Wednesday, November 30, 2022

Allahuakbar...Allah Datangkan Ujian

 Assalamualaikum...

Almost seminggu Kak Ngah tak jenguk blog ni.. tak berkesempatan langsung... Allah datangkan ujian yang Kak Ngah rasa tak mampu nak tanggung..tapi yelah Allah sebaik2 perancangkan.. perlahan2 Kak Ngah muhasabah diri ni...

Pada 23 Nov 2022 jam 7.00 pagi (tarikh yang kan Kak Ngah tak akan lupa) en suami dapat panggilan telefon. Terus dia melompat dari katil ...Allahh..apalah beritanya tuu... yanggg Danish accident  depan sekolah!!....huhuhu memang speachless..pada masa yg sama tepon Kak Ngah pun berbunyi jugak..Puan nak maklumkan anak puan accident yaa..pn datang segeraa...kami tgh tunggu ambulance....memang blank lah kejap....dalam kepala dah ligat bfikir..teruk ke..ada yg cedera ke...siap ambulance bagai...Kak Ngah doa tak henti2 pelihara anak bujangku...

Oh abam danish accident depan sekolah..dia bawa motor..accident dgn kereta... Sampai aje dekat sekolah, Kak Ngah tgk danish dah dibawa ke tepi sambil dipayung oleh orang ramai... kat jalan Kak Ngah dah nampak darah sana sini...huhuhu luluh rasa jantung ni...apa yang orang cakap Kak Ngah x ambil kisah pun...siapa yang langgar, mcmana boleh jadi pun Kak Ngah x nak tahu...biarlah en suami yang settle....yg penting keadaan danish aje Kak Ngah nak tahu...dia asyik bgtau ..ibu..abang x sengaja...abang x sengaja... 

Dalam 5 minit mcm tu..ambulance sampai...terus dibawa ke HSA...Kak Ngah dan En Suami memang x terkejar ambulance tuu.. Sampai HSA, terus ke emergency... Kak Ngah tunggu kat sepital..en suami balik amik barang2 yang perlu...Masa kat emergency Kak Ngah masuk dan tgk danish..nurse serahkan uniform PBSM dia..baju uniform aje yg dapat diselamatkan puan, seluar x dapat ye... Alhamdulillah danish dah siap x ray bagai...syukur sangat tak der tulang yang patah... sekali doc tunjuk luka dia di kaki belah kiri... menitik air mata..luka besar dan ada urat kaki yang putus...Allahhhhh...punyalah tahan air mata ni dari gugur...ni laju semacam ajeeee..... Tak per ibu..abg kuat..abg tahan....alahai bujangku..

Maaf kalo menimbulkan rasa tak selesa or ngilu masa tgk gambo ni...
ni masa dlm emergency

Urat Kakinya putus n kena buat operation

Last doc pakar maklumkan yang kaki danish kena operation ... lepas settle masuk wad, doc buat operation malam tu jugak... bius 6 kali dan kena jahit dalam 13 jarum...kenalah pakai 'tapak khas' kat kaki dia sebab nak pulihkan urat yang putus tu...apapun alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar... sampailah danish discharge hari Khamis..cuma pergerakan dia sangat2 terbatas..tongkat pun x biasa lagi nak pakai..memang agak sedih bila tgk dia nak bergerak...solat pun baring...apapun Kak Ngah percaya abang kuat dan tabah... 

So bermulalah rutin cik ipan pipi tembam bantu abang dia..hari2 bawak makanan kat bilik, topupkan air dalam botol, bawak pinggan turun...hahaha..ni silap2 yang turun berat badan cik ipanlah jawabnya...tapi masa kami maklumkan yg abg dia accident, cik ipan terus berubah jadi pendiam, termenung aje...sampailah abg dia sampai rumah barulah nampak dia ceria sikit... 

So sekarang ni danish kena buat dressing 2hari sekali..luka belum kering....disebabkan masa yang terhad ni , dressing buat kat klinik swasta aje..tak perlah keluar duit sikit kan...

ni 1st time dia buat dressing..


