Assalamualaikum Semua...
Hari ni Kak Ngah terlebih rajin nak masak utk tghari.. bukan apa, semalam ada pergi Pontian..teman En Suami jumpa client..dah alang2 sampai Pontian tu kan, menyinggahlah kita ke Pasar Pontian.. kat situ semua fresh2 boga bahari nya...eh tetiba guna word 'boga bahari'..actually ini bahasa indonesia yg membawa maksud makanan laut/seefood... ni gara2 guna sarikata bahasa indon kat tv..hahaha...
Kak Ngah memang target nak cari ikan sembilang..mcm dah lama x makan...nak2 kalo ada telurnya memang rezekilah.. Alhamdulillah...dapat 3 ekor ikan sembilang yang beratnya dlm 3 kilo lebih...dah yg bestnya semua ada telur....apa lagi moh ler kita masak asam pedas ..cuma selalunya asam pedas ni warn merahkan..tapi kali ni Kak Ngah nak masak asam pedas kuning...
Resepi :
-15 batang cilipadi hijau (nak letak lebih pun boleh..ikut kepedasan masing2)
-5 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, kunyit hidup (letak lebih pun ok)
-Serai 2 batang (ketuk manja), Daun Kesum
-Asam jawa, garam
Ringkas aje bahannya kan..semua tu blender kecuali serai..masukkan minyak tumis dgn serai sekali..agak2 dah ok tumisan tu bolehlah masukkan ikan yang dah dibasuh bersih2, masukkan Asam jawa dan garam ..balance kan rasa pedas, masam dan masin ya...
Kak Ngah paling suka kepala ikan sembilang ..sedap.. biasanya Kak Ngah cuci dengan asam jawa dan limau nipis utk buang rasa hanyir ikan tu |
ini paling heaven....telur ikan sembilang.. dulu both muzzammil x pandainak makan telur ikan.. sekarang ni dah jadi rebutan |
Selalu kuahnya warna kuning.. tapi kunyit hidup kat rumah x banyak.. |
4 comments:
Wahhh, tak pernah lagi masak asam pedas stail gini. mesti sedap tu sampai licin lauknya. Telur tu.... rasa nak kaut keluar dari bakul.
Ya allah...sedpanyaaa...lama x makan ikan sembilang laut...kak ngah buat kita terliur la....
makan licin sebab sedap jugak tuuh., hehe
Wah..menariknya resipi baru bagi saya..Asam pedas kuning..Rasa nak cuba....Lucky day dapat ikna sembilang semua ada telur..👍
Post a Comment