Nuffnang Ads

Sunday, June 23, 2013

PARENTS DAY Tadika Indah Ria

Assalamualaikum...

hari ini ada parents day dekat tadika danish...actually baru aje balik amik report card dia.....alhamdulillah semua subject A....cuma satu aje yg mcm meresahkan aku as a parent....dia kurang bergaul dengan kawan dia..maybe kawan dia too aktif dan dia rasa mcm terancanm sikit..tu kata cikgu dia lah.......dia tekun dalam wat kerja dia...tulisan cikgu dia kara perfect..cantik kemas..kalo di soal bab belajar ni memang dia jawab..tapi kalo cikgu tanya bab personal memang dia just senyum aje tanpa berkata apa.....oh my son!!!!!

apapun ibu doakan yang terbaik utk wan danish muzzammil di masa mendatang.....love u so much..oooo disebabkan jerebu ni danish kena asthma waktu dan tika ini.....cepat sembuh sayangggggg

masa 6 bulan

eh dah 6 tahun laaa

Wednesday, June 19, 2013

Happy Besday Wan Irfan Muzzammil

Alhamdulillah..

Hari ini genap usia 3 tahun cik ipan...cepat betul masa berlalu.......apapun selamat hari jadiiiiii ipan...hehehehe.ipan paling suka kek..sangat2 suka.......hopefully hari ni ibu x lewat pulang dari opis...leh kita sambut besday kat KFC...apapun ibu doakan ipan sentiasa sihat walafiat dan menjadi anak yg soleh..aminnn









Tuesday, June 11, 2013

Review Minum Minyak Zaitun

Assalamualaikum...

Hai sepertimana yg di janjikan....nak cerita sikit progress minum minyak jaitun ni...alhamdulillah hari ke 4 aku minum minyak ni dgn izin Allah aku sakit perut..memulas jugak.....jadinya pergilah aku ke kamar kecil..dah terjadilah semuanya......(x yah bayangkan ya)...betullah mcm yg sorang blogger tu cakap....proses pembersihan usus berlaku...mm kua lendir2 dan bau yang sangat x menyedapkan...tul2 hari ke4 ......jadinya la ni aku masih amalkan 1 sudu pagi 1 sudu malam.. la ni pun dah suh en hubby minum sama..benda baikkan harus dikongsi....tapi tu lah jgn overdose lak ya..benda baik pun kalo OD leh memudaratkan...jadinya marilah kita amalkan makanan sunnah ni......

bila digoogle (ayat x ingat2)..banyak kebaikan minyak zaitun ni....ni yang aku jumpa dekat google

Ringkasan manfaat buah zaitun :
  • Membantu mengatasi masalah darah tinggi
  • Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
  • Merendahkan tahap kolestrol berbahaya
  • Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis (pembuluh darah tersumbat dan sempit)
  • Mengurangkan risiko serangan kanser
  • Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
  • Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
  • Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
  • Menyihatkan kulit dan rambut
  • Antioksidan - Membekal pelbagai vitamin untuk antipenuaan
  • Membekal vitamin E
  • Kegunaan massage terapi

Thursday, June 6, 2013

Amalan Minum Minyak Zaitun



Assalamualaikum

minggu ni nampaknyer minggu sakitlah...hehehe demam berpanjangan..isnin n selasa dpt MC sebab ksihatan x mengizinkan...allahuakhbar...jika ini dugaan yg engkau berikan ya Allah..aku terima dengan redho....seperti biasa Klinik Siti Fatimah memang dah jadi panel family Rusdan. senangkan satu klinik aje..at least all health history family ada kat situ....

lupa lak..apa kaitannya dengan Minyak zaitun ya..mm dua bulan lepas ada wat blood test..full packagelah...nak amik result asyik x sempat aje.....last2 dah alang2 kena demam amik result darah sekali...paling menakutkan kolestrol dlm darah tinggi..sangat tinggi..bacaan normal kurang 200 kan tapi mine is 269...ooo itu sudah tinggi mcm KLCC geng........doktor dah cakap no seefood, daging merah, santan, kekacang, cendawan.....tapi banyakan makan ikan, epal, jambu batu dan sayur berdaun.....

la ni aku jaga pemakanan jugak...yg bersantan2 aku avoid..daging aku avoid jugak....puas jugak aku mengogle pasal nak reducekan kolestrol dlm darah......hasil pembacaan.....amalkan minum MINYAK ZAITUN.....


Firman Allah SWT: “Allah cahaya langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang yang bercahaya seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkah, yakni pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah baratnya, yang minyaknya hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya berlapis-lapis, Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha mengetahui segala sesuatu.” (QS An-Nur: 35)

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: "Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati." (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).

ok ni link bolgger yang pernah minum minyak zaitun : ada-apa-dengan-minyak-zaitun

so ini adalah alternatif utk cuba turunkan paras kolestrol....dlm pada masa tu jugak banyak manfaat yang leh dapatkan..oh ya...1st time telan minyak zaitun tu..allahuakhbar....jarang rasa..tu dia..kepekatan minyak tu buat mcm nak termuntah balik pun ada...so lepas ni setiap kali minum minyak zaitun sebelah dah ready air masak.....lama2 dah ok...oh ya jgn lupa pilih yang extra virgin oil ya..sebab minyak yang ni melalui satu proses penapisan aje...yang yang light ker..virgin aje ker banyak melalui proses penapisan +campur minyak lain.......insyallah ada perkembangan positif  i update ya......