Kak Ngah catatkan keadaan luka dia sebab nak tau progress kan...
doc pesan if bernanah or bisa terus ke emergency..jgn tunggu2

Jadinya Kak Ngah mohon, kepada sesiapa yang sudi membaca blog Kak Ngah ni, doakan agar danish cepat2 sembuh dan cepat2 boleh berjalan... Terima kasih ya semua.....


Sunday, November 20, 2022

Meh layan Chef Arab

 Assalamualaikum...

Baru-baru ni Abam Danish ada minta ibu tolong tuliskan resepi Mee Goreng... katanya untuk tugasan subjek arab dia.... Kak Ngah pun apa lagi, turunkanlah resepi turun temurun..siap pecahkan telur bagai..kiranya panjang berjela jugak... Dah siap tulis resepinya Kak Ngah bagi pada Abam Danish.. Sekali Abam Danish kata dia kena translate to arab dan kena buat video masak sekali.... 

Bila tau dia kena masak terus Kak Ngah ringkaskan resepi tu...jenuh dia nak translate n rekod nanti kalo ikut resepi yang sebenar..hahahaha... kalo guna bahasa BM tak perlah jugak kan...ini cakap arab daa...

So semalam,  lepas dia siapkan translation tu, Kak Ngah tolong dia rekod n tunjuk ajar macamana masak mee goreng tu....terpaksalah dia beranikan diri jugak menumis rencah mee goreng tu..bukan apa dia paling takut minyak panas tu terpercik kat tangan dia..hahahaha..kalo sempat tgk video kat bawah ni nampak memek muka dia takut..hahahahaha..akhirnya hampir 20 minit masak, video dia pun siap rekod...so utk process editing n voice over semua dia buat sendiri...  Apapun good job Abam Danish sebab hasilkan video yang baik utk tugasan dia..So Kak Ngah decide nak masukkan dalam blog utk tontonan dia di masa2 akan datang

Maaf sekiranya sebutan arabnya tidak sempurna....😀😀😀😀

Moh Ler Kita Mengrill di SG

 Assalamualaikum..

Semalam sempena cuti peristiwa mengundi, Kak Ngah pada mulanya berhajat nak cari buah-buahan utk stok kat rumah... Jadinya ckp ngan en suami moh lah kita pi Jusco Tmn U cari buah2an n kudapan2... Masuk aje dalam kereta tetiba rasa nak tukar plan aaa...mcm nak jalan jauh2 aje..hahahaha ngada sangat kan...tgk waze n key inn Toppen ..tgk jalan clear..x jem.... so apa lagi ckp kat en suami kita pi toppen jom... lagipun nak tgk jugak kot2 kat Lulu Store yg baru buka kat Toppen tu..kot ada jual buah2 yg segar bugarkan...

On the way ke Toppen sekali Cik Ipan Pipi Tembam bgtau yg dia mcm lapo sangat aaaaa...dia ni kan kalo lapo memang x leh tahan..berzikir aje kata lapooo..mcmana lah tak tambah membolat..hihihi.... Jadinya dah alang2 ke Toppen kita layan Soeul Gardenlah (SG)....rasanya mcm tiap2 bulan ke SG...hahaha..nampaknya SG dah boleh lantik Kak Ngah sefamily jadi duta lah...tak pernah nyer jemuu makan kat situ... Kalo ikutkan SG kat Toppen rasanya lagi meriah compare SG kat Paradigm.. menunya mcm lagi meriah.. Maybe suasana n sesi mengrill sama2 tu buat Kak Ngah lagi seronok...sambil2 makan sambil tu ngoceh anak beranak..

