Nuffnang Ads

Thursday, August 22, 2013

Anak Anda kena Ulser?

Assalamualaikum....

anak2 korang pernah kena ulser tak? mesti merengek panjang kan? mmm actually benda ni baru jer terjadi pada cik ipan...bayangkan dah masuk 5 hari tak selera nak makan...susu pun tak nak...minum pun air kosong aje...kalo mkn roti contohnya baru aje nak suap ke mulut bila terkena ulser menangis sampai keluar air mata.....berat pun dah turun sesangat..pipi gebu pun dah kempes....huhuhuu sapalah yg tak risaukan? 

berikut tindakan yg aku buat setelah mengoggle info utk ulser ni.
  1. jumpa doktor utk amik antibiotik...masa pi doktor bukan ulser aje tapi gusi cik ipan pun dah kemerah2an..sebab tu dia semam panas on off..x leh nak bayang kesakitan yang dia tanggung ..Allahuakhbar....jadi doktor pun kasi antibiotik ngan ubat demam......n paling penting...cik ipan kena rajin gosok gigi dia...kerap....sebab nak wash bakteria...paling funny doktor  bg tau nama bakteria adalah bakteria masyarakat..hahahhahaha..
  2. so bermulalah kasi ubat kat ipan ..alhamdulillah demam dah beransur baik...n mulut dia masih sakit..jadinya aku pi farmasi beli ubat Oral Aid...alhamdulillah...masa nak pakaikan cik ipan bersilat jugaklah kitaorng ni......ubat ni manis mcm gula2..n berangin..yg penting tak pedihkan....nak tidopun aku pakaikan jugak....alhamdulillah dah makin ok ulser ipan.....dan semalam dia berjaya makan biskut marie cecah air..alhamdulillah sekali lagi....at least dia dah leh makan kan
  3. ok satu lagi ubat yang ok ubat gengigil...ada yg spray n gel..harga dalam rm35.80..boleh beli kat farmasi...even doktor gigi pun recomen benda ni...sejuk aje di mulut 


ni ha rupa ubat2 ni....selamat utk kanak-kanak....mintak dijauhkanlah kalo kena lagi both muzzammils ni ajelah yg ibu guna nanti....sedih kan tgk anak2 nangis bila diorang sakit..mcm nak mintak aje sakit tu transfer kat kta kan...

4 comments:

Anonymous said...

Kalo ubat tu xyahltak kt ulser tu boleh ker. Sbb anak sy baru 1tahun lebih x nak mkn ubt..

Ahmad madi said...

Ye allah sembuhknlh penyakit anak sy. Dia batuk dan demam di tambah tak blh mkn dan minum. Mulut hancur

O J O L A L Y said...

kalo anak kena ulser memang susah hati betul kita kan...kesian nak minum susu pun menangis syahdu....kalo anak akak kena memang drop berat badan...

apapun kita usaha sehabis baik...ubat tu kalo masuk dlm mulut mcm rasa kebas sikit..kurang sikit rasa sakitnya...

lagi satu doc pesan suruh gosok gigi/ubat kumur..sebab bakteria banyak dlm mulut masa tu..

Daud Mohamad said...

oh ni ubat untuk anak kalau ulser tu ye. T2q atas perkongsian !