Nuffnang Ads

Tuesday, September 18, 2012

Rumah Rakit Bintan, Tanjung Serindit, Belungkor

As salam...

sapa minat mancing? angkat tangan please..!! hehehehehe..baru2 ni kitaorng including my mom pi mancing kat area Kg Tjg Serindit...kat mana tu? Kalo refer map nak pi ke sini kena lalu jalan J89, n kena lalu Ladang Sungai Papan nyer checkpoint....terus...dalam 7 km...sampailah dan jumpa jeti Kg Tjg Serindit ni......Rakit Bintan ni terletak di Sungai Johor..dari sini leh lah nampak Jambatan SDE tu....tapi sayup2 lah ...kat bawah ni ada map yang menunjukkan lokasi Rakit Bintan..anggaran perjalanan menaiki bot dari jeti ke rumah rakit dalam 5-8 minit..

klik imej untuk ++ view
kita orang bertolak dari rumah mak (tunggal) dalam kul 7.30 pagi...sempat aa singgha pasar tani sening pagi tu beli sarapan...nasi ambeng+nasi lemak....hehehehe tau dah both muzzammils memang lapo memanjang.... maggie jugak tak dilupakan sebat penyelamat tu masa lapoo.....rumah rakit tu ada menyediakan dapur gas + tong gas jugak...tapi biasalah kalo pompuan yg jaga rumah rakit  tu sure comel jer dapur tu... almost yg guna faciliti kat situ kaum adam kan..jadinyer sendiri paham la...cerek pun itam gunteng...hehehhe agak2 sapa2 yg mementing keselesaaan bawaklah segala barang dapur periuk ker...cerek +pinggan + cawan..situ ada jugak disediakan tapi.....aku mcm x tergamak nak guna...hehehehe yg penting bekalan air bersih dibekalkan 1 tong beso........hubby aku cakap..mmm ni nak berkelah ker nak mancing? kalo dibawak semua periuk belanga...hahahahahaha....last2 maggie cup lah penyelamat....

rumah rakit ni jugak ada sediakan toilet +bilik +tilam aaa....bawak cadarlah kalo nak selesa...hehehe...kat sini lebih kurang port utk kaki2 pancing rehatkan badan jer...kalo nak selesa cari hotel yek...so tak yah nak demand kalo nak stay sini....hahahhahaha...(aku aaa tuuu)....yg penting bekalan elektrik ada ya..leh tgk tv...ni semua disediakan..nak chager phone pun leh...line 3G memang terbaikkkkk....ni  pics dalam facebook rakit bintan ...rumah rakit yg kitaorg stay yang nilah..rumah rakit bintan tebal pipi....






ni comel lagi pinggan mangkok dan jug dia..masa aku mai...hehehehe dah tuko colour..warna cerek tetap sama...heheh


oklah cukup2lah review rumah rakit tu.....ni nak cerita pasal hasil tangkapan lak....sebelum kitaorng dtg rumah rakit ni, ada group lain yg dah semalaman kat sini..hasil tangkapan tak yah cerita aaaaa lumayannnn...ikan mayong beso tu..kitang...sembilang pusat perhh memang terbaik...depa cakap kalo malam memang mudah dpt ikan...kalo siang ikan zzzzzz rasanyer..hahahha....kitaorng ni tak der lah ya ya sangat nak pancing ikan..leh nak bagi pengalaman pada both muzzammils aje....alhamdulillah...danish dapat ikan ari tu..wahhh bukan main hebat bercerita tu..hahahhahaha.....ikan apa jgn tanya aku lah...beso tapak tangan lah jugak...tu pun dah hebat bagi dia....ikan lain ada jugak yg mengena joran aku...ikan buntal 2 eko...joran ayah...ada jugak dapat .... udang...udang yg dijadikan umpan..hahahahahaha.... tak per yah cuba lagi...hehehehe

 ni bukan pics kitaorang..tapi ni pics dalam facebook rakit bintan





hehehhehe....hebatkan diorang...so sapa2 yang nak stay or nak merasa duduk kat rumah rakit ni..leh contact no 0137102188 ( tuan rakit leh ler kasi diskaun pas ni kat aku yek)....ooo bayaran rm20/day ....mcm kitaorng ari tu....3 dewasa 2 kanak2..rm70....overnight ker tak overnight bayaran tetap rm20....ooo umpan hidup jugak disediakan..tapi kena beli lah...nak rm10 ker rm20 ker...mcm2 saiz ada....bagi yg nak bawak anak2 mcm aku tu...selamat..cuma yelah perlu pengawasan....mcm aku bawak mak jah al maklum ipan tu pantang lepa...mak jah pun naik risau..hehehehhehe...apapun pesanan penaja jgn lupa pakai sunblock bagi yang sayangkan kulit tu yek...hehehehe kang muka hangus jgn salahkan aku lak...

-pics kitaorang next entri......dan klik sini untuk review jalan-jalan bandung Oktober 2012

9 comments:

myvi putih said...

As,kum..best bunyinye tmpt ni kak..nak tnye info ckit,yg jaln ladang nak ke jeti sg papan tu jalan mcm mane eh.??elok ke tak kak.??

Anonymous said...

As,kum kak..best tmpt ni..nk tanya skit la..yg jaln ladang 7-8 km tu jalan nye ok ke.??ingt nk ke sane gak ni..

O J O L A L Y said...

walaikum salam....dont worry jalan semuanyer bertar

AkuBudakKampung.com said...

Saya wakil dari Rakit Pancing AIr Bintan mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuan tanah kerana sudi tulis blog berkenaan rakit kami.
Maaf terlambat. Baru perasan.

O J O L A L Y said...

benda baik harus dikongsi bersama ;)..insyallah ujung tahun kami ke sini lagi...

boyoputih said...

salam....ojolaly,tq bagi info kat kita orang.kami ada dalam prncngan nk ke citu,so no.hp dah dpt cuma nama tuan hp lum tahu....leh bg tahu??!!

boyoputih said...

salam....ojolaly tq bg ifor kito orea,kami ado niat utk ke citu cuti sek.nnti.jadi no.hp dah dapat cuma tuan hp xado nih....leh bg ko?!!!

boyoputih said...

salam....ojolaly,tq bagi info kat kita orang.kami ada dalam prncngan nk ke citu,so no.hp dah dpt cuma nama tuan hp lum tahu....leh bg tahu??!!

O J O L A L Y said...

walaikum salam boyo putih...kita dah lupa lah nama dia..ala masa nak hello2 tu ko panggil aje dia abang rakit...hehehehe

serius lupe aa nama dia...selamat berfishing.....!!!!!