Nuffnang Ads

Wednesday, October 31, 2012

Jonas Photo di Bandung

Assalam...

dah lama balik dari bandung pun masih ada hati nak update entri pasal bandung kan? hehehehe sapa pernah pi Jonas Photo ? saya lah...hihihihii.......ok location adalah terletak di Jalan Banda, Bandung....satu jalan kalo kita pi Maybank..eh sana panggil BII bank.....belah kiri ya...(teringat kekcohan aku ngan tauke kat jln otista...tanya kat sini maybank kat mana..sampaikan aku keluarkan kad ATM tunjuk logo harimau.."ni pak ada gambar macan nya"...hahhahaha)...bangunannya ada 3 ker 4 tingkat aku tak ingatlah .....tapi memang cantik aaa bangunan dia..free standing building...

kat bangunan ni lah menempatkan studio, ruang pameran baik photo dan frame..alat2 kamera n aksesori dan mcm2lah...heaven utk kaki photographer dan kaki frame mcm aku...hahhahaa.....kan best kalo malaysia ada mcm ni....yg sangat2 mengejutkan siap diorang amik no utk berphotoshoot..bayangkan mcm kat bank....masa aku datang dah kul 8 pm..tapi orang masih ramai tuuu.....harga nak bPshoot x mahal...kalo utk group mesti tak kurang dari 4 orang...dan sorang depa charge utk Rp10,000 (rm3)...murah gilerrr ok....satu kumpulan dpt 3 shoot aje ya ok..dapat gambar yg depa dah edit  + saiz 8r + dan cd.....dah gambo yg depa edit sangat superbbbbbb......(sungguh sedih sebab aku x sempat amik)...tapi aku sempat belek hasil dan kualitinya sangat cantik dan puas hati.....






Gambar di atas adalah di miliki oleh Jonas Photo

JP jugak menyediakan booth utk korang edit gambo yg korang bawak sendiri......depa sediakan template dlm kom n korang leh guna kreativiti korang  utk match kan gambo2 korang...nanti depa watkan photobook utk korang.......sweetkan....pakej pun banyak diorang sediakan...tinggal pilih aje...

Selain tu depa ada jual juga frame + akesesori yang mesti ko rasa nak borong semua...dah lah susuann cantik2 sokmo..memang tak nyesal mai sini..apapun dinasihatkan better pi sini dulu kalo sampai bandung ..tu pