Nuffnang Ads

Tuesday, January 11, 2011

Monday, January 10, 2011

Kota Kinabalu : Part 2


hehehhe sambung...jgn tak sambung......kat mana ya...ooooooo
  • Spa Ikan - Tagal.....hehehehe alhamdulillah sampai jugak kitaorng kat sini..memang nak pi sanagt2 tempat ni.....syukur pada allah diberi kesempatan ini..samapi2 aje..bgtau 7-9/1/11 kawasan ini akan ditutup.....meaning esoklah tutup yek..sib baik kitaorng samapi ari ni......beli tiket rm5/person....solat dulu...nampak surau atas bukit..kena mendaki sikit...yg sedihnya..surau tu tak terjaga...mm kotor sangat..nak solat memang kena sapu dulu...nak amik wuduk pun..mmmm sedih sangat2..lum lagi kain telekung sedia ada.. mmmmm.. harap2 dijaga kebersihannya.... nak jumpa surau susah..gereja banyaklah...so lepas semua solat..kitorang pun mulakan ekspedisi menyepa..hahahhaaha.... alhamdulillah samapai aje orang tak der..kita2 aje..biasanyer 15 minit..tapi owner tu kata leh buat sampai kaki kembang..hahahhahaha.kalo tak ingat dah nak kul 5.30pm mau lama kat situ.....akulah orang paling awal letak kerusi..sekali jerrr....tu diaaaaaaa.......auw auw...mak, pak, nenek, atuk, cucu ikan kelah semua keluar...waaaaaaaa beso2 tul ikan kat situ..hehehehehhe...kwsn tu riuh ngan kita2 aje..geram jer tgk ikan kat situ..kalo goreng masak lemak cili padi.....wahhh malatoppppppp....hehehe tapi tak mau lah..ikan ni makan sel kulit mati kat kaki kita...habis semua di pagutnya...mula2 geli lelama syokkk.....ingat mak jah tak nak..rupanyer2 dia cakap napa tak pi lagi pagi? hahahhaha syok tullah..lepas ni spa ikan kecit leh tutup kedai ya...hahahhahahha......
  • lepas menyepakan diri..kitorang pi patah balik..so singgah di Kundsang lak....kat sini mak2 borong sayur n cendawan....aku borong madu n royal jelly...rm30 utk 2 botol...manis sanagt...hehehehe nekad jer ..kot2 meletup madu tu atas flight..ampun.....hehehe..aku dah tak giler sangat sayur sini sebab 1st time aku pi aku dah gilerrr..hahahahha giler sayur......sebenarnya OTW pi kundasang, aku dah wat dajal...petik bunga kat tepi jalan..gara2 mak jah dah ternerkenan bunga kat situ..huhuhuhhuh..ampun ya pak....
  • terpaksa balik segera sebab jam dah kul 5.30 ptg..meaning lambat turun jer kabus menebal...huhuhhuhuuh memang pun..sampai kinabalu park kabus dah tebal gilerrr......mmmm ni semua pasal gilakan sayur lah ni..hehehhehehe......
  • Sampai rumah dalam kul 7.30 mlm....aku drop semua orang..aku n opz pi cari lauk....aku ngan gagahnyer beli tongkol, ketam, udang n ikan kembung utk di masak......huhuhuhuhu sedap wokkkk menu malam tu..ikan tongkol masak kari segera...ikan kembung wokk murah ..rm4 satu pinggan..dekat 10 ekor jugak..ketam godok...2 bekas rm8..isi jgn cakap..penuh wokkkkk...walahhhhhhhhhhhhhhh sedap tak terkata.......tgh2 makan datang kwn cik su...ala kalo aku cerita bukan ko tau...hahahhaha..dia ajak mak jah, enap n cik sue..pusing 1 kk...hehehehhehe borong kat kg air......borong lagi? mmm tepatlah tittle ratu borong kat diorang tu..hehehehehehe.....kita yg tak pi merehatkan diri sebab hari ni aje dah dok dalam kereta hampir 16 jam....penat sangatttt......yg pi shopping tu memang tak reti penat...hehehhe namapun mak jah n maj sue.....hehehhe..
7/1/2011
  • Hari ni tak masak sarapan....family kak lily beli roti canai wat sarapan..rm1.20/kpg... hahahaha sekali ganda beb harga roti tuu.... mm kalo dah lidah jawa memang aaa...semua serba tak kena...kui2....lagi lah mak2 ni.......
  • opz n danish mandi kolam today..seronok depa kata...ari ni pun tak rush sangat nak kemana2...ikut planing ari ni kita pi area penampang...mmm kalo sesat mau kena lempang...
  • as usually..pakai pn gps utk tunjuk arah...hehehehe 1st destination...kita serbu Kipandi Butterfly park...hahahhahahaha tak sangka jalan nyer mcm tu rupa....waaaaa mendaki bukit tinggi gilerrr...nak2 dok belakang lori gas...huhuhu terus ingat final destination......waaaaa..tetiba lori gas tu keluarkan asap..sebab dah tak larat nak mendaki....tong gas berterabur n kena kepala ...banyak darah.....ada satu tong terbukak lobang gas dia...waaa semua panik.....jerit2...aaaaaaaa...ko napa? dah buang tebiat...wkey imiginasi melampui batas....huhuhhuuhu..alhamdulillah akhinya sampai jugak kat Kipandi park...jalan 23km mcm 123km........ seronok pi sini..sebab taman ni ada 3 section...ada butterfly, insect n orkid....mak2 memang happy gilerrrrrrrrr.........sibuk nak beli benih pokok kat sini...... hehehe sini ada guider yg bagi penerangan...RABIUS...(mm enap sudah tangkap cintan sama ko..)..org kadazandusun.....cute sanagt.........dia dok pung pang 2x..enap dok merati face mamat tu jerrr..hahahhahaha....kat sini all bapak, nenek, mak, anak, cucu, cicit, oneng2...semua bendalah ada kat sini ..dari yg berjangut, botak, merah pelangi..semua kala ada..dari yg berbisa...tak bisa semua ada..hehehehehhehe..memang berbaloi lah bayo rm10/org...kat sini aku dpt pegang buterfly n ulat gonggok..waaa besooooo gilerrrr...hahahah aku n enap jer berani..opz..dah lariii...hehehhe...... dah puas main serangga..kita pi tgk pitcher ngan orkid......orkid hutan bukan hybrid.....yg pelik2 wokk......yg kelakonyer mak jah merayu2 nakkan benih pokok2 kat situ..adoiiiii...sabo jer akuuu.........seronok pi sini..kalo pi kk jgn lupa singgah sini
  • next ...aku sambung lagi yek...

Sunday, January 9, 2011

click2 Part 1





Kota Kinabalu - Part 1

Salam...

alhamdulillah semuanyer berjalan lancar sepertimana yang dirancangkan...ni kunjungan kali kedua aku ke KK wit family.......

5/1/2011

hehehe seawal jam 7.00 pg kitoarang dah siap2....flight kul 9.30pg..at least nak check in dalam kul 8.30pg...heheehe trip kali ni ramai yg join..dalam 11 orang ..best kan..jejalan reramai ni...so dah decide aku n family kak lily bertolak sama2 dari JB ke airport..mak, cik sue n danish bertolak dari kota..heheehe (ensem kawan baru adik tu..chinese look)...



flight berlepas on time - danish ler orang paling becok...suka dia naik flight..walaupun dah 5x naik flight...hahahahhaha.........huhuu time2 nak touch down danish leh wat hal lak..huhuh ngamuk tak mo turun sebab dia tertido..'abg penat la..abang nak berehat kejap..penat naik kapal terbang'..hhuhuu leh mcm tu? pujuk punya pujuk..berjaya jugak la..kalo idok..dah tentu aku orang paling glamour..inteprame dalam papaer nanti....hehehehe...

Kitaorang sampai awal jugak..dalam 11.55..Don lak lum sampai....tunggu lagi..hehehehhe.....sib baik anak kak lily, amani..wat 'kuih'..org jawa kata kerasan..sempat lagilah pi toilet..cuci apa yg patut..hehehehe......don sampai dgn urvan..bwk pi apartment....kat situ tuko kereta avanza+saga........rehat2 n tapau makan kat kedai mamak...huhuhu rm70 utk 10 orang makan..without air..huhuhuhu mahaiiiiii......mm kat sini kalo makanan dah masak memang mahai..barang mentah tu murah lak....tu yg dah decide nak masak sepanjang kat KK..hehehe...pas makan kitorang siap2 jalan sekitar kk..pi paso beli beras, rempah ratus n mcm2lah...kira petang tu wat warm up utk shopping nanti..hehehehheehehehehe.....

dinner..kitaorang dah decide nak makan seefood kat paso malam sinsuran tu.........banyak tul makan...ikan 2 eko saiz bapak oke.....udang +ketam+sotong+ala rumpau laut tuuu....makan utk 10 orang rm120+rm40 (tapau).....murah lerrrrrrrrrr...sebab masa aku pi makan kat sini dulu kena rm170 utk 8 orang makan...mmmm..alhamdulillah danish tak mengaruk..hehehehe..pas makan kitaorang jejalan kat paso beli ikan..utk bawak bekal untuk esokkkkk.......dah habis sopping kita orang balik tido..sebab pepagi dah nak masak....................zzzzzzzzzzzz

6/1/2011

huaaaaa...bagun pepagi sebab nak prepare sarapan....so breakfast ari ni nasik lemak..with sambal tumis udang+telo...sambil2 tu masak utk tapau nanti.. menu: SILA KECUR...ikan merah asam pedas+sayur capchai+ketam masak merah bersalut telo keemasan..hahaha boleh gitu..+nasi putih yang lembut n penuh kanji..almaklum beras baru..masak 1 kilo.....sedappp sangat al maklum beras baru..heheheh

9.30pg..bertolak pi isi minyak kat esso..mm kitaornag split 2..satu naik avanza( aku, opz, danish, mak jah, cik su, kak tie ngan enap)..kak lily , nuar, amani, ayah n mak dia naik saga......dibantu oleh pn GPS (sebab guna female voice..hahahha).....kitoarng pun follow jer lah arahan puan tu..hehehhe....so ni tempat2 pit stop kitaorang :-
  1. Tamparuli - 1st trip dulu tak sempat naik jambatan tamparuli....just lalu jambatan konkrit tu jer..so kali ni memang nak singgah jugak..hehehe.....masa sampai jmbtn konkrit tu tak leh lalu sebab tgh construction..so kitorang park aje kat situ...hahahhaha gayat jugak masa nak naik tu...mak? jgn haraplah..baru beberapa langkah dah gayat giler ...dia patah balik...aku , hubby, nuar n enap...sampai jugak kat pasar dia...hehehe tgk2 syok lalu jambatan..dtg 1 group pelancong mamat n minah salleeh..waaaaa makin goyang jamabtan tuuu...nak menapak pun dah tak stabil....hehehhehe...sempat jugak aku beli kuih n tapai kat pasar tamparuli..(sori linda x sempat nak singgah kat gumah ko...almaklum ramai rombongan kali ni...)

  2. next..kitorang pi Pekan Nabalu.....mak jah dah pi kali ke2 pun still memborong ngan banyakknyerrr..hehehhehe...dinasihatkan kat sini boronglah cenderamata yg korang nak bawak balik semenanjung nanti..compare ngan paso filipina..mahai...cth : fridge magnet leh dapat 4 biji /rm10..with free gift kalo borang banyak..hehehehe..kalo kat paso sana..mati2 3/rm10...agak muka kesian dptlah 4..hehehhe..kat sini borong baju sabah 100%cotton...rm20/rm18..kat paso filipina..dgn material yg sama last bagi rm25/ huhuhu.so borong disini ya makcik2 n pak cik2...aku tak der borong sanagt..dulu da habis duit labur kat sini..just beli baju anis n opz aje......pemenang raja borong dimenangi oleh...cik su n mak jah (hadiah sila split 2 ok)..banyak ok depa borong.....hehhehehe.....lama jugak kat sini..

