Tuesday, January 3, 2023

Jom Buat Labu Sira

 Assalamualaikum...

Semalam lepas appoitment Abam Danish kat HSA, Kak Ngah minta En Suami singgah Kipmart Tampoi... tujuan..nak cari barangan basah sebab ada orang tu x der kat rumah dari Khamis sampai Sabtu ni...jadi wajib penuhkan barangan basah kat dlm peti sejuk...haaa..dah alang2 tu kan gigih cari kapur masak..pi kedai acheh x jumpa lak kapur ni...last2 kat Kipmart jugak jumpa... tauke tanya kapur sireh ke..Kak Ngah iyakan aje...dlm hati sama kot kapur sireh ngan kapur masak ni...hahahaha..hentam sajalah labu....

Dah napa cari kapur ni... cengini kisahnya...semalam buka peti sejuk..ada 2 ketui labu yg comel2... alahai nak buat apalah ya...bila masa Kak Ngah beli pun Kak Ngah x ingat..selalu kena bebel dgn En Suami pasal ni lah..beli, beli ntah bila nak masaknya..hahahaha..so disebabkan x nak bebel berpanjangan dari En Suami tulah Kak Ngah gigih nak buat Sira Labu...isunya tak der stok kapur kat rumah...hahaha tu yg mencari sampai ke Kipmart...

So siapa yang pernah masak Labu Sira ni? Ke Sira Labu? Alahhh..sama ajelah...yg penting resepinya teramatlah mudah dan ringkas... Mula2..belahlah labu tu tanpa buang kulitnya ya...potonglah berapa2 pun..Kak Ngah suka x tebal sangat tak tipis sangat...sedang2 aje..pastu bersihkanlah..buangkan biji2nya...dah cuci bersih..rendamkan dengan kapur masak tu.... Rendam sebab nak bagi labu tu keras sikit bila masak..labu ni kan cepat lembikkan bila dimasak..so bila rendam dgn kapur ni, tak derlah hancur kan...rendam dlm 15 minit pun ok

Lepas tu cuci dan toskan... amik periuk, potong2 daun pandan..susun dalam periuk, letak labu tadi atas daun pandan, lepas tu amik gula nisan, patah2kan dan susunkan..lepas tu susun daun pandan lagi dan ulanglah proses tadi sampai habis labunya..lastu taburkan gula dlm 2 sudu..kalo nak manis lagi ikut sukalah (Kak Ngah guna gula raw can sugar..nak pakai gula putih pun boleh) dan garam sikit..kasi rasa lemak2 gitu...lepas tu hidupkan api sederhana aje ya....oh tak payah letak air ya...labu tu nanti keluarkan air.....dlm 20-30 minit dah siap..tgklah labu tu dah masa ke belum yaaa.... buat resepi ni semerbak bau pandan satu rumah tauuu...

Kak Ngah suka makan sejuk2..nikmattt..selamat mencuba ya








1 comment:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Selalu nampak Labu Sira kat socmed, baru ku tahu begitu cara membuatnya, tq kongsi, nanti kita nak cuba la. Labu takde, tapi gula melaka ngan kapur sireh ada.. kena gi kipmart la carik labu, hihi.

Salam Aidilfitri Buat Semua

Assalamualaikum.... Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog Kak Ngah... Sedikit terlambat rasanya Kak Ngah wish raya kan.. Tahun ni Kak Nga...