Nuffnang Ads

Sunday, March 20, 2011

SELamat HaRi Jadi IbuCUUUU & dANisH!!!

Salam...

Tahun ni hubby kata kita celebrate besday dgan kita2 ajelah ya...tak yah jemput2 orang yek...hehehehehe..kalo ikutkan aku harus aku jemput kampung sebelah sekali... aku kan bini solehah so aku dengarlah kata hubby..heehhe ...yelah bukan apa dia tak mo bini kecayangan ramai ni kepenatan sangat..hehehehe..almaklum kalo dah start masak memang tak ingatkan dia...tu yg paling haru...hehehe...mmm so bila hubby dah cakap cengitu ..aku pun decide nak celebrate beday di kalangan kita2 aje..lagipun hari ni semua balik rumah + bibik enap sekali.

Menu :
  • Spagetthi
  • Macaroni Sup+Cheese Bedebah..
  • Meat ball keras kematu tapi lembut di dalam
  • ayam bbq yg disaluti ngan bumbu special dari bibik enap..(sedap wokk..rm3.50 aje utk 2 kilo ayam..rasa mcm sate tuu)
  • muffin blueberry sedap walau agak kecoklatan atasnyer...ni gara2 oven yg tak best..ni semua salah oven...hhehehe banyaklah
  • koktel mak long....baca betul2 k

acara dimulakan ngan tiupan kencang dari danish n mak usu...sebab mak usu dah 28 danish lak 4 tahun aku letak lilin sampai 8 batang...lilin tak padam2 depa tiup...sebab memasing dah semput.....amik kooo ...danish paling excited bila acara sedemikian walaupun kekadang tu bukan besday dia..dia selalu takeover dari tuan empunya majlis...hehehhe ikut sapalah danish tu yek...pastu acara suap menyuap...hehehe sambil2 melantak makusu bukak hadiah...danish tarik muka empatbelas sebab aku cakap no hadiah utk tahun ni sebab dia x mo pi sekloah..hahahah immediately cakap..'saya nak pi sekolah'..hahahahah ...lagi sekali anak sapalah tu..


mak usu dapat beg LV tuuuuuu..bibik enap yg bagi..cantik banget..nak tgk? ha cantikkan.....bibik bulan 12 nanti jgn lupa turn aku..mmm depa berdua ni still available......hehehhehe..contact me yeah..aku nak tuko profesion baru..nak jadi perancang jodoh lak..too tired ler jadi perancang bandar..hehehhe


oo makusu dapat jugak baju dari mak long...cantik looo..sekali lagi aku jelouse k..kwang2..tak der maknyer........la ni tinggal adiah danish jer lum bukak..dok ngandeng2 ngan nenek dia...cakap adiah sapa tu..heheeh bila cakap adiah tu dia terus dia blusher!!!!!hahahhaaha malu ler tu...huhuhu konon.....tul dia segan..hehehehe...dah tau ada hadiah tuk dia..terus jer dia suka sangat2..kalo idok....mmm sedih jer tgk orang lain bukak hadiah ...danish2x......apapun majlis semalam memang best walau buat sesama kita aje!!!!hehehhe mula2 rancang nak wat kat taman/pondok baru kat laman rumah mak..tapi ujan daaaaaaaaaaa.........insyallah...tunggu turn ipan n nenek pulak..eh mak long dulu lah..hehehehhe

Wednesday, March 16, 2011

Buku Baru

Salam...

Hari ni ada mood nak beli buku baru..tu pun setelah membaca blog http://bontotbernanah.blogspot.com/ mengenai buku Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit.....punyalah semangat nak beli buku ni....tghari terus kua pi angsana carik buku ni.....hehehehhe la ni tunggu ada mood lak nak membaca buku ini..nanti dah habis baca..saya review yek.....tunggu ajelah..mm esok ker...minggu depan ker..bulan depan kerr..tahun depan kerr????..insyallah.....

Tuesday, March 15, 2011

Pengalaman Melahirkan Irfan

Assalam...

hehehe punyalah dah lama aku melahirkan irfan....tetiba terpanggil nak ceritakan pengalaman aku melahirkan WAN IRFAN MUZZAMMIL

