Nuffnang Ads

Monday, December 3, 2012

Durian Crepe...

Assalamualaikum.....

lama tak update blog rasanyer....al maklum memanjang bz...hehehehe actually aku la ni sibuk bercrepe....mula2 saja suka2 buat utk family..last2 ramai yg suka..n tak tersengaja amik order..hehehehehe maka sepanjang minggu ni subuk bercrepe aje...actually nak buat ni tak derlah susah sangat.....tapi yg lecehnya tulah nak buat lempengnya..bukan mudah....kekadang ternipis sangat...tertebal sangat...bila dah elok masa nak lipat tiba2 koyak lak crepe kita......

so bermacam experimen kita dah buat...so nilah hasilnya kulit crepe yang ok...bagi akulah bagi orng lain tak taulah pulak.....

bahan2...

utk kulit crepe

  • 250 grm tepung gandum
  • 250 grm  tepung ubi
  • 50   grm tepung jagung
  • 2 biji telur 
  • 1 kotak santan segera..
  • air secukupnya (tgklah bancuhan mcmana yek kalo pekat sangat tambah air )
  • garam+gula sikit
  • dan esen vanilla + pewarna yek..sukalah nak bubuh kaler apa..

so semua ni blander or whisk....pastu tapissssssss wajibb kalo tak kulit mengeruttuu n ada pori lak.....

utk krim

  • 30% krimwell
  • 30% butter
  • 70% gula icing
  • tapi kalo nak mudah pi aje kedai kek..cari yg non dairy cream..cari yg ada tanda halal....putar sampai kembang
ni pun sama puter kasi kembang...nak likat krim tu tambah gula icing tapi berpada2lah dgn kemanisannya

utk durian
amik isinya aje...

cara2..
tepung yg di blend tu leh aaa masak atas non stick pan...wat nipis pun ok...wat tebal jadi kulit kuih ketayap....oo crepe ni tak payah tebalikan ya..sebab yg atas tu nanti jadi kulit luar crepe...meh tgk kulit crepe aku.... kulit wajah pun tak gebus mcm ni....jelouse....lepang kang



ha... pastu letak krim as base pastu letak durian..pastu letak krim sekali lagi...lipat2 mcm kuih koci tu....dannnnn siapppppp...haaaaa senang ajekan...

Tuesday, November 6, 2012

Hello kitty Town dan Little Big Club di Puteri Harbour

Assalam....

hehehehehe satu lagi tarikan yg ada di Nusajaya....la ni bukan ada legoland aje...tapi dah ada My hello kitty ngan little big club........yg seronok budak2lah..tapi kan seriusly......memang happening sangat2..la ni ngan mak+bapak+nenek budak pun leh main....x caya? hehehehehe family aku lah tuuu....

ok ..location MHK & LBC ni terletak di bandar Nusayaja dan secara tepatnya adalah di Puteri Harbour....ok nak sampai sini aje dah banyak tempat ko leh photoshoot....cantikan nusajaya..(pada hal aku dok hari2 miting situ...hahahha).....tiket dijual berasingan ya...utk MHK kena RM50 utk LBC kena Rm50....nak murah beli dua2 tempat total RM85 aje...ooo ni utk pemegang MyKAD ya......utk foregin harga normal...no annual pass.........aku just amik LBC aje rm50x4 = RM200 orang..kanak2 bwh 3 tahun freeeee....untung anak laki ni ...diorang x nak masuk MHK sebab diorang cakap tu tempat gegirl...hahaahahah selamat duit mak .....

so utk LBC ni ada 2 tingkat ..tak salah tingkat 2 dan 3...banyak ride..so sesuailah ngan jiwa anak teruna mak...heheheheehe...bila melangkah masuk aje...mmm lebih kurang mcm berjaya times mall jer..cuma tak der roller coaster jer....yg bezanya sini semua tema cartoon....thomas n friends...pingu...bob the builder lah...mcm2...dan yg bestnya ada show......tgk jadual lah...ari tu sempat tgk show thomas n friends...heheheh kalah budak2 aku ni..nyanyi paling kuat...kalo leh aku nak shake2 sekali..hahhahha.......

danish dekat dpn rumah barney......penat beri salam..rupanyer2 lupa  barney org putih...hahahha

naik thomas...rasanyer dekat 4x aku naik...budak2 ni ha...eh..class mak jah pakai baju kurung lagi...hahahahhaa


paksa jugak mak naik walaupun gayat lebih...hahahahha

kegilaan danish.....

