Nuffnang Ads

Monday, October 29, 2012

Resepi Sate Daging Korban...wahhh


Assalam..

Masih belum terlambat nak mengucapkan Selamat Hari Korban kepada semua umat islam seantero dunia..wahhh ayat..kalah mak jemah....hehehhehe alhamdulillah berkesempatan menunaikan sulat sunat aidiladha...oh ya...raya korban kali ni nampaknya ramai yg join almaklum tumbang 28 ekor kat Surau Felda Tunggal.....alhamdulillah.....dan sebab tu jugaklah mak menerima daging korban hampir 2 kg...hopefully semua orang dapat sama rata...berat tugas pembahagi daging korban ni kan....ptg tu jugk dapat tambahan daging coz sedara mak buat korban jugak tapi kat Felda lain.....mmm banyak tu stok daging...so untuk tidak membazirkan apa yg ada..kitaorg decide nak buat sate daging....tak pernah lagi cuba membuat sate ni.........resepi pun ikut pengalaman rasa aje....apapun pembahagian tugas adalah harus ya....

Aku : Buat bumbu dan perap daging sate
Kak tie : Of couse potong2 daging sebab dia paling terror bab2 daging ni.......

Bahan-bahan :
  • Daging without urat ( potong daging haruslah melawan urat..kalo tak liat sangat2)
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia + Lengkuas
  • Ketumbar+Jintan Manis+Kasar (semua jintan yg ada ada ya) - Blend kering
  • Serai
  • garam
  • sos tiram
  • gula (bila daging dah di potong2 sila uli dengan gula ya....gula banyak sikit yek..sampai dia mesra...aku uli dekat 20 minit jugak wokk
oklah lepas dah siap semua tu silalah perap daging tersebut semalaman......rasanyer lagi enak......esoknya barulah masing2 mencucuk daging tu guna lidi sate yang direndam air semalaman......suka hatilah nak isi mcmana...ada sate 20 sen...60 sen dan sebab nak abiskan cepat sate rm2 pun ada...hahhahahahahahha hubby aku lah tuuu....

air lebihan sate leh wat renjis2 dipilis ya...campur minyak jagung sikit...........ok selamatttt










No comments: