Nuffnang Ads

Thursday, June 6, 2013

Amalan Minum Minyak Zaitun



Assalamualaikum

minggu ni nampaknyer minggu sakitlah...hehehe demam berpanjangan..isnin n selasa dpt MC sebab ksihatan x mengizinkan...allahuakhbar...jika ini dugaan yg engkau berikan ya Allah..aku terima dengan redho....seperti biasa Klinik Siti Fatimah memang dah jadi panel family Rusdan. senangkan satu klinik aje..at least all health history family ada kat situ....

lupa lak..apa kaitannya dengan Minyak zaitun ya..mm dua bulan lepas ada wat blood test..full packagelah...nak amik result asyik x sempat aje.....last2 dah alang2 kena demam amik result darah sekali...paling menakutkan kolestrol dlm darah tinggi..sangat tinggi..bacaan normal kurang 200 kan tapi mine is 269...ooo itu sudah tinggi mcm KLCC geng........doktor dah cakap no seefood, daging merah, santan, kekacang, cendawan.....tapi banyakan makan ikan, epal, jambu batu dan sayur berdaun.....

la ni aku jaga pemakanan jugak...yg bersantan2 aku avoid..daging aku avoid jugak....puas jugak aku mengogle pasal nak reducekan kolestrol dlm darah......hasil pembacaan.....amalkan minum MINYAK ZAITUN.....


Firman Allah SWT: “Allah cahaya langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang yang bercahaya seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkah, yakni pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah baratnya, yang minyaknya hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya berlapis-lapis, Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha mengetahui segala sesuatu.” (QS An-Nur: 35)

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: "Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati." (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).

ok ni link bolgger yang pernah minum minyak zaitun : ada-apa-dengan-minyak-zaitun

so ini adalah alternatif utk cuba turunkan paras kolestrol....dlm pada masa tu jugak banyak manfaat yang leh dapatkan..oh ya...1st time telan minyak zaitun tu..allahuakhbar....jarang rasa..tu dia..kepekatan minyak tu buat mcm nak termuntah balik pun ada...so lepas ni setiap kali minum minyak zaitun sebelah dah ready air masak.....lama2 dah ok...oh ya jgn lupa pilih yang extra virgin oil ya..sebab minyak yang ni melalui satu proses penapisan aje...yang yang light ker..virgin aje ker banyak melalui proses penapisan +campur minyak lain.......insyallah ada perkembangan positif  i update ya......

1 comment:

aufahumaira said...

Alhamdulillah. amalan sunnah minum minyak zaitun nie memang dapat turunkan kolestrol. kalau susah nak telan elok makan je yang bentuk kapsul.