16/6/2010

mm ni memang tarikh appoitment aku jumpa doc kat HSA...almaklum darah aku sentiasa tinggi masa mengandung..paling kurang pun 140/90...kekadang mencecah 160/100....sama kes masa aku ngandungkan danish dulu....kalo ikutkan aku masa tu dah 38 minggu.....aku dah jangka kalo kena checkup kat HSA memang CONFIRM aku masauk wad.....hahahhaha kan dah betullll.......darah aku 150/100......doc kata ...u kena admit k!....mmm ye kan ajelah.....pas tangan aku di cucuk jarum...aku kena naik wheel chair.........sian laki aku terkial2 push aku....dah lah badan ringan mcm bulu ayam..hehehehe...kebetulan wad kelas 1 pulak dah penuh....nak tak nak aku tumpang dulu wad kelas 3.....lepas hubby settlekan bayaran deposit aku terus di transfer ke wad 1..ngada2kan aku ni..hihihi..Sebelum ni aku dah cakap ngan hubby ..kali ni nak bersalin aku nak duduk wad 1 yek..hahahhahahahaha....so jadilah aku penunggu setia kat wad tu selama 3 hari sambil2 depa pantau darah aku.....memang ngada2 dok sepital je darah aku normal...apa tak nyer masa tu tgh tension ngan RTD Pontian...tu yg darah naik jer...hehehe


18/9
aku dah naik bosan lak duduk wad...sib baik wad 1....yg dok sama bilik ngan aku sama jugak mcm aku ...dah berhari dok wad..hehe ..kali ni dokor senior yg check kandungan aku...bila doktor nak wat ctg -detech jantung baby memang problem..irfan dok lari sana sini dalam perut...habis digodek2nyer perut aku...kekadang sampai silih berganti nurse.....last2 doc kata kita scan..coz dia predict baby kecik dalam 1.8kg aje? opss mak!!!! napa kecik sangat tuuuu....aku dah sedih aje....lepas scan..dia bgtau...kedudukan baby mcm songsang ..mm lagi sedih lagi aku...eh ada lagi...dia bgtau..air ketuban dah kurang ...so nak tak nak kena jugak deliver esok....aku pun gatai tanya .mm nak kena ceaser ker? takk..kita cuba normal dulu.....aku senyum sampai telinga...alhamdulillah....

19/6

pepagi lagi nurse dah kasi aku injection kuatkan rahim.....waaaaaaa sakit2 sangat ok!injection paling sakit pernah aku amik....2 x lak tuuuuu....sib baik punggung aku banyak lemak! (so catz...tak yah lah ko kuruskan badan sangat)....kul 10 pagi..doc masukkan ubat ....induce lerrr..sebab tekanan darah dah ok..masih tak rasa apa2....check jalan pun baru 2cm aje...lepas diseluk tu baru rasa mcm sakit sikit.....kakak aku datang pun aku senyum2 simpul aje..awat ler sakit sangat ni..mcm kontaksi..tapi bukan.....aku gagah jugak jejalan ngan hubby kat bawah.....sampailah waktu melawat habis....

4.30pm

aku dah sakit sangat..memang luar biasa sikit..doc check jalan baru 3 cm.....aku baring mengereng sambil gengam besi kat dinding tu...memang sakit sangat2....wat ctg...jantung baby tak dapat detect..mula2 sornag doc..pastu tak lama ada 4 doc ngadap aku..aku dah keluar peluh jantan walaupun duduk kat bilik aircond..memang mcm sakit nak bersalin..tapi bukaan baru 3cm..nurse dok tanya either aku ada minum selusuh ker..aku cakap tak minum apa2 pun lagi..last2 bila depa dah dapat pandangan senior dan doktor pakar..air ketuban aku dipecahkan....n terus aku di tolak masuk ke labour room......kelam kabut aku call hubby...........sib baik hubby tak balik rumah...

dalam labour room depa pasang CTG kat perut..still tak dapat bacaan yg cantik..last2 doktor decide masuk ikut 'bawah'..masa tu aku dah pasrah..if ini memang yg terbaik utk aku...sampai 7 kali aku kira doc tu seluk  masuk keluar wayar....kali ke 8 baru berjaya..baru leh dengo denyutan jantung irfan....aku cakap ngan baby dalam perut...kita kena kuat utk hadapi semua ni..doktor letak kes aku as stage 2......dah lah kaki aku lenguh gilerrrr....sebab tak leh luruskan kalo tak wayar tu tercabut....aku rasa rileks sikit..last2 aku tertidur.....dan terbangun dan tertido semula....

