Nuffnang Ads

Wednesday, April 10, 2013

Muka Sunburn

Assalamualaikum...

Ingat tak entri yang lepas pasal aku pi pantai together2 ngan both muzzammils......rasanya dah hampir berlalu 2 minggukan? tapi kesan sunburn masih ada di wajah aku ni...waaaaaaaaaa.....aku kalo sun burn memang susah giler nak ilang..udahlah kulit x berapa nak putih...ditambah lagi kesan tebako...uikkkk memang mcm tar jalan aaa jawabnya...hahaha..jenis kulit muka aku ni memang take time aa nak pulih kekadang makan sebulan...tapikan mak aku kata kalo dah sebulan tu jawabnya memang warna kulit kekal...hahahahaha..mana aci kan..dlm family aku sorang aje yang itam gunteng....kakak ngan adik aku putih bersih ooooo....mak aku udah memang putih almaklum keturunan belanda..harus kulit putih ke merah2an...aku aje yang comot.....hahahahha

ni setelah mengoggle..adalah a few petua yang leh digunapakai utk ilangkan sunburn....petua no 2 tu aku dah pernah cuba.....alhamdulillah ok...sejuk aje kulit kita....


1. Parut ubi kentang dan timun, gaul rata pastu sapu kat muka yg sunburn. 
Biar selama 10 minit pastu cuci bersih. LUM CUBA

2. Potong aloe vera dan kopek amek isi je. 
Lumurkan di bahagian yg terbakar. kalau aloe vera ni kita amalkan selalu elok utk kulit tau. macam kita sapu losen (lembapkan kulit). guna aloe vera lg jimat dan xmerbahaya sbb xda bahan kimia. DAH CUBA

3. Guna yogurt. 
Mcmane? blend jek yogurt dgn timun (leh jugak pakai telur kuning) pastu buat mask. kesannya kulit muka tegang dan mengurangkan kesan sunburn. LUM CUBA..nak cuba aje sekali tgk both muzzammils dah abiskan yogurt.

4.Tembikai 
Pom boleh. hiris nipis2 pastu tekan kat muka selama 2o minit pastu bilas bersih. tembikai ada zat astrigen yg boleh menyejukkan kulit yg terbakar sbb matahari...DAH CUBA..tak sampai 2 saat tembikai masuk mulut

5.Nak guna mayonis pom boleh. 
Sapu jek kat muka selepas terkena sunburn..TAK SANGGUP

6.Tomato 
Juga boleh menghilangkan “sun-burn”. Caranya ialah sama ada anda belah 4 tomato itu dan gosok di muka, atau boleh juga kisar dan pupurkan diwajah. Insya-allah, “sun-burn” itu akan berkurangan..AKAN DICUBA BALIK KERJA NANTI

korang ada ke petua lain selain di  atas...?

No comments: