Assalamualaikum...
Lama blog ni menyepikan.. Kak Ngah MC 2 minggu..so blog pun ikut menyepi... hihihi.. Minggu lepas tgk pisang atas meja menimbun gitu.. Kak Ngah pun control makan pisang..manis kan..so kena hati2... drpada rosak kan, better dibuat kek pisang kan.. boleh jugak yg lain makan.. Kak Ngah dah lama x masak..nak pegang barang2 tangan tak berapa kuat..jadinya Abang Danishlah yg bantu ibu prepare semua bahan2..Kak Ngah cuma bg arahan aje...Nasib baiklah si abang ni suka bab masak2 n membaking ni...
Alhamdulillah cantik kejadian kek pisang kali ni..air tangan Abang Danish...so lepas ni x susahlah abg nak masak kek kan...ibu boleh order aje..hehe..nak buat pun tak susahkan
- 1 cawan minyak masak - 8 biji pisang (x yah hancurkan lumat2..bio kasar2) - 3 biji telur - 1 cup esen vanilla - 1 sudu teh garam - Pastu blend aje guna blander yaaa
-2 cawan tepung gandum - 1 sudu teh baking powder - 1 sudu teh serbuk penaik - Ayak n campur dgn bahan2 yg diblend tadi...oo Kak Ngah masukan coklat potong dlm adunan yaaa...buat2 sedapppp
Griskan loyang n bakar dlm oven dgn suhu 150 selama 45 minit..siapppp....
4 comments:
Cantik kejadiannya Kak Ngah...kalau suruh SA yang buat x tau la apa jadi ni...
SA bab masak2 lauk memang champion..x der yg leh tanding
Aissshhhh pandai si Abang ya kak. 👍👍. Menjadi dengan cantik kek pisang nya.. inj kue favorit saya juga. Dan di bakery shops papa, banana cake salah satu menu andalan di toko kue keluarga saya.
Memang sedap. Apalagi jadi teman kopi sore hari .
Saya pun skr ini dah pakai stevia. Memang sebisa mungkin nak elak gula pasir. Jadi utk masakan dan minuman lebih suka pakai stevia. Kalo masak pakai stevia powder. Tp kalo utk kopi dan minuman pakai Stevia cair
Betul tu Fanny..cuma kalau buat kek pakai stevia, kek mcm rapuh sikit..sebab fungsi gula putih kukuhkan kek jugak kan...tapi ok aje kek mcm rapuh sikit..yg penting sedapp n sihatttt
Post a Comment