1 am

tetiba aku terjaga..kontraksi makin hebat....huhuhu dahlah hubby tak der ni..kalo tak leh dapat moral support..apa lah dia wat kat luar tu yek....mmm masa danish dulu, hubby leh teman..tapi sejak kes mamat mana tah pi tumbuk doc..semua suami x leh teman dan dibenarkan masuk ..haruuuuu.....aku pusing sana pusing sini.....susah nak describe sakitnyer mcmana....sama mcm sakit masa danish..so aku leh kawal perasaaan.....doc seluk kata baru 8cm..mmm 2 jam lagi ni....waaaa aku tak rasa 2 jam..mcm dah dekat aje..sebab aku dah rasa nak meneran....masa tu nurse n doc tak der dalam bilik...depa dok sibuk tgk kes lain...

aku dah memang nak rasa meneran n aku pastikan aku tak angkat bontot dah....hehehehe.....1st teran aku leh tahan...masuk yg 2nd...aku jerit aaa sebab tak der orang dalam bilik....dgr aku jerit..semua kelam kabut masuk...suh aku tunggu jgn teran...baru diorang nak bukak peralatan bagai ..mmm tak dan diorang nak get ready...aku pun dah selamat meneran...kualah irfan....alhamdulillah.....sib baik doktor tu sempat sambut.....wekkkkkk....lantang suara dia..hehehe...alhamdulillah tang bersalin aku dipermudahkan..sama macm danish 2 kali teran aje ....nurse n dok say sori kat aku sebab aku terbersalin sendiri..mmm tak perlah semuanyer selamat.....bab nak jahit.koyak sikit aje....lagi sekali aku jerit sebab SAKITTTTT!!!!!! aku memnag tak tahan bab ni..gigit kain pun leh koyak tau..hehehhehe....sebelum kena jahit hubby dah masuk tgk irfan...irfan dah siap, aku pun dah selesai jahit...hubby teman aku....sempatlah snap gambo dalam labour room....tak sempat nak tido..aku dah disorong balik katil............alhamdulillah...now irfan dah 9 bulan....gigi pun dah 6 batang..dah pandai diri sendiri tapi pegang kerusi lah...semoga anak2 ibu menjadi anak yg soleh..AMINNNNN

Hatiku tengah BENGANG!! actually Aku tgh Bengang...

Salam...

mmm tgh geram sesangat ni..geram..geram aku tgh geram..geram bermacam ragam...aaaaaaaaaaaaaaaaaa...mmm dah 2 minggu tak dpt spent masa ngan danish n my mum...ingat dapat lah spent masa together2 ujung minggu ni...siap dah rancang nak sambut besday mak usu n danish...tapi nampaknyer semuanyer tak jadi...ni semuanyer gara2 hubby yg banyak kerja..dari minggu lepas dia asyik stay up aje..geram tau ...mm terpaksa cancle everything nampaknyer..mm bahan2 kek yg aku punyalah excited beli semalam, ada jugak aku campak aje dalam tong sampah!
mood: sedih sesangat+geram sesangat!!

Monday, March 14, 2011

JoM HEBOH JB..jom buang duit!!

Salam...
Sabtu ari tu aku, enap , kak tie n kak mini pi jom heboh..actually bukan gatai sangat aku nak pi...tu ha makcik2 tu yg sibuk na pi..aku follow aje(cheh..akulah paling banyak borong)....memang niat suci murni aku nak beli jajan rm10 tu..aku nak bawak balik muar..almaklum danish kat sana....cuti sekolah dia nak dok ngan nenet... so aku belilah mana yang boleh aku beli...hehehhe..tgh jejalan jumpa si nazril..ala yg belakun begitukah cinta..mm aku mcm biasa memang sombong ngan artis...aku tgk aje...kot2 dia nak minta autograph aku..hahahahhahaha........

hasil aku jejalan tu aku dapat :-
-tudung 2 helai
-jajan beg rm 10 -aku beli 4
-baju 2 helai- dah bawak pi miting pun
-baju hubby -1 helai ok..1 helai aje!!
-hok sangkut tudung tu..hahaha ku kongsi ngan kutie sorang rm5..ada ka patut?

semuanya aku abih belanja rm170.....mm mekasih jom heboh sebab aku dah invest kat ko sebanyak itu....sakit poket aku tapi puas hati....hahahhahahahahahahaha..gelak kawan seton sebab suka membazir.....kapok!!

Tuesday, March 8, 2011

susu+jusco+teket...hahahah dasar budak muo..

salam...

Semalam amik irfan dari pengasuh dalam kul 6.15pm...al maklum petang semalam kepala aku n hubby tgh tepu dgn kerja..punyalah dah malas nak pikir pasal kerja...si hubby kata jom jejalan..hehehehehhe bukan senang ooo hubby aku nak ajak pi jejalan..aku terus setuju..kwag2...kebetulan kak tie kata nak belanja makan malam ni...so kitaorng decide pi melepak kat jusco aje...hahahhaa akulah orng paling bahagia...hehhee ..dapat ukur jusco lagi...cuke2x mak cuke...

