Nuffnang Ads

Monday, December 3, 2012

Durian Crepe...

Assalamualaikum.....

lama tak update blog rasanyer....al maklum memanjang bz...hehehehe actually aku la ni sibuk bercrepe....mula2 saja suka2 buat utk family..last2 ramai yg suka..n tak tersengaja amik order..hehehehehe maka sepanjang minggu ni subuk bercrepe aje...actually nak buat ni tak derlah susah sangat.....tapi yg lecehnya tulah nak buat lempengnya..bukan mudah....kekadang ternipis sangat...tertebal sangat...bila dah elok masa nak lipat tiba2 koyak lak crepe kita......

so bermacam experimen kita dah buat...so nilah hasilnya kulit crepe yang ok...bagi akulah bagi orng lain tak taulah pulak.....

bahan2...

utk kulit crepe

  • 250 grm tepung gandum
  • 250 grm  tepung ubi
  • 50   grm tepung jagung
  • 2 biji telur 
  • 1 kotak santan segera..
  • air secukupnya (tgklah bancuhan mcmana yek kalo pekat sangat tambah air )
  • garam+gula sikit
  • dan esen vanilla + pewarna yek..sukalah nak bubuh kaler apa..

so semua ni blander or whisk....pastu tapissssssss wajibb kalo tak kulit mengeruttuu n ada pori lak.....

utk krim

  • 30% krimwell
  • 30% butter
  • 70% gula icing
  • tapi kalo nak mudah pi aje kedai kek..cari yg non dairy cream..cari yg ada tanda halal....putar sampai kembang
ni pun sama puter kasi kembang...nak likat krim tu tambah gula icing tapi berpada2lah dgn kemanisannya

utk durian
amik isinya aje...

cara2..
tepung yg di blend tu leh aaa masak atas non stick pan...wat nipis pun ok...wat tebal jadi kulit kuih ketayap....oo crepe ni tak payah tebalikan ya..sebab yg atas tu nanti jadi kulit luar crepe...meh tgk kulit crepe aku.... kulit wajah pun tak gebus mcm ni....jelouse....lepang kang



ha... pastu letak krim as base pastu letak durian..pastu letak krim sekali lagi...lipat2 mcm kuih koci tu....dannnnn siapppppp...haaaaa senang ajekan...