Ini harga baru SG..rasanya kalo x silap sebelum ni
harga weekdays dalam RM40++

Boleh pilih mana2 kuah ya utk steamboat..
Mcm Kak Ngah tomyam ajelah yg kena kat tekak




Sos yang paling Kak Ngah Suka...sedappp oooo

Suka makan daging yang dah digrill , kita balut dengan salad..
kena lak dgn sos yangs sedap tuu..alahaiii


Oh nampaknya next month, Kak Ngah bakal kesini lagi nampaknya... Almaklum bulan depan besday Kak Ngah... kat SG kalo bulan tu besday korang, korang leh makan Free tau..tapi ngan syarat bawak lagi 3 orang aaaa..kiranya bayar utk 3 orang aje.... 

Saturday, November 12, 2022

Ngopi yok Dekat Brother John Kopitiam

 Assalamualaikum....

Wah jauh betul Kak Ngah pi ngopi kali ni...hehehe... Sebenarnya dah alang2 ada di Melaka jumaat lepas, moh ler kita ngopi di Brother John Kopitiam (BJK) yang terletak di Ayer Keroh...Ini kali kedua Kak Ngah ngopi kat sini..Teringat2 kepekatan Mee Kari diaa... dah banyak kali pi mana2 kopitiam, memang Mee Kari kat sini berjaya menawan hati Kak Ngah..so sedap oooo kalo ikut tekak Kak Ngah aaaa...

Amik kat  FB BJK..

Datang sini kalo tak pekena kopi tak sah aaa kan... En Suami order Ipoh Kopi o dgn telor separuh masak...memang ngam ooo...eh takkan tu aje yg diorder...ada lagi...En Suami order roti bako Hainan Kaya & Butter Toast ..memang sedap..(tak dan nak amik gambo..so pinjam gambo FB BJK ek)


Sebenarnya ada mcm2 jenis roti yang boleh dipesan..nak single, double pun bolehhh...tapi kan yang paling heaven kat sini dan wajib korang order adalah Ice Cream Toast BJK..... Ya ampun...sedap oooo (yg ni amik gambo sendiri tau...hahaha..x cukup lighting aaa)



Nampak tak kerangupan toast tu...di tambah lagi ngan aiskrim tu..alahaiiii sedap 

Both Muzzammils masing2 order Spagetthi Carbonara dgn burger apa tah..lupa... diorang kata sedap ibu.. ya lah nak..makan lah puas2 ya..kali ni ibu belanjaa... order ajelah apa yang korang nak makan..tapi make sure habis..hahaha....  Jujur Kak Ngah kata dlm banyak2 kopitim yang kitaorang dah pergi, rasanya BJK yang paling sedap n puas...service pun tip top..makanan pun x tunggu lama n semua staff ramah dan murah dgn senyuman...tahniahlah BKJ

Bukti kami dah Check Inn kat BJK

So korang yang terlajak dan dah ada di Ayer Keroh bolehlah singgah di BJK ini ya. Makanan sedap harus dikongsi bersama... Alamat BJK..No. 40, Jalan TU 42, Taman Tasik Utama, Ayer Keroh, Malaysia.. Waze aje senang...

Tuesday, November 8, 2022

Layan Aiskrim Matcha & Raspberrry..dap..dap

 Assalamualaikum...

Minggu ni Kak Ngah rasa boleh tahan busy nyer... syukur bukan busy sebab ada submittion ..hehehe.. tapi kena attend seminar kat Putrajaya..oklah suka dapat jumpa kenalan n yg penting dapat makan sedap2..hahaha...Seminar kali ni berlangsung dekat Marriot Putrajaya Hotel... tak naklah cerita pasal seminar tapi nak cerita pasal dapat makan aiskrim yang sedap sangat rasanya kat tekak Kak Ngah.... teringat2 rasa masam n pahit aiskrim tu... warna pun cantikkan..oh flavour aiskrim yg Kak Ngah amik matcha n rasberry..meletop rasanya bila dua2 perisa tu bergabung dalam mulut..hahahaha overrr...



Kita boleh show off gambo ajelah ya...hehe.. 

Salam Aidilfitri Buat Semua

Assalamualaikum.... Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog Kak Ngah... Sedikit terlambat rasanya Kak Ngah wish raya kan.. Tahun ni Kak Nga...