Tuesday, February 19, 2019

Pekena Cendol Kg Hulu, Melaka

Assalamualaikum....

Sejak kebelakangan ni kusss semangatttt.... cuaca panas tak leh tolak ansur rasanya....hehehehe... dah alang2 kat melaka meh kita pekena cendol kampung hulu.... nak cari tempat ni tak susah..waze aje CENDOL KAMPUNG HULU..... lokasi tepi sungai yang depa wat rivercruise tu....

Teringat cendol viral RM114 tu..tapi bukan cendol yg aku pi ni la... cendol ni bermula harga RM5-RM15 kalo x silap.... dia punya sedap tuuu..mai aiiii teringat2 lah sampai sekarang... cendol ni ada mcm2 topup..kalo makan yg biasa pun dah sedap....gula tu dia pakai gula apong rasanya....1st time jumpa gula apong  ni masa aku kat sarawak dulu..sedapppp wokkk.... yg membezakan harga tu dia punya topping tu..ada longan, mangga, buah kabong, dan yg paling haven is durian lah..dapat 2 ulas durian dalam cendol tu.... 

Yang speciallnya cendol ni ais dia..dia pakai shave ice...ala yg mcm ala2 ice bowl tuu..sedap sangat aaaaa..tambah2 ngan topping tu....terus sejuk tekak dibuatnya....so apa lagi..kalo ke melaka meh ler ke cendol kg hulu...x menyosallll

-ada satu lagi yg aku hunting ni...Sate Minang..mana nak cari?????










Tuesday, February 12, 2019

Shortvacy Kat Pulai Spring Resort

Assalamualaikum...

..TB..Actually cerita ni dah lama ..dah ada dalam 2 bulan kot.... saja nak merehatkan diri dari stress kerja...cakap kat en suami..kita stay hotel nak malam ni..cari yg ada swimming pool..boleh budak2 ni rehat n bsuka ria..hahahhaha.... lalu aku pun searchlah tempat yang paling jauhhhhhhhhh..........ok dah dapat..
siap2kan brg budak2 ngan aku sekalilah..

So dah siap kemas..kami pun tgu lah depan sekolah....abg dah balik dari sekolah agama..dia dah siap2 dah..so tunggulah si kecik ni lak..lambat lak kua sekolah ..hahahahha...tunggu punya tunggu.....'ibuuuuuu'.... eh kita nak ke mana ni..hahaha ipan ikut ajelah..kita nak bcuti jauh ni..hahahhahahaha...ala si ipan kalo nama nak bawak bcuti tersangatlah suka nyer dia..so en suami pun start enjin........vrommmmmmmm...... sekali sampai simpang UTM en suami buat u-turn......aikk...ayah nak pi mana ni???? both muzzammils dah terpinga2....kita tak jadi cutilahhhhh..cancelllll......hahahaha......anak2 dah frustated dah..... tup2 en suami belok ke Pulai Spring Resort..hahahhahaha apa ni ayah...cuti kat sebelah taman perumahan kita aje..hahahahhahahaha..jadilah nak....kata nak bercuti....

Masa ni kebetulan kawan en suami ada bgtau homestay kat sini..kot nak sewa..rasanya RM160 kot semalam.... en suami pun terus onn aje...hehe..bolehlah dari x der.... homestay ni ada 1 bilik..tapi ada sofa bed n extra tilam...so boleh guna swimming pool dia.....berendamlah nak..samoai kecut..hahahaha
















Kerja..kerja..kerja... Team Serikandi

Assalamualaikum...

Penat kan asyik cerita makan aje..sesekali cerita pasal kerja hakiki pulak..hahahaha.. cerita pasal kerja memang tak pernah nak habiskan... la ni kerja hakiki tgh nak menghabiskan satu projek yang kalo ikut dari jadual asal memang dah lama habis... abih nak wat mcmana semuanyer bz..tak sini bz...sana bz..hahahaha last2 tertangguhlah jawabnya

kami ni kuli2 aje....tapi tulah bila dah dapat pengalaman mcm ni tu yg seronoknya kerja di bidang ini... banyak pendedahan..banyak ilmu yg aku dah dapat setakat ini..kerja apa aku ni?..hahaha layan ajelahhh... Perkenalkan Team Srikandi Cintaku..hahahahhaha









