Saturday, December 17, 2022

Masak Asam Pedas Kuning

 Assalamualaikum Semua...

Hari ni Kak Ngah terlebih rajin nak masak utk tghari.. bukan apa, semalam ada pergi Pontian..teman En Suami jumpa client..dah alang2 sampai Pontian tu kan, menyinggahlah kita ke Pasar Pontian.. kat situ semua fresh2 boga bahari nya...eh tetiba guna word 'boga bahari'..actually ini bahasa indonesia yg membawa maksud makanan laut/seefood... ni gara2 guna sarikata bahasa indon kat tv..hahaha...

Kak Ngah memang target nak cari ikan sembilang..mcm dah lama x makan...nak2 kalo ada telurnya memang rezekilah.. Alhamdulillah...dapat 3 ekor ikan sembilang yang beratnya dlm 3 kilo lebih...dah yg bestnya semua ada telur....apa lagi moh ler kita masak asam pedas ..cuma selalunya asam pedas ni warn merahkan..tapi kali ni Kak Ngah nak masak asam pedas kuning...

Resepi :

-15 batang cilipadi hijau (nak letak lebih pun boleh..ikut kepedasan masing2)

-5 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, kunyit hidup (letak lebih pun ok)

-Serai 2 batang (ketuk manja), Daun Kesum

-Asam jawa, garam

Ringkas aje bahannya kan..semua tu blender kecuali serai..masukkan minyak  tumis dgn serai sekali..agak2 dah ok tumisan tu bolehlah masukkan ikan yang dah dibasuh bersih2, masukkan Asam jawa dan garam ..balance kan rasa pedas, masam dan masin ya...


Kunyit hidup kat rumah dah x banyak..
selalu nampak kuning bahan tumisannya




Kak Ngah paling suka kepala ikan sembilang ..sedap..
biasanya Kak Ngah cuci dengan asam jawa dan limau nipis utk
buang rasa hanyir ikan tu

ini paling heaven....telur ikan sembilang..
dulu both muzzammil x pandainak makan telur ikan..
sekarang ni dah jadi rebutan

Selalu kuahnya warna kuning..
tapi kunyit hidup kat rumah x banyak..


Dah siap masak , tanyalah semua orang kat rumah..nak makan tak..masing2 ckp kenyang lagi.. penangan makan lempeng cecah kari sardin masa sarapan tu... yelah last2 tau tak kitaorng makan jam berapa? 6.30 petang ok..sebab melayan movie avatar kat UMall..hahahaha..dah lah movie tu 3 jam lebih....balik tu semua kelaparan...dan semuanya licinnnn..Alhamdulillah....

4 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Wahhh, tak pernah lagi masak asam pedas stail gini. mesti sedap tu sampai licin lauknya. Telur tu.... rasa nak kaut keluar dari bakul.

Suria Amanda said...

Ya allah...sedpanyaaa...lama x makan ikan sembilang laut...kak ngah buat kita terliur la....

Wak Lat said...

makan licin sebab sedap jugak tuuh., hehe

namakucella said...

Wah..menariknya resipi baru bagi saya..Asam pedas kuning..Rasa nak cuba....Lucky day dapat ikna sembilang semua ada telur..👍

Selamat Hari Lahir Abang!!!

 Assalamualaikum... Alhamdulillah Kak Ngah sempat sambut besday Abg Danish pada 22.03 hari tu..Alkisahnya Kak Ngah outstation sejak 20.3 har...