Nuffnang Ads

Sunday, September 29, 2013

Pertandimngan Mewarna UTM

Assalamualaikum..

dari minggu lepas sekolah danish ada bagi borang pertandingan mewarna di UTM....mcm best aje kalo both muzzammils masuk...yelah at least adalah jugak pengalaman kan....so pada hari sabtu mean semalam aaa.... pagi2lah both muzzammils dah bangun dan bersemangat nak masuk contest tu.....kala pensil pun aku dah belikan semalam as persediaan diaorang masuk pertandingan....rm29..perhhh tak perlah as long as diorang happy.

Dalam kul 10 pagi kitaorang bertolak gi UTM...waahh ramai orang yang daftar..yuran penyertaan pun RM2 aje...dah alang2 tu daftarkan si ipan sekali..yelah ngengek jugak nak join contest tu walaupun umur tak cukup...hehehehheheheheehe....




kul 10.30 pagi contest pun start.......budak sebelah danish danish colour punyalah cantik ..kemas aje...yg danish kejap dah penat lah apalah..tapi cun awesome jugak dia mengala....cik ipan tak yah cerita..baru aje kala 1 seluar dah penat...'jari saya dah sakitlah ibu'...kejap2 'ibu nak susu'...hahahhaa apakah itu? tak perlah yg penting both muzzammils dapat pengalaman kan....













kul 12.05 tghari masa pun tamat......so all parents n contestent kena bkumpul di dewan utk majlis penyampaian hadiah....so MC pun umumkan pemenang dari 10-1....sampai no 4 aje MC pun umum..budak sebelah danish yg kala kemas tu dapat no 4..dalam hati for sure lah danish tak dpat........sampailah MC umum no 1 aka juara...sekali pemenangnya WAN DANISH MUZZAMMIL...waaaaaaa..alhamdulillah...x sangka u ..anak kita menang....danish pun cakap 'haaaaa kan saya dah cakap saya menang ibu.....'soronok sangat dia...adik dia yg tak memnag pun rasa mcm menang jugak....alhamdulillah sekali lagi..penyertaan pertama kali danish dapat juara...insyallah kalo ada pertandingan mcm ni lagi bolehlah both muzzammils join..












Monday, September 16, 2013

Kek Oren Blander - Mudah

Assalamualaikum
mmm apa kita boleh buat dengan sebiji oren ya? jom kita buat kek oren nak.....tak tau? ishhhh meh baca sini...mudah dan ringkas tau..

Bahan-bahan :
  • 1 biji limau  sunkist- potong dan buangkan putih yg kat tengah2 tu yek serta biji nya sekali..potong 6 ker potong lapan ker..janji boleh dilblander..ha blander ngan kulit2 nyer sekali...x pahit pun ;)
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak jagung
  • 3 biji telur




semua bahan-bahan di atas hendaklah diblander dengan halus ya....
  • 2 cawan tepung naik sendiri ( kalo nak guna tepung gandum boleh jugak tapi campurkan satu sudu serbuk penaik) - ayak ok
ok lepas tu bermulalah sesi mencampur bahan kering dan bahan basah...bahan2 yg dah diblender tu tuang dlm tepung yg dah diayak ek..kacau2 bagi semuanyer sebati tau....pakai sepatula je..kalo der..pakai senduk pun ok jugak....dah siap pun adunan tu ..ok kalo nak lagi cantik, kulit limau tu parut sikit..pastu tabur atas dan campur sikit dalam adunan..


ok sementara panas kan oven tu pada suhu 150 , boleh lengserkan loyang ngan butter/Majerin ..kalo x  lekat kek kita nanti..tak pun pakai baking paper pun ok...dah siap semua bolehlah bakar adunan kita....tak nak letak dlm loyang  pun ok..letak dalam bekas cupcake aje...





Selamat Mencuba

Tips: Oven yg kita guna masing2 berbeza kan...masa nak bakar tu tgklah kesesuaian yek..mcm rumah mak tu..oven dia pakai suhu 120 aje..kalo ikut resepi 170...hehehe pepandailah ya..hahaha 








Murtabak Maggie

Assalamualaikum semua...

Siapa suka makan maggie? hehehe of course lah semua suka makan kan..lelagi time kat asrama kan...kekadang sampai berkotak2 kita wat stok..sampaikan ada yg meniaga maggie kat asrama..hehehehe..oklah cakap pasal maggie ni kaedah masak dia..paling malas pun kita leh rendam ajekan ngan air panas..paling hebat leh tumis2 lada bawang n apa2 bahan lagilah yang logiknya di masukkan....tapi kali ni nak wat kelainan sikit...tak derlah lain mana pun...lainlah bagi tekak both muzzammils tu....ari ni kita wat Murtabak Maggie guna Pemanggang ajaib AVON..hehehehe..senang & ringkas..

Tak der susah mana pun kan...

Ok bahan-bahan  :
  • 3 paket Maggie
  • Telur 2 Biji
  • Serbuk Pasti Sedap
Ha..itu aje bahannya...sikit ya amat..hehehe..ok cara pembuatannya  : Mula2 rebus maggie dulu tanpa mix perencahnya...rebus togel2 aje ..dah lembut maggie nyer...toskan..dalam bekas lain..pecahkan telur..ooo telur ini wajib di basuh dulu ya......ok pecahkan telur, letakkan perencah maggie n sedikit serbuk pasti sedap bai menambah rasa bawang dalam murtabak kita.....pukul sampai telur kembang sikit...dah kembang adunan tu...masukkan maggie yg dah ditoskan dan kacau rata.....haaaaa panaskan pemanggang ajaib AVON dan masukkan campuran adunan tadi...tadaaaaaaaaaaaaa.....api sederhana aje ya..kang hangus lak murtabak kita..terbalik2 kan pemanggang tu...3 minit atas...3 minit bawah...Siap..leh makan ngan sos bagi sapa2 yg suka







Tuesday, September 10, 2013

Alhamdulillah..Rezeki

Assalam...

Hari tu jejalan tgk blog orang lain..tgk eh ada contest la...Ceria Raya Bersama MAY....sekali tgh tarikh tutup...eh sampai tghari aje...apa lagi laju2 pilih gambo n hantar kat FB May....alhamdulillah result dah kua..n terpilih utk menang mingguan..dan dapat voucher shopping RM200...alhamdulillah..tak sangka last minute masuk alhamdulillah memang...

Gambar tu masa raya haji tahun lepas...pink u...n actually kita anto gambo 2..satu pakai baju biru n satu lagi pink....


Sunday, September 8, 2013

Menang RM1K dengan Pinwheels

Siapa nak menang RM1K? meh angkat tangan ramai2.......hihihi..ok kepada kaki2 shopping online terutamanya baju kanak0kanak..meh klik sini PINWHEELS...cantik2 baju nyer oooo..geram..rasanyer nak beli aje semua.... memang berbaloi2 lah sebab sambil korang membeli boleh join contest yang diorang anjurkan....manalah tau rezeki kita memang baucer RM1K kan..boleh tambah koleksi anak2..


Syarat Penyertaan :
  1. korang shopping online minimum sampai RM100
  2. Pastu pakaikan baju kat anak koranglah n amik gambo ngan pose yang paling meletopplah
  3. Pastu korang leh post gambo tu kat ilovepinwheels ..korang kongsi kan..sapa dapat like terbanyak...haaaa leh aa menang....ha manalah tau rezeki aidilfitrikan..
Untuk info lanjut leh klik sini pinwheels dan sini jugak  ilovepinwheels.......meh join jom...
Tarikh Tutup penyertaan dari 15 Ogos 2013 until 8 September 2013


SELAMAT HARI RAYA DAN JANGAN LUPA JOIN CONTEST INI

Tuesday, September 3, 2013

Gambo Konvo Danish dah Siap

Assalamualaikum...

Hari tu pi jengah blog Ayu..eh dah nampak gambo convo alyeesa......how come danish lum dapat ker dia lupa bawak balik? hehehehehe....sekali tu balik sekolah aje..danish dah x sabar2 nak tunjukkan gambo convo dia...hehe...excited u mcm anak pi convo utm aje rasanyer..hahahhaaha...comel lote anak ibu ni..bambam...hehehe...





utk gambar yang ramai2 tu..nampak tak perbezaan danish.....masa kelas R3 tu walahhhh...cekeding aje..bila dah masuk R2..hehehehehe tu diaaaaaa..bambam....tak perlah janji abang sihat kan.....apapun tak sabar nak tunggu bulan 10 ni ..nak tgk mcmanalah danish menari ni yek....

oo lupa ari tu dah dapat result ujian dia...100 for BM, Math 98 (salah satu..cuai kira aaa tu) ngan BI (ni tersilap eja PILOT jadi PLIOT)....apapun ibu doakan yg terbaik utk danish dunia dan akhirat..aminnnn