Nuffnang Ads

Sunday, September 2, 2012

Singgah di MUzium Sultan Abu Bakar, Pekan

Assalamualaikum....

Korang pernah pi Muzium tak? seingat aku last time aku pi Muzium masa kat Melaka dulu2..ala before aku kawin ..rasanya masa tahun 2004 kot..perrrhhh lama...eh tu dlm msia....kalo oversea rasanyer last year kot masa kat Jakarta..hahhaha kelas ko jahh...sampai oversea nak tgk muzium..hahahhaahhahahahaha...

Masa aku OTW nak pi Terengganu, lalu pekan ni aku dah ternampak figura kuda kat dpn Muzium ni....wah memang menarik hati....kuda tu berotot uuuu seksiiii...hahhahahahha dok teringat ada muzium kat oversea yang suka awetkan mayat manusia lah, binatang lah..so aku ingat kuda depan muzium tu mcm ni lahh....hajat di hati nak singgah ..almaklum bulan puasa...panas terik pulak tu...so aku berlalu ajelah...eh muzium yg mana aku ceritakan ni yek...ok ni aku google pasal muzium ni....

Muzium Daerah Pekan atau lebih dikenali sebagai Muzium Sultan Abu Bakar terletak di Jalan Sultan Ahmad. Muzium itu digunakan untuk menyimpan dan mempamerkan kebudayaan dan sejarah tempatan untuk tujuan kajian, pendidikan dan hiburan; untuk membantu kajian mengenai kebudayaan tempatan dan menjaga monumen lama dan tempat-tempat bersejarah dan mempromosi pelancongan.
Dimaklumkan Muzium Negeri Pahang sedang didalam penyelenggaraan sehingga Mac 2012 dan dijangka akan dibuka semula kepada orang awam pada Mei, 2012. Segala kesulitan amatlah dikesali dan sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi talian 09-4221371

So OTW balik JB aku pun singgah jugak sebab dah alang2 lalu depan muzium ni kan dan ramai pulak umat manusia yg drop by jugak..lagilah aku teruja nak singgah..lagipun dah kematu dok dlm keta ni...both Muzzammils pun dah kepenatan...heheheh tapi kitaorng tak masuk pun muzium tu..kitaorang just menikmati keindahan kat open space depan bangunan muzium....waaahhhhh terasa keindahan bandar Pekan dgn kehijauan dan kesegaran udara tuuu...tak tipu ni betul2 maa...heheehe..utk makluman bukan ada kuda ngna burung bangau aje tau...helicopter, kereta kebal ngan aerplane pun ada...tapi yg ni original steel laaahhhh...idoklah rupa mcm kuda ngan burung bangau tuuu (ko tgk gambo sure paham apa yg aku maskudkan tu..)........

apapun kalo sapa2 yang nak singgah Bandar Pekan ni jgn lupa singgah sini tau...seronok lebih pada anaklah...kot2 sapa2 ada kamera  DSLR tu meh tembak kat sini..cantikkkkkkkkk..aku pakai camera phone aje...hahahhahaha














Kuda ni lah yg aku cakap...seksi tak? auuuu....



Teringat pertanyaan danish...'ibu ni kat mana?'  'ni dah sampai Pekan lah danish'...'Pekan apa?...'Pekan lah"..yelah Pekan apa? Pekan Johor Bahru ker...Pekan apa..'.nak tergelak aku..aku ni pun satu lah  pelupa...yelah aku jawab...'kawasan ni namanya Pekan...Pekan Pahang.....'

3 comments:

nea lopah said...

Seronok bawak anak2 masuk muzium. Tapi penat lah menjawab soalan pelik2 diorang ni. hehehe

nea lopah said...

seronok bawak anak2 g muzium, tapi penat lah menjawab soalan yang pelik2 dari diorang. hehehe

O J O L A L Y said...

tulah pasal ...1001 soalan boleh ditanya dah kekadang kita pun leh naik angin aje dibuatnyer.....hihiihi budak2lah katakan...