LEPAKing Pizza Hut Tmn Universiti Skudai ngan Both Muzzammils

Assalamualaikum

Wah..tajuk panjang tak ingat..hahahahhaha.... kebetulan lepas amik ipan sekolah dia kata laparrrr buuuuu....si comel genit ni memang tak boleh menahan lapo...pada hal kat sekolah kalo dengar dia cerita..pagi sarapan nasi lemak..tghari makan nasi goreng ngan ayam goreng.... sebelu pi sekolah rendah dah makan kat transit..hahahahahah tgk bertapa banyaknyer dia makan....hahahaha..layana ajelah si ipan ni..

kita layan Pizza Hut kat Juzco Taman u ya..



nilah si budak motel ibuu ni..kalo dia dah kata lapar..memang x de kompromi






abang layan aje adik motel dia



Sunday, February 10, 2019

Jalan-jalan Ke Pantai Timur #roadtoklante

Assalamualaikum...puh..puh..bersarang seh blog ni..hahahaha tulah akibatnya dapat tuan blog mcm aku ni.... update ikut mood.....hehehe....Kiranya ni 1st entry untuk 2019..welcome 2019..semoga yang baik2 terjadi disepanjang tahun ini..aminnn....

Ok kita mulakan dgn bismillah....Sempena CNY tahun ni , aku ngan jamil's clan bercadangan nak bercuti2 malaysia...tapi kali ni kami semua rancang untuk ke Pantai Timur... Almaklum  dah lama tak bercuti sama2 ngan family... Jadinya pada 5hb-9hb Feb kita mulakan perjalanan kita menuju ke pantai timur...guna #roadtokelante


kami bertolak tepat jam 530 ptg...almaklum adik ipar masih kerja 5hb tu.... kami bergerak 2 kereta ya...mak jah risau nak memborong tak muat lak kereta...hahahaha..... so dengan 8 orang kita naik alza...1 kereta boboi 1 kereta gigirl..of coz lah kereta gigirls yg paling riuh..membawang aje kerjanya..hahahhaha..ok bila dikira2 perjalanan  amik masa 8 jam..tapi kiranya  ni sampai ganu aje.... sebabnya memang dah cadangan nak pit stop di rumah my MIL kat Manir.....

Nak tulis cerita takut panjang berjela ..so aku cerita by point aje ya...senang nak baca...

5 Februari 2019
  • oh ya luperr..mak jah bekalkan kami semua sorang sebungkus nasi ambeng ya....niatnya nak stop by kat mana2 utk menikmati nasi ambang yang super duper sedap ni.... byangkan dari tghari x makan..perut pun mula berkeroncong...dondang sayang pun ada..hahahhahaha...... so kami semua decice utk bhenti di restoren nusantara area endau.... kami semua order air aje...pastu masing2 keluarkan bekal nasi ambeng..terbaikkk lah mak jah...tq mak..kenyang perut kami

  • ok selesai makan, kita teruskan perjalanan....ada satu peristiwa yang memang2 besttttt.... sebelum tu masa kat area Pekan...keta en suami kena saman daaa...pasal lampu berek 3 x nyala..aduhai,,,, pak polisi,,,rajin tenan yaaaa...  kita terimalah sebab tu memang dah salah kita.....ok perjalanan diteruskan...area pengkalan badak,,,eh ya ker namayer tu..kitaorang stop utk solat jamak...dan perjalanan diteruskan sampailah ke LPT2

  • dah atas hiway masing2 pecutlah...dlm hati doa banyak2 agar dijauhi dari marabahaya..... semua pevut 150km/j.......adik aku drive....suami aku drive kereta lagi satu...huhuhu adegan potong memotong...hahaha tapi yg tak menahan dah bawak laju pun atas hiway dengan selamba viva TBN potong beb....keta tu tukar enjin trubo kot.....hahahahhaha tercabar masing2
  • jam 2..am kami semua sampai manir dan masing2 zzzzzz kepenatan...

6  Februari 2019


  • Alhamduillah....dapat tgk my MIL dan menikmati keindahan kampung halaman en suami.... cadangan nak bertolak ke kelantan jam 11 pagi...tapi kesian jugak kat en suami x sempat nak bermanja ngan my MIL..so en suami pun cadang...'ayang bawalah mak ngan yg lain keliling k.terengganu'...hahahhaha pucuk dicita ulam mendatang..... bini dia ni memang pantang dioffer...so gerak 1 kereta...bawak mak, kak tie, adik, aidil ngan danish pi pasar payang...hahahhahahaha jemmmm uuuu..tapi itulah dah nama rezeki...terus dapat parking.... hehehe konon2 pi paso nak tgk2 barang..sekali tersangkut di Kedai Emas da......hahahhahahaha sedar taksedar hampir 3 jam kat kedai emas tu..sempatlah sambar gelang 29g ..pastu mak jah tukar barang..so kami semua adik beradk dapat cincin oooooooo...tq makkk.... en suami dah call 3 kali kot tanya bila nak balik..hahahhaha...semua x ingat dunia...

  • ok after memborong di pasar payang kitaorg gerak balik ke Manir..... tepat jam 4.30 ptg kami semua gerak ke Kelatan........semalam tgk waze..tu dia jemmmm..... harap2 yang bcuti kat KB waktu ni semua dah balik ke negeri masing2 lah..senang aku nak shopping..hahahhaha

  • Sampai ke Kota Bahru dalam jam 6 ptg lebih..aku dah tempah homestay 3 hari lepas...Alhamdulillah homestay selesa... namanyer AMVILLA.....siap ada swimming pool lagi u...rate RM290/day....bilik ada 4 semuanyer.... budak2 ni dari maghrib sampai ke malam mandi aje kerjanya...

  • lepas makan malam kami semua ke wakaf che yeh.... oo dah berubah rupanya..dulu banyak kemah2 la ni diorang dah tersusun sikit...mmm mcm kurang meriahnyer lah...sambarlah juga 2 jeans kat sini..






7hb Februari 2019

  • Lepas sarapan pagi, kami memulakan expedisi ke Rantau Panjang..... ni dah kali ke 5 kot aku dtg sini...hehehe.... tak per aku cuci mata dulu..kasi mak jah n lain2 sopim sampai lebam...aku sampai dlm kul 11 lebih rasanya......so stay sini sampai jam 4.00 ptg....

  • yg boboi cari jersi ngan jeans aaa..yg gigirls ni baju memanjang...hahahaah mak jah dah angkut  kuali..kui kui ..sabar mak..kita mai naik alza mak..bukan naik lori..hahahahaha

  • Kat sini kak tie sibuk cari baby nenas..sedap sangat sebab dah rasa kat pasar payang semalam..hahahah ..kat rantau panjang lagi murah ..rm18/plastik..kat pasar payang tu dia rm25/plastik.....

  • ok lepas ke Rantau Panjang..aku waze ke Pengkalan kubor.....hahahahha ntah mana2 waze bawak... lalu sepanjang sg golok..dah sampailah belok ke kanan.....lalu jambatan kecil...ok pn waze kata you arrived at your destination..haaaaa....dah lah masa tu jam kul 5.00 ptg..rupa2nya salah gue sendiri pi waze nama pengkalan kubor..patutnya kompleks bebas cukaipengkalan kubor..hahahaha kapokk..... dah alang2 lalu majis kat kg tu kami semua solat jamaklah... n then waze balik..n decide nak jugak ke kompleks bebas cukai tu...

  • Sampai sana..x sampai setengah jam dah ada pengumuman....pintu gate akan ditutup dalam masa 15 minit...waaaaaa baru sempat pergi satu kedai aje...... sempatlah borong kain batik.....niat di hati nak borong coklat bagai.......

  • terus gerak ke homestay no 2......namanyer L25...... cantik dan selesa..RM290/day...kalo dari pengkalan kubor ke hstay ni dalam 25km jugak....

  • Makan malam aku ngan adik ngan adik ipar cari makanan bungkus..masing2 tak larat oooo

  • Last2 kami pi paso mlm... bungkus nasi kerabu ngan nasi komok...hahahha nama pelik lorrr....nasinyer warna kuning mkn ngan lauk ayam goreng..hehehehhehe

  • zzzzzzzzz








8hb Februari 2019

  • Lepas sarapan pagi, ckp ngan en suami kami semua nak pi pengkalan kubor lagi...semalam x puas.....hahahhahaha yelah2....kita pi pasar siti khatijah dulu ya..okkkkkkkkkkkkkk

  • sampai pasar siti khatijah, masing2 memborong ole2 kelantan.... keropok, serunding mcm2..sampai ubi jembut pun mak jah borong..hahahhahahahaha....

  • dari pengamatan aku, barang2 murah ada kat rantau panjang,.....compare ngan paso sini ngan pengkalan kubor..so saap2 nak sopim sampai lebam di rantau panjang lah ya









udang ni harga rm30/ekor ya..kat Pasar Siti Khatijah
  • oh ya sepanjang kami kat kelantan tak der jem langsung....syukurrr....semua orang luar dah balik negeri masing2..satu tindakan yag bijak tuan hakim bila bercuti dihujung2 cuti ni..hahhahahahah

  • ok sambung sopim di pengkalan kubur..ohhh kat sini aku menghabiskan duit dengan banyak ya...hahaha...tapi banyak lagi di pasar payang..hahahah

  • kat sini coklat murah mcm kat Langkawi.....ada jugak jual sudu, pinggan mangkuk sebiji mcm kat langkawi...set comforter rm60...kiranya rambang mata lah juga nak sopim kat sini....

  • ok next destination kita ke Pulau Nami, Koreaaaa....eh biar betik...hahahhahaha

  • ok kat area Bachok ada satu pantai nama Pantai SENOK......kat laman web cantik..bersihhh..dari pengkalan kubor dalam 38 km gitu...eh tapi sebelum ke pantai ni adik aku nak makan durian....so dalam perjalanan ke pantai tu dapatlah kami semua makan durian D24...rm14-16/kilo..kenyang weiiii...sedap melekat ...hehehhehe

  • ok sampai aje kat pantai senok..senak perut wei...bila lihat ramai yer orang berkelah...dgn sampah sarapnyer....aduh aduh aduh sayanggggggggg...tempat yang ada potensi sudah dicemari...membebel2 en suami...... kami gambo pun beralaskan sampah sarap aje...huhu sedihhh

terpaksa letak bokeh kat belakang tu ..kalo x namak sampah sarap
  • lepas puas amik gambo bagai.......kami decide tak nak dah stay kota bahru...so kami bergerak ke kuantan..n stay kat sana.......bukan apa nanti nak balik ke kota tinggi dah tak terasa jauhnyer perjalanan..hehehehhhe.
9 Februari 2019
  • Takder apa kat kuantan ni..cuma adik aku request nak pi Teluk Chempedak,,,,so aku pun layan kan aje.....
  • lepas tu kami semua bergerak balik ke joho.....
  • end dah percutian kami semuaaaaaaaa

Moral Of The Story :
  • Rancanglah perjalanan kita..eh x yah rancang sangat pun...redah ajelah..hahahhahahahahaaha.... yg penting dah booking tempat tinggal (sila baca review dari orang yg pernah stay situ ya...good tips) n goggle sikit mana2 tempat yang korang WAJIB pergi....mcm aku semua tempat dah pergi kecuali nak makan roti tibtab aje x dapat.....x per nanti aku tour 1 malaysia dlm masa terdekat...kerja beb

  • Kalo musim perayaan ni better elakkan pi tepat2 tumpuan....mcm aku..dah rezeki kota bahru x jem langsung...nak parking utk 2 bij ikereta pun senang...Allah permudahkan.

  • kalo bercuti ramai2 better sewa homestay..n kalo boleh cari yg boleh masak kalo family ramai....mcm aku ada jugak keinginan nak masak...murah2 jugak ikan kat sana...cth kerisi yang gemuk2 tu baru rm12/kilo..kat JB RM20/kilo beb

  • Lagi satu tak yah tension2 masa nak cuti..selagi boleh bercuti kita cutiiiiiiii aje...

  • Kat bawah ni gambo random yaaaa

teluk chempedak




sepanjang kat sana...dihidangi dgn view sawah padi,,,asyikkkkkk


layan durian D24


depan homestay AMvilla



Salam Aidilfitri Buat Semua

Assalamualaikum.... Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog Kak Ngah... Sedikit terlambat rasanya Kak Ngah wish raya kan.. Tahun ni Kak Nga...