elok punya parking keta..bukak beg irfan..nak amik susu...tup2..WHAT??? susu irfan yang aku topup kelmarin dah habis? huhuhu ni tak leh jadi..bgtau hubby..mmm jadi lagi yah..minggu lepas, aku letak susu bekas beso pun habis...padahal kalo aku ngan pengasuh dulu susu banyak tu tahan 2 minggu beb..ni seminggu jerrr...kasi susu belah siang aje tuu...bila dah jadi mcm tu....aku transfer lah bekas kecik sikit...dgn erti kata lain..memang cukup utk seminggu..haiiii jangkaan ku meleset gupa2nyerrr...3 hari jer tahan....mana tahan beb...asyik beli susu aje..kalo murah ngak apa2..ni mahal dong!..hubby call pengasuh..........yelah bukan nak berkira tapi kalo susu tu leh beli ngan daun tepi jalan dah lama aku tak kisah...mmm pengasuh tu cakap kalo susu buat tak abis terus buang aje...mmm pepandai budget lerrr..bukan aku tak kasi botol kecik..aku kasi dua2 kan...mmmmm...tgklah mcmana nanti....pasni bila hubby dah call jgn lak sok anak aku nangis2 melalak2 korang bio aje..huhuhuhu..akai ada ka...


mmm cukup2lah bengang..hehehe sib baik kak tie belanja kitaorng makan...decide makan kat jhonny..sib baik sedap.....rm80 utk 4 orang makan..alhamdulillah...kenyang....pas makan terus balik....masuk rumah hubby dah sengeh2..napa? hehehhehehe jeng2...rupanyer2 aku dapat 2 tiket merong mahawangsa dari celcom....heheheheehehe..kira ok dapat ler adiah tu....sukannyer aku..cuba bayangkan kalo aku menang rm30 k dari shell..ntah mcmana sukanyer..hehehehe...oklah tgh berangan nak nak bwak sapa tgk wayang ni......

Wah u look So-So Pink!!! wink!wink!

Salam...
Hehehe..dah lama nak tuko BG blog..la ni baru cam sempat nak tukar..ok tak? sejuk sikit mata memandang.....wah wah....padahal aku tgh sibuk sangat..sampai aku rasa dah tepu giler kepala ni...report yang tu nak update yang ni nak update...sudahnyer aku update blog aje...kui2....bagus tak aku? mm seriusly la ni aku mcm cannot go...i need some1 2 backup me....wahai kekawan meh ler amik sorang sikit sektor ni.....makcik cannot go ler!!! tapi apa kan daya....ahh lupakan saja....esok start yek..ker malam ni ker?..eh leh caya ker? ...hahahhaha

oklah nak cerita sikit pasal IRfan...anak aku yg bongsu..cheh...mcm ramai anak..hahahha..pada hal 2 orang aje..tu pun aku rasa dah tonggang terbalik dunia..mcmanalah orng yg ramai anak yek...tunduk hormat aku pada ibu2 yang leh handle semua tu......ok berbalik pada irfan..mm dia dah 8 bulan dah....cukup comel ngan lesung pipitnye yang dalam tu..ikut sapa tah...aku aaa..kuang2..jgn perasan oke!..tapiiiii..irfan ni waaaaaaaaaaa cukup berlawanan sifatnyer ngan abangnyer..abangnyer soft prilaku..tapi irfan..mmm ada word leh describe tak yek?...USil lah kalo ngomong jowo..hehehe...jatuh katil ngan buai jer berapa kali dah....hebat memang hebat.......asyik mintak dokong aje..pantang kalo aku nak iron baju....walau dok dalam walker tetap nak dokong jugak...mm aku yak -yak pun dia nak dokong jugak...hahahhahaha...tulah masa kecik2 nenek dia suka mandikan pokok dokong anak...mmm nak prevent jaundice katanyer..tapi memang berkesan aaa ..irfan tak kena jaundice pun ...pasal tu kota syik nak dokong aje...hahahhahahahaha tak der kaitan langsung...hehehhehe...tapi bagus jugaklah kot2 leh turun 8 inci pinggang aku ni yg dah madam tong deram..tegak aje....melebo pulak tu....

ari tu amik irfan kat taska...haaaa tu dia, muka dia merah sana merah sini..mcm kena gigit semut aje.....cian pulak aku tgk irfan...tanya kat pgasuh tu..ntah ler kak tak tau lak kenapa..aku apa lagi..marah mcm orang giler....aku tampar2 pengasuh tu..aku tendang2 dia mcm bola...habis darah2 muka dia...ha baru puas hati aku!!!!!!!!! suka suki ko wat anak aku mcm tu....baru ko tau bertapa garang nyer aku....ponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....tetiba dengar hon kereta...uittt termengelamun aku....aku amik irfan dari pengasuh tu dah berlalu pergi tanpa berkata apa2......Meh tgk muka irfan..tu pun dah surut sebab dah letak ubat sapuu!


.....irfan wit DaniSh....