Nuffnang Ads

Monday, September 3, 2012

Resepi UDANG Nestum/Oat

Assalamualaikum.....

hai...KETUK ..KETUK...KETAMPIIIII........ramai yang  buat rumah terbuka raya kali ni? apa menu yg mudah dan ringkas utk disediakan utk para tetamu kita yek....haaa hari ni kak Ojolaly (mata ke atas kawan2) nak kenalkan satu resepi yang mudah ..senang cerita budak tadika pun leh sediakan kan...hehheehheehe..

Bahan2:

  • Udang : apa jenis udang boleh..kecuali udang kering ngan uNdang2 jer..hehehe
  • Daun Kari : yg amik rumah jiran sila mintak izin yaaa..
  • Butter / Planta : Butterfly dilarang..debu dia racun..
  • Bawang Putih : Cincangggg
  • Cili Neraka : hehehe ni cili yg dlm plastik harga RM2.00.....pedas yg teramat..kalo nak pedas bubuh aa banyak2...
  • Serbuk Pasti Sedap : Suka lah nak guna apa pun...saya suka PASTI Knorr..mudah dan ringkas (padahal pemalas)
  • serbuka black papar/lada sulah : kalo dah letak ni akak tak letak lada potong
  • NESTUM :  bahan paling penting
  • Gula : sikit aje
  • Minyak utk goreng udang
Cara Penyediaan :

  • Mula2 siang udang tu...kopek kulitnyer dah tinggalkan sikit kat bhgian eko..kalo x nak buang pun tak perrr....kepala udang kasi potong...hehehehe basuh bersih2....
  • lepas tu lumur udang ngan serbuk PASTI Sedap, lada sulah, garam akak x letak sebab serbuk tu dah cukup segalanyerrrr....perap 5 minit...dah goreng sampai udang kemerah2an..merah ker? warna kuning kekuningan...tak kisah lah ...half cook aje 
  • ok pastu tenggek kuali dan masukkan butter, dah cair, masukkan daun kari, bwg putih cincang dan lada kalo nak guna....tumis sampai naik bauuuu...
  • ok dah ok masukkan udang tadi...kacau2 sebati ..api perlahan sikit yek...haaaaa masa ni masukkan nestum sikit dan gula dulu...agak2 dah melekat kat udang tu ..terus tutup api....lebihan nestum tu taburkan atas udang..jgn dikacau kalo tak nanti nestum jadi mcm basah tu...tak cantik...goyang2 kan kuali..tak pun kacau sikit aje...
  • tarrraaaaaaa.... jadi dah udang nestum tu ala2 akak .....ojolaly ya resepi mudah dan ringkas ni...meletupppps....
ha weekend ari tu akak dah buat udang nestum ni 2 kali utk para penonton..bapak2 ibu2 semua yg ada disini....eihhhhhhh.....over uuu... utk kekawan yg datang rumah.....suka2 suka2...




Sapa2 yg nak tgk gubahan mudah dan ringkas leh click SINI

No comments: