Saturday, March 18, 2023

Perjalanan Umrah 24/2-7/3/2023 Part 2

 Assalamualaikum

Alhamdulillah..Kesihatan diri semakin baik..batuk2 pun tinggal hujung2 aje...semua petua Kak Ngah dah cuba utk hilangkan batuk ni...Bila dah batuk tu effect sekali kepala kita..peninggg memanjang..sebab batuknya kuatkan....oklah ni dah beransur2 sembuh..Alhamdulillah...

Oklah...1st day Kak Ngah menghabiskan diri di Taif.... Taif (Arab: الطائف , aṭ-Ṭā'if) terletak di wilayah Makkah, pergunungan Al-Sarawat Arab Saudi, bekas wilayah Hijaz, Arab Saudi. Memandu dari Jeddah mengambil masa 2 jam, dari Makkah 60km jaraknya. Cuaca di Taif amatlah2 sejuk..sekali angin datang uittt...gigil jugak badan ni...kiranya mcm ala2 Cameron Highlands lah ya.cuma kat CH ni banyak pokok..menghijau aje..kat sini banyak gunung ganang... Kat Taif ni Kak Ngah stay di Hotel Rajan...Luas sangat bilik hotel ni..siap ruang tamu bagai..







Ya Allah pagi2 dapat makan nasi lemak memang heaven

Bekalan makanan yg TA bagi masa dlm bas menuju ke Taif

Di Taif ni, Travel Agensi (TA) bawa melawat Kilang extract bunga rose...semerbak bau bunga rose ni..tapi bau lebih kurang bau downy aje...hihi..sepanjang kat kilang tu asyik dengan pak arab kata Malaysia Boleh..hahaha.Kak Ngah lebih tertarik dengan deretan buah2an yg dijual tu....murah pun ya...strawberi sebekas tu 5 riyal aje....tu yg asyik makan buah aje....tapikan sebab ingat nak buat umrah malam nanti kena beringatlah kan...hihhi..





Lepas pi kilang rose ni, TA bawa kitaorang pi makan Nasi Arab...tak jauh dari kilang ni...tak ingat namanya...tapi mcm belakang kedai kat jalan utama..bukan restoren tapi lebih kurang mcm rumah pun ya..ntahlah x tau nak cerita...tapi yg tahu Nasi Arab dia memang sedap gilerrr...tak jumpa lagi kat JB rasa nasi dia mcm ni....lembut, berasa...kalo mkn nasi aje dah sedap...hahaha..Style makan 1 dish kongsi 4 orang..makan atas plastik lah...tu dia tgk dia letak nasi, ko tumplek aje mcm tu...lada pakai tabur2 aje..mcm nak kasi ayam makan...hahahahaha..cuaca dah sejuk perut pun lapar..apa lagiii... bismillah...sedap ayam dgn kambing dia..lembut dan berasa..kalo tgk rupa memang x layak rasanya mcm tu..tapi heaven aaaa..tambah2 lagi lepas makan dia hidang lak kunafa....ni pun sedapppppp jugakkkk...Adik Kak Ngah siap tapau lagi..kalo x silap 8 riyal 1 bekas...sambil2 taip ni tertelan air liur lah...hahahahha




Dah kenyang....bas terus bergerak ke Cabel Car yg ada kat Taif ni.... Kak Ngah x naik...dah tua2 ni kurang lak rasa excited.... Bayarkan anak2 aje...tak per depa muda lagi... kasi banyak pengalaman nak rasa itu ini.....kita tgk dari jauh aje...tak silap yg ni bayaran dlm 70 ryial sorang...ni x masuk dlm pakej umrah...sapa nak bayar asing2....x der paksaan...hihi


Lepas dari Cabel Car ni, Kak Ngah ngan yg lain2 bergerak ke tempat niat ihram di miqat...Kalau di Taif ni tempat yang dituju adalah di QarnAl-Manazail atau disebut sebagai Qarnul Manazil.  Disinilah yg bapak2 akan tukar pakaian ihram dan kami semua melakukan solat sunat...x silap masa sampai sini dah masuk waktu maghrib....Dah selesai melakukan apa yang patut, semua jemaah naik bas...dan kat sinilah mutawif bimbing kita berniat dengan niat bersyarat..dan seterusnya ingatkan jemaah semua tentang pantang larang ihram...dan last sama2lah kita bertalbiah... Allah..masa ni pun Kak Ngah dah sebak...inikan lagi bila menjejakan kaki ke tanah haram...nak nampak Kaabah lagi? Allah tak terbayang perasaan tu nanti........................

Mutawif dan Mutawifah yang membimbing Jemaah sepanjang 12 hari
di Mekah dan Madinah

No comments:

Perjalanan Umrah 24/2-7/3/2023 Part 2

 Assalamualaikum Alhamdulillah..Kesihatan diri semakin baik..batuk2 pun tinggal hujung2 aje...semua petua Kak Ngah dah cuba utk hilangkan ba...