Nuffnang Ads

Thursday, February 27, 2014

Apple Puff OJOLALY

 Assalamualaikum...

Ari tu terlebih rajin membaking...eh sebenarnya teringin nak makan appel puff ala2 gebus..hehehehe menyedari diri ini tidak pandai membuat pastri yang berlapis2 mcm kat Masterchef Austolia tu...aku pun mencarilah pastri segera...segera ok...hehehehehe..of coz lah hasillnya sangat2 memberangsangkan...hahahahha...meh ku tunjuk pasti segera jenama kawan yek..

Gambar kredit to : www.dapurkakjee.com
ok dah ada pastri ni....apa lagi buat filing laaaaa...aku of coz suka apple.....
  • 2 biji apple potong dadu
  • 2 sudu gula perang..nak guna gula biasa pun boleh
  • 1 sudu serbuk cinammon....suka bau dia
  • kismis or berries kering
  • telur nak wat sapu
semua bahan tu tumislah selama mana yg korang suka..aku suka apple tu masih kruk2...hehehehehe....dah siap semua tu..sejukkan filling tu dulu..dah siap mcm2 bentuk korang boleh buat kat pastri tu...nak buat mcm pai pun leh ..nak dilipat pun boleh..suka atilah ..ikut kreativiti sendiri yaaaa....meh tgk pastri aku..oh lupa...nanti masuk dalam oven ya..bako lah sampai masak...nak cun nampak keperangan2 tu yg ok.




selamat mencuba

Wednesday, February 26, 2014

Restoren Upin Ipin JB

Assalamualaikum..

semalam otw balik kerja dapat sms .."Malam ni kita belanja makan...pilih tempat kat mana ya.."...wahhhhhh alhamdulillah semoga terus murah rezeki cik Noor Adeeba Mohd Dahlan (single but not available...hihiih)....almaklum 1st time dapat gaji..bersemangat sungguh nak membelanja kitaorng makan.....good!!hahahaha

Tanya budak2 nak makan mana? mcm2 tempat diaorang sebut...SOBB pun masuk dalm senarai..hahaha..yg best New York Hotel pun ada...hahhaha melampau!!........last2 utk berlaku adil pada pengeluar duit dan budak2...meh kita pi Restoren Upin Ipin....yeaaaaa..budak2 suka...mak bapak budak ni ikut aje.....

Bertolak dlm kul 8 malam....teruslah menuju lokasi ke Uda Business Centre...rest dekat ngan JAKEL...lalu depan jakel pun rasa ada yang memanggil2..kain!kain!..meh sini!..melambai2 patung2 yg tersusun kat JAKEL tu..hahhahahahaha..kalo dah pompuan memang x leh dipisahkan dgn kain...hahahhaha.......ok sampai2 aje..bukak pintu..dah dengo dah suara upin ipin...budak2 pun dah melompat keriangan...layannnn...orang pun leh tahan ramai malam tu...

ok kat sini kita kena buat order sendiri..depa bagi pen n kerta with menu...tulis mana menu yang nak korang order..panggil waiter..pass the form....done..tunggu ajelahhhh makanan sampai....malam tu kitaorng order
  • 2 mangkuk Mee Kari- recommended...(beso mangkuk...eh mangkuk aje beso kot...hehehehheeh isi banyak jugak)
  • Nasi goreng Cina serve with sate 2 cucuk, keropok - sedap
  • danish order set ayam goreng - ayam seketul + kentang goreng smile tu
  • Air Bandung soda 2 gelas
  • Air bandung cincau
  • Coklat blended 2 gelas
setiap menu tu adalah nama nyer yg tersendiri....aku idok lah menghafalnya....sambil2 makan layan cerita upin ipin....servis? mmm agak lambat jugaklah...nampak sikit kelam kabut...tapi yg aku suka, aku order lambat dapat cepat...nak tau napa? hahahhahahahahaa agaknyalah ...aku pi tulis kat form order tu..."CEPAT SIKIT YA...KITAORANG DAH LAPOOOO ;)..hahhaha

Total Bill : RM74.90.....


















Sunday, February 23, 2014

#Groupon : Manhattan Fish Market

Assalamualaikum...

Blurrpppp!!! buruk tol perangai..hehehehehe...jumaat minggu lepas pi Manhattan FM kat Aeon Kulaijaya...saja beli kat sini sebab x pernah mai lagi JUSCO sini....ooo hari tu groupon ada offer rm49 makan kat MFM..dapat platter fried ngan flaming seafood....wahhh siap hidupkan flaming depan kitaorng lagi...hihii.....dapatlah rasa udang terbakar...ni mesti pasal ketaq depan kitaorng sampaikan udang tu naik hangus...

Berbaloi2 makan sini n beli kupan from #groupon ni...siap tapau bawak balik lagi...banyak portion setiap platter tu..ada nasi, sup + garlic bread +pelbagai hidupan seafood..memang sebulan aa stop makan seafood..oyster pun ada

foto from six-and-seven.com / google
Haaa..tu dia berapiiiii dah ku kata....hehehhehegambar aku tak derlah mcm tu..tu pun menggoogle ..tapi sebijik aa mcm tu...hehehehhe..









Lepas makan sepuasnya, kitaorng shopping kat jusco..sebabnya aku dapat baucer rm50 dari nestle solid food..adalah hantar foto ipan dapatlah voucher shopping..apa lagiiiiiiiiii...danish ngan ipan pun start lah mempau ayah nyer yg terchentaaaaaa..... mmm cantik bajak tukan...tapinya hari ni dah terbongkang dlm kotak..main nyer kejap aje...sabo ajelah budak2 ni....


wah kenyang makan ...ceria aje masing2




cian cik deba...ni ha mamat jusco ni panggil cik deeba makcik..hahahahahahahaha..

ni dia 'pakcik' jusco tuuu...haizimi ker apa namanyer..jatuh saham deeba..apapun dia sangat rajin melayan kerenah budak2 ni....
 

Kalah Video Shasa Soleroooo


sambil tgu aktiviti memfogging..tgk apa diorang buat..

Aktiviti Mem'fogging'

Assalamualaikum...

masuk ni dah 4 x dalam masa 3 minggu Jabatan Kesihatan Daerah JB memfogging kawasan perumahan aku.  Ada kes denggi ke yek? al maklum sekarang ni cuaca panas terik...hutan kat utm tu pun boleh terbakar..ni satu hal ...sapa2 yg merokok tu jgnlah buang putung rokok sesuka hati..make sure sebelum nak buang tu padam dulu putung rokok tu kat lidah korang...ni bila dah terbakar hutan yg sekangkang kera tu dah nyusahkan org ramai..paling kesian pokok2 kat situ aaaaa...dah x menghijau tau..aaahhhh korang memang kijam!!kijam!!

oh back to topic ya.... anak2 aku kalo dah dengar announcement dari Jbtn Kesihatan tu memang tak cukup tanah dibuatnya..cepat2 suh pi taman.....'cepat ibu...abg dah dengar bunyi mesin tu..cepat nanti kita susah nak nafassss'..hahahahaha sabo jelah padahal diorang yg tak sabo nak main kat taman tu...hihihihihi...... jadinya penuhlah taman permainan kat pulai perdana ni ngan sekelian makhluknya..ntah2 nyamuk pun ikut berhimpun agaknya..hahahahhaha..sama2 melarikan diri...

tgklah gelagat anak2 bila kasi peluang main kat taman










Saturday, February 15, 2014

Jom Mandi2an- Stella Water Park, Star Hill Golf resort, JB

Assalamualaikum...

Wah panjang tajuk entri u...ngada...heheehe..ok ni boleh dikirakan sebagai entri perkasam ya...ambil masa yg sangat  lama untuk diupdate dan diuplod..hahaha...

sampai dah tak ingat tarikh bila pi sini..yang pasti masa tu hari sabtu rasanyer...tak perlah yg penting dah sampai sini...disebabkan cuaca kat JB ala2 padang pasir memang kenalah berendam jawabnya..yg paling seronok of course anak2lah..mak ngan bapak ni support aje..hehehhee...ok kali ni pergi 2 family..aku ngan kak lily...dua2 ada anak sebayakan ....

Lokasi : Star Hill Golf Resort, Stella Water park
Harga tiket: RM19
Buka : 9pg-kul ntah sampai petang lah rasanya
  • Kat sini, makanan luar memang x leh bawak..even air mineral pun diorang persoalkan. pak guard memang cek satu2 ooo beg korang...aku ni yg bwk bekalan susu pun diorag tanya mcm2.....so jgn kecik ari lah ya kalo yg bawak bekalan tu kena habiskan jugak kat car pak......hihihiihi
  • budak 3 tahun ke bawak x kena bayo...masa tu lah ..x taulah kalo 2014 diorag caj..jgn marah aku yek
  • pakaian x derlah kena wajib pakai swimming suit...boleh aje apa2...janji x sakitkan mata orng lain
  • pelampung leh bawak...kalo x nak bawak leh sewa
  • ooo kolam terbahagi dua yek..satu utk budak2..satu lagi dewasa...oo yg dewasa ni leh tahan dalam jugak....
  • makanan dalam ni mahal lerr..nugget 3 ketul pun rm3....hahahha...rasanyer semuanyer start ngan rm3...
kitaorng berendam dari kul 10 pg sampai 2 petang..akibatnya memang sunburn habis..hahahha walaupun cuaca memang redup gilerr.....so pakai ajelah sunblock yek..memang berbaloi...walau dalam hati mcm ngada2 aje..belive me..memag rentung..hihi






pak guard bukak beg satu2 oooo...mmm napalah gambo ni terbalik2 ..pening aaa

car park

bayo kat sini dulu..baru masuk..pastu baru lalu tempat pak guard yg rajin giler cek beg

kolam utk kanak2 rebena..yg mana kadang2 mak bapak budak lagi over dari budak2







Aktiviti pas mandi