyak berubah pun....sampai2 terus amik no q nak check inn..kebetulan aku pi hari kerja so tak derlah ramai orang...15 minit dah sampai turn aku......apa lagi serbu bilik aaa kita..kak tie n hanny bilik sebelah...danish la orang paling suka....tgk kat tingkap dah nampak mainan.....'bu..bu tatapi..chooo.....'jomm bu...." huhuhu tulah gelagat dani...tak sabo...hehehe..apapun aku panaskan lauk dulu..nak santap beb..perut cepat lapo bila sejuk2 ni..kui2...

huhu nak cerita semua..tak cukup lak entri ni...apapun kitorng enjoy la....pengalaman hubby n hanny yg 1st naik rollercoster...hahhahaa.......Antara perkara2 yg best ngan tak best leh dikongsi....

  • aku dapat scar kat muka sebab danish ngamuk tak dapat naik car.....huhuhhu sampai sekarang scar tu ada kat muka aku...dalam jugak luka...(menguji kesabaran aku n hubby ngan kerenah dani)
  • duit aku terbang sebab beli benda2 yg tak berpakedah...huhuhu semua sebab dani nak kan toy car yg kecit gilerrr....tak berbaloi rasanyer..nak 2 toy lak tu...aku belikan ajelah kang ngamuk cam semalam..walahhhhhhhh..kawan kak tie kata..bila tengok comel aje..bila ngamukk..huhuhu unsangkerable....hahahhaha
  • dani pau aku n opezz...huhuhu 3 toy car dia dapat tuuu...
  • wat pertama kalinyer hubby n hanny dapat naik roller coster...hahahaha dah macam ju on kitaorang tengok...nak amik gambo..tetiba aje..kabussss lak datang..dah tak nampak diorang...kitaorang menjerit tak tentu pasal waktu pi dinasour land...hahahha ingat ada dinasour beso....suspen gilerr..gelap sangat sampai taknampak apa....sapa tah yg mula jerit dulu...danish jgn cerita aaa....sampai la ni dok takut tgk dinasour
  • waktu naik pirate ship tu...hahahha aku dah ilang suara...siuttt..mcm nak gugur jantung aku...aku ngan hanny aje yg jerit kuat..sebab yg naik ngan kita orang ni..depa dah naik 5 x..no wander lah tak jerit sanagt...turun bawah aje...kak tie kata ..huhuhu suara ko 2 ekor jer kuat.....danish pun join jerit jugak..kui2...
  • hahha naik kicir angin tu pun aku leh gayat..napa tah rasa gayat tetiba..yg jaga tu dengki aku aa sebab bio kitaorng tergantung kat atas..seram sih..ngan kabus yang tetiba datang....
  • -masuk rumah salji..tak sampai 5 mint aku kua dah..membazir duit aje...danish tak tahan sejuk...heheeh cam pinguin laik aku nengok dia pakai baju sejuk...la ni dengo salji jerr....'bu sejukkk'
  • kat hotel sempat masak ayam masak madu..huhuhuhu sedapppp..tambah lak dengan nasi panas...
  • hari kedua..aku ngan kak tie sakit perut..ntah berapa kali pi toilet tah...
  • hehhee kitaorang jumpa psiko..guy tu asyik tengok danish aje..huhuhuhu takut aku..aku ingat aku jer sorang perasan..rupanya hubby pun sama...mandang danish tak kerlip mata nyerr..
  • sepanjang kat sana danish glamour..asyik kena cuit pipi dia...orng lelaki lagi ramai yg suka tgk danish..huhuhu...
  • paling seronok waktu naik dragon rider ker apa tah..aku ingat tak seram...hahha nak tercabut motot aku..kui2..siap 2 kali aku naik..opezz tak mau naik sorang2...kelako ada t0urist arab tu habis maskara sebab takut sangat..siap nangis lagiii..dia pun mesti tak sangka samapi macam tu extreme dia..hehehhe..
  • ramai giler tourist arab ngan indonesia kat genting...depa cuti sekolah kot..hehehehe...
  • sarung camera ilang..bukan kamera aku lak tu..kak lily nyer..turun KL terus beli sarung baru...
  • nak pi genting lagi..sebab tak dapat naik solero ngan sipder tu....hubby+hanny tak mau naik..tak kan aku sorang2?.....


cengitulah sikit2 pasal trip genting kali ni..boleh pi lagi ni...prepare duit ajelah...hehehhe..lastly..enjoy d'pic...

penat aku amik gambo depa bertiga ni...cam terlekat jer aku kat cermin..maklumlah kena guna bahasa isyarat jer...tak leh bawak camera..ni aku amik dari luar...tu..tuu..gambo atas tu tipu jerr...aku edit..tak der pun background kat gumah salji macam tu....

Wednesday, June 24, 2009

Orkid nenek...

La ni nenek ada hobi baru...hobi yg dah lama terkubur..tapi dah balik semual...memang nenek ada tallent tanam orkid..jangan mcm aku..tanam apa aje semua tak jadi..heheh tangan panas...apapun mak aku memang great la..... aku ni numpang bangga aje bila laman gumah mak aku cantik sesangat..hehehehe..

Nak Mandi Tolammm...

ni merupakan aktiviti utama dani kalo balik gumah nenek..huhuhu 'nak mandi tolammmmmmmmm'..aaaaa pengsan nak bayo bil air dik weii..dia ni kalo dah start mandi liat sungguh nak suh naik..al maklumlah.....dah syok berendam..mm ni terus pi sunat pun tak pe ni..kwang2x....pantang kalo orang nak angkat dia...'no no no..don't want'..eee manalah dia belajo cakap macam tu..banyak sangat tgk cartoon ler tu..hehehehe..aku dah macam life guard dok tunggu dia mandi...kang kalo tak sabo ngan aku2 join sekali..hehehe..al maklumlah cuaca la ni panas sangat....mcm teruja jer nak terjun sama.. hehehehe...

nasib aaaa..kalo bil air nenek melambung..hahhahaha..ayooo tak tau..dani jawab sendirik ngan nenek yek...hehehhe..




Monday, June 22, 2009

Dani At Park

actually gambo ni dah lama dalam simpanan...bz memanjang...hehehehe..waktu tu aku on t way pi kenduri my best friend bibik enap..hehehe bukan dia yang tawin..tapi sis dia...aku ni quite rapat ngan family dia..lelagi setelah dia n aku kehilangan ayah yg tercinta... aku sayang dia sangat2....kami berdua ni sangat2 lah rapat...actually kami bertiga..heheh plus elly...rapat masa belajo kat UTM dulu..walaupun berlainan faculty..but kamcing..kira Kolej KTF leh sejarah bermula..banyak suka dukanyerrr....tapi lagi banyak sukaa..hehehehe..eht..tercerita pasal best friend lak..nantilah aku cerita post yg akan datang yek....

ni ha otw balik kenduri dari rumah bibik enap tu..dani sudah terpandang satu park.."menan..menan..menan.."..kalo ikutkan malas nak berhenti..co
z waktu tu kul 2 pm..matahari terik sangat..ayah dia bebel2..panas sgt kat luar..last2 aku decide..tak pelah berenti jap...bio aku aje yg teman..cian lak tgk si dani..dok jerit2 suh stop...bila dah stop..paham2 ajelah.....terus aje terkam mainan kat situ..semua dia nak main...heehe..bila tgk dani melompat kegembiraan..rasa mcm dok dalam salji aje...

apapun enjoy d'pics....

dani paling suka mainan car..huhuhu mcam nak dibawak balik aje car tu..
nasib baik harta kerajaan...hahahha

paling suka snap pic dia time tgh bergerak...cam comel aje..huhuuhu

Monday, June 8, 2009

past weekend!!!

aaa rindu sama ibu tersayang..2 minggu tak balik rasa cam 2 tahun aje tak tgk ibu tersayang...minggu lepas banyak sangat jemputan kawin..al maklum cuti sekolah ..masing2 berebut nak wat kenduri...bab kenduri malas aa cerita...

ahad baru 2 ni , aku , huby, dani, kak tie, adik n honey pi mancing kat belungkor..niat di hati just nak bawak dani jalan2 tgk bot..heheheheh tapi dalam bonet kete dah get ready pancing...hahahahhaha.....manalah tau air laut elok kan..so ni kunjungan kami yang kedua secara rasmi la ke tanjung belungkor.....hahahhahaha....sampai2 aje..ada lak kemantin wat photo shoot ...hehhehe cantik..al maklum cuaca pun cun..langit membiru...hahha apling kelako potographer tu..korang tak caya..aku sempat candid aksi dia...


sori bro..lu memang kelako..apapun dah mcm 'spongebob belungkor'....hhehehehe very d'cute...aku pun tak lepas bakat jugak..maklumlah amatur...camera pun hset aje..tak kisahlah janji aku puas hati......nanti aku paste pic yang mengambarkan bertapa cantiknya tjg belungkor waktu tu..oklah berbalik pada niat 1st..hehehhehe huby, adik, n honey melabuhkan joran memasing..hahahha jgn tak caya..tak lama..naik ikan kitang..beso lak tu...hahhahahaexcited giler honey...kecoh jeti hari tu..orang sekeliling sorak sama..hahahahha..maklumlah dah berkali2 dia mai sini..ni 1st time dia dapat naikkan ikan..memula adik aku yang dapat..tapi lepas...cam nak patah joran dia masa menggulung tu..hehhehehe..last2 lepas...frustttt gilerrrr...


hehhe mulanyer aku tk join..dok sibuk amik gambo..last2 teruja nyer pasalll aku join sekali..tapi joran tak cukup aku pakai tali tangsi aje...hehehe...dapat jugak 2 ekor kitang...yang tak syoknyer kitaorang mancing kejap aje..tak sampai sejam..coz dah maghrib daaaaa..balikkkk..next week kitaorang nak serbu lagi tjg belungkor.......nak ikut?

Wednesday, May 27, 2009

1st June..comming soon!!!

huhuh tak sabar nak wish besday to my mum my..actually 1st june ni besday ibu tersayang..mmm ikutkan nak cuti aje ari tu..tapinyer aaaa..keja di kantor tu aduhhh..lagipun next week kena pi outstation..2hb kena pi selangor, 3hb pi kuantan n 4hb miting kat jerantut..huhuuhuhu...yg jadi mangsa danish n hubby....mmm ..apa leh wat ..ni ha..ibu cari rezeki..

mmm berkorban..mm besar lagi pengorbanan mak nak besarkan kami 3 beradik..la ni mak single mother...walau pun kami dah besar2..mak still nak kerja..coz kat sana dia pun tinggal sorang..kalo tak wat kerja makin sakit katanyer..aku tak leh nak halang...mm nak cerita panjang lebar payah..simpan ajelah dalam hati...

mmm apa yek persediaan utk ibu tersayang...adalah a few thing yang aku dah get ready...hehehe yang pasti cincin aku tempah dah dapat..tunggu rantai mutiara dari sabah aje..
hehehehhe...ala tulis ni pun mak aku tak der nak baca blog ni..keh2...n aku dah prepare card mm card kerr? ntah yek..tengoklah ajelah..apapun a ku sentiasa doakan yang terbaik untuk ibu ku yang tercinta..hanya allah swt yang tahu bertapa aku sayangkan ibu...

Terharu aku..last week dia masakan ikan keli kicap with sambal....sayang mother..bukan pasal dia masakan aku daaa..tapi dia beranakkan aku ke dunia ini.........love u Pn Halijah@Kalisah Maidin.





Monday, May 25, 2009

Terengganu Part 2

hehhe..tak nak cakap banyak..ari tu sempat pi Masjid Kristal..aku dah 2 kali pi sana..maklumlah bawak family kawan..so ni salah satu tentatif yang harus dilawati selain pasar payang lah of course..hehhe.sampai jer danish yang excited sebab dia nampak train..seboleh2 nak naik jugak ...huhuhuhu..jadilah drama berikut :-



Danish dengan gembiranya setelah men'glamourkan' aku tak tentu pasal dgn tangisannya ...anish2...

mak pak kak lily memang sporting habis..lap u lahhh...senang cerita semua orang sporting n giler2..nak pi jalan lagi jangan lupa ajak kitaorang lak..yea...

Tuesday, May 19, 2009

aniversari+hari buruh+terengganu PART 1

1 mei 2009..hapi anniversary wat aku n hubby yang ker-4...hehehehe mcm dah idup bersama 40 tahun..rasa bahagia aje..standarlah asam garam rumah tangga...yang penting sikap sabar n bertolak ansur yang sanagt2 lah tinggi amat2 diperlukan dalam melayari alam rumah tangga ni..tipulah kalo aku tak pernah gaduh2 'manja'...aku manusia biasa jugak...apapun yang penting kita kena hormat satu sama lain..banyak2 bertolk ansur..tak leh dah wat keputusan ikut kepala kita aje...dah ada family beb..bukan singel mingel...yelah..Moga Allah S.W.T senantiasa merahmati rumah tangga aku sefamily.....AMINN...ha? apa adiah aku dapat....hehhehe....hubby kasi hset cybershot..takpayah dah aku nak usung camera sana sini...thanks hubby...apa yang aku kasi dia..hahhaha..tanya dia lah...

hehehe..kebetulan 1st mei ni hari buruh dan aku n huby cuti panjang..so decide balik ganu ..kali ni disertai ngan kak lily sefamily..wit her abah n mak + house mate..si Doraaaa....actually going back at my hubby hometown aku really2 enjoy..becoz..danish dah leh speaking...walaupun bahasa jerman+jawa+rusia...at least mulut dia tak renti berckap.....cuma satu aje yang tak berubah dari dulu............kalo nangis..aaa kalah jacklyn victor...naik 'bernanah' telinga akuuu...aaaa..anak tekak tu nasib baik tak tercabut..wakakaakka..kuat sangat jeritnya...tapi alhamdulillah usia dia 2 tahun dia dah leh kira 1-10 , one sampai ten, n alif sampai wassalamu..kalo dapat buku tak pernah nak lepas...

kali ni balik ganu..banyak kali jugak bhenti..maklumlah bawak orang lama..


enjoy pic part 1