  3. dah penat sopping..terus pi Kinabalu Park.......rm3/org....hahah sampai2 terus cari port makan tghari.....hehehehe..orang lalu lalang sila cium bau ya...sonok pi sini..angin sepoi2 x reti bahasa..sejuk siut.....pilah sampai timpohon..hahahha kebetullah ada group baru habis mendaki...apa lagi..nua, opz, bapak kak lily..amik kesempatan join group tu bergambo bagai.....hahahha kelakooo.....

  4. dah kenyang makan nasi+angin..kitorang pi kundasang..eh lalu jer dulu..silap2 terus pi sabah tea...kat sini tak lama..just sopping tea bags n jengok2 ala kasawari ladang tea tu..sebab danish mengamukkkkkkkkkkkkkkkkk..langsung tak bestt..geram aku...

  5. next destination..dah kul 3.30 ptg....aku pi spa ikan - tagal....waaaaa.........best2 sangat2...sangat2 best2........nani aku sambung...

Sunday, January 2, 2011

W A N D A N I S H/I R F A N M U Z Z A M M I L

salam...

1.1.2011...hehehe alhamdulillah irfan dah tumbuh gigi di usia 6 bulan...suka, suka..rasa hapi sangat..hehehehehe....perangai irfan ni lain sikit ngan abang dia..bak kata busu..'empat anak empat perangi hehehhe..aku ni pun baru ada 2 anak...selalu jer tersilap panggil anak..danish aku panggil irfan..irfan aku panggil anis..hehehehhe..sabo ajekan...apapun memasing punya perangai tersendiri.....semua nyer menghiburkan aku......ingat word danish 'abangkan anak ibu jugak..huhuh masa tu aku nak bawak irfan balik jb..danish kena stay ngan nenek kat kg....jadinya aku tak bawak dia balik sekali...see anak2 aku dah makin berakal n membesar...
Danish
  • alhamdulillah ..danish membesar dengan baik sekali....
  • A-Z, 1-10 (bi, bm dan jawa)..dia leh capture masa nak masuk umur 2 tahun....cepat tul tangkap
  • doa makan dan doa naik kenderaan (mak hang ni pun ting 5 baru nak apai) capture masa umur 2 tahun ++++
  • hehehehe lagu bi n bm dah jadi makanan dia..kekadang sebut jelas..kekadang janji sama sebutan..hehehehe....nasiblah sebab mak n pak dia suka sangat pi karok...anak jadi mcm ni tak leh nak salahkan sapa2..sendiri mau ingat...
  • terlalu petah n suka tanya itu ini..kekadang naik angin jugak dibuatnyer...mm kenapa jadi macam tu pulak..kenapa pulak..pulak..alahhhh banyaker pertanyaan.
  • la ni cakap ngan dia jgan tipu..siap2 lah dia label kita ni pembohong...huhuhu haruuu...
  • paling suka maggie n sosej..opss dia panggil hotdog...dah leh masukkan dalam resume tuuu..hantuuuuu
  • heheh paling tak suka kena pakai kasut bertutup.....
  • jgn tak tau dia ni penakut..paling kelako turun tangga....memang fail..napa yek? ishhhh tanya pulak...
  • naik tangga eskalator pun mintak dokong....walahhhhh
  • tapi apapun dia memang anak yang dengar kata....sanagt2 dengar kata
  • dan hobi dia yang paling latest suka mengemasssssssss....jgn tak caya...'ibu..saya wat magic....ibu tutup mata...taraaaaaa...bersih tak ibu?
  • opsss danish punya kelebihan...dia boleh ikut rentak/rythm lagu...bagilah rentak apa...dia boleh bubuh lirik sendiri dgn melodi yang samaaa.........

irfan

  • kecit lagi....tapi lagi usilll dari abang dia..hehehhehehe

S A B A H

mmm..tunggu kunjungan ku utk kali keduanyerrrr.....