ni aku naik jugak....ipan yg sibuk nak naik..mak jah...dah cabut larii...takut

hahahahah peninggggggg naik ni

on your mark!!!

class jah naik heli pakai baju kurung....

besttttt


kawan thomasss

overall sangat2 puas hati...leh golek2 ngan anak2 ko....main kat play ground dia memang happening......kalo badan beso harap maklumlah ya...muat2 badan aje nak masuk...haahhahahahahahahah..aku ler itewwww.....ada masa kelapangan bawaklah anak2 mai sini ....selain mengeratkan hubangan ngan anak2...boleh merabakkan poket jugak ..hehehehehehe..takperlah duit leh cari...senyuman anak2 yg penting..kui2....

ooo Kampung Lat jugak bakal dibuka cuma lum siap...bulan disember ni rasanyer........meh kita tgk gambo lagi...bio sampai muntah ijo yek..hahahahha






























Wednesday, October 31, 2012

Jonas Photo di Bandung

Assalam...

dah lama balik dari bandung pun masih ada hati nak update entri pasal bandung kan? hehehehe sapa pernah pi Jonas Photo ? saya lah...hihihihii.......ok location adalah terletak di Jalan Banda, Bandung....satu jalan kalo kita pi Maybank..eh sana panggil BII bank.....belah kiri ya...(teringat kekcohan aku ngan tauke kat jln otista...tanya kat sini maybank kat mana..sampaikan aku keluarkan kad ATM tunjuk logo harimau.."ni pak ada gambar macan nya"...hahhahaha)...bangunannya ada 3 ker 4 tingkat aku tak ingatlah .....tapi memang cantik aaa bangunan dia..free standing building...

kat bangunan ni lah menempatkan studio, ruang pameran baik photo dan frame..alat2 kamera n aksesori dan mcm2lah...heaven utk kaki photographer dan kaki frame mcm aku...hahhahaa.....kan best kalo malaysia ada mcm ni....yg sangat2 mengejutkan siap diorang amik no utk berphotoshoot..bayangkan mcm kat bank....masa aku datang dah kul 8 pm..tapi orang masih ramai tuuu.....harga nak bPshoot x mahal...kalo utk group mesti tak kurang dari 4 orang...dan sorang depa charge utk Rp10,000 (rm3)...murah gilerrr ok....satu kumpulan dpt 3 shoot aje ya ok..dapat gambar yg depa dah edit  + saiz 8r + dan cd.....dah gambo yg depa edit sangat superbbbbbb......(sungguh sedih sebab aku x sempat amik)...tapi aku sempat belek hasil dan kualitinya sangat cantik dan puas hati.....






Gambar di atas adalah di miliki oleh Jonas Photo

JP jugak menyediakan booth utk korang edit gambo yg korang bawak sendiri......depa sediakan template dlm kom n korang leh guna kreativiti korang  utk match kan gambo2 korang...nanti depa watkan photobook utk korang.......sweetkan....pakej pun banyak diorang sediakan...tinggal pilih aje...

Selain tu depa ada jual juga frame + akesesori yang mesti ko rasa nak borong semua...dah lah susuann cantik2 sokmo..memang tak nyesal mai sini..apapun dinasihatkan better pi sini dulu kalo sampai bandung ..tu pun kalo korang bhasrat nak mengabadikan gambo korang...so after 3 hari gambo pun dah siap...dah ada kenangan dari bandung kan.....aku borong frame dan jadikan as buah tangan utk budak opis....dah bosan kasi keychain ker apa ker... ok Jonas Photo ni ada dua..satu kat Jalan banda dan satu lagi kat Ciwalk...tapi yg kat jln banda semunyerrr ada...


...Halaman Rumah Mak Saya ...

hehehehehe

tajuk entri tak mcm nak buat karangan darjah 3 lah pulak? hahahhahahaha actually mak aku ni jenis yg suka tanam bunga dari kecil sampailah la ni...apa yg dia tanam semuanyer menjadi...dari pokok pisang sampailah pokok bunga...pokok mahkota dewa pun dia tanam leh hidup.....cuba tgk aku..beli bunga kat kedai pun leh mati...hahahhahaha...so berkat kerajinan mak aku yg cun melecun tu...tara hasil tanaman dan lama rumah yg begotu menghijau...."lihatlahhhhhhhhhhhhhhhh...keindahan...halaman rumah makkkk akuuuuuu"....eh feeling2 ogy lak....lempang kang...