Nuffnang Ads

Monday, September 3, 2012

Rengit : Barang2 Terpakai

Assalamualaikum.....

korang pi mana 31 Ogos baru2 ni? kitaorng memang dah planning nak pi sini...eh actually bukan kitaorang..tapi aku...hehehehehehhe....dah lama tau tempat ni tapi memang tak berkesempat nak pi...boleh window shopping ..kot2 lah ada yang terberkenan ..boleh membeli apa2 yg patut......meh aku bgtau mcmana nak pi sini....untuk makluman  ni bukan kat sungai rengit, pengerang  kota tinggi tu yek...tapi Pekan Rengit  di Batu Pahat......

Kalo korang dari JB..masuk tol skudai dan sila exit ke Tol Simpang Renggam..bayo dalam RM 6.20 yek..kalo guna TNG amat2lah berbaloi ok..sebab utk makluman Tol S.Renggam ni kecik aje.....yg beratur nak membayo tiket tol tu walahhhh panjang sangat...lagilah kalo musim cuti sekolah.....ikut nasib lah ya....ok lepas exit tol sila amik ke KIRI...ke arah BENUT.......tapi kalo nak borong kuih muih..korang boleh belok kanan...tak jauh dalam 300 meter ada kawasan IKS yg jual tart gebu...sedappp...huhuhu dah....ok terus belok ke kiri ke arah BENUT dan terus lahhhhhhhhh.jalan ni tegak aje......korang akan lalu jalan kampung yek..kalo ada lori korang follow ajelah jawabnya..........lebih kurang 1/2 jam (bergantung pada kelajuan koranglah) akan jumpa satu SIMPANG 4 ya.....kalo terus akan ke pekan benut lah jawabnya....jadinya korang belok ke kanan  dan akan nampak BALAI POLIS BENUT kot...hahahhaa...so teruslah....nanti jumpalah TAMPOK dan terus lagi...dalam masa 15 minitlah kot ...dan bila korang  jumpa BALAI BOMBA RENGIT belah kanan ..ha tu dah nak dekat aa tuu......tapi jgn belok kanan lak..terus lagi sampailah korang jumpa PASAR AWAM RENGIT  belah kiri...ha ni trade mark dia....nampak pasar ni terus belok KIRI.....ha terus ajelah sampai ko jumpa a few kedai yg jual barang2 terpakai ni....

Korang jgn ingat kawasan ni mcm kat pasar payang ker...mcm kat padang besar ker yang ada bangunan besar..diorang ni just bniaga kat tepi2 jalan aje...diorang buat pondok dah kekadang ada yg tido kat situ.....mula2 masa aku sampai ingat kedainya kat sekitar tu aje....rupa2nya masih ada lagi kalo korang teruskan pemanduan...jauh kebelakang lagi sampailah korang jumpa lot2 kedai yg proper......kat situ dah di buat rumah kedai utk depa niaga....agaknyer depa masih selesa berniagaan di pondok2 tepi jalan..tu yg masih banyak lot2 kedai yg kosong.......

haaaaa bermulah pencarian korang..serius ni..kena mencari....barang tak der display mcm kat shopping kompleks tu...ni korang kena cari sendiri....dah dinasihakan siapa2 yg alergik, sila bawak tisu basah ngan cecair tangan dettol...alamak melampau ker aku ni..tapi rasanyer itulah yang penting ..jaga kebersihan itu kan dituntut dalam islam...yelah kekadang barang2 tu kan dah terkena kotoran kat tanah ker apa kerrr....kita tak tahu...(maaf ya kalo ada yg terasa..langsung x berniat apa2)


ok kat sini banyak jual barang2 permainan ...baik mainan utk budak lelaki dan pompuan...dari pemerhatian aku...stroller baby..katil baby...walker n barang 2 fisher price memang banyak sangat2....aku pun beli jugak...habis sesi tawar menawar....dapatlah RM 20.....function pun ok siap ada music lagi.....balik aje memang aku basuh bersih2...yelah dari comot sampai putih melepak...hehehhe.....ha ni haaaa hasil tangkapan aku...


selain tu ada sapa2 yg nak cari katil 2nd hand meh sini...aku dah berkenan ngan katil single tu ..harga dalam rm50..tu belum ditawar lagi..hehhehe kukuh lagi nampaknyer...perabot jati? waaaaaaa..cantik2.......memang merembes aje tgk........harga pun not bad..RM 1700 pun dah dapat yg cantik...barang2 ni katanyer diorang dapat dari Singapore..kebetulan masa aku sampai adalah beberapa unit van penuh dengan barang2 terpakai ni..rasanyer baru sampai dari singapore...sebab nampak pasport kat kocek driver tuu.....hehehehe ramai jugak yg menunggu...tapi aku idoklah sanggup nak menunggu..........









oklah sapa2 yg sukakan barang2 terpakai di galakkan utk mai ke sini...eh bukan barang yg moden aje..pinggan mangkuk yang dolu2 pun ada.....teringat mak den bila terpandang pinggan2 lama tu....ada yg jual rm1/biji.....pinggan berjenama pun ada dijual...cth set pinggan dari france....1 set dalam rm28...tapi aku lum teringin lagi....ada jugak periuk2 yang cantik tapi tak berani bei manalah tau kot2 dulu owner buat  masak b alif b ya......so hati2lah beli barang2 terpakai ni..agak2 tak was2 leh aa beli...

oklah lagiii...hehehehe otw balik dari sini, aku singgah beli ikan dan udang kat PASAR RENGIT...memang heaven.....aku borong udang laut..beso2...tawar menawar dapatlah RM 28 selonggok...beso tul udang tuu..kebetulan aku sampai depan dah nak bkemas..tu yg dapat murah tu..kalo tak harga dari rm32/kilo sampai rm52/kilo.....dari pengamatan aku..maaf ya sekali lagi...peniaga bangsa lain nampaknya lebih jujur dari peniaga melayu kat situ....kat tpt peniaga bukan melayu tu..aku perhatikan ada orng nak beli ketam ..jujur dia cakap...ketam ni kurang isinya...dah bagitau siap2..sama jugak jenis ikan...ini bukan ikan timah ya...bla2....yg peniaga melayu ni pulak...allahuakhbar.....cakap punyalah berdegang2..ni ikan fresh...baru...tup2 aku dengan niat nak tolong orang melayu berniaga aku pun beli lah ikan dari depa...last2 sampai rumah bila nak goreng ikan lembik dan terus hancur dlm kuali.....ikan jugak agak berbau....hampehhh bak kata dato Siti...aku dah terkena agaknyer...tapi tulah aku tak cakap semua peniaga melayu x jujur...cuma ada segelintir mcm tuu,...berniaga biarlah jujur..sebab hasil jualan tu kan nak kasi makan pada anak bini kan....opssssss..jauh  menyimpang pulak...yelah sekadar peringatan utk diri sendiri ni.....

Udang laut yang selamat jadi udang nestum......resepi next entri ya......


2 comments:

ammar said...

masa duk jb dulu tingin sgt nak pi soping sini, tp xpenah sampai, ni dah balik kedah, lagilah...

O J O L A L Y said...

seronok tgk gelagat orang memborong ...sewa lori pun disediakan...cuma kat sini kena pandai pilih barang...siapa ada skill tawar menawar dan pandai lenggok orang asli memang dapat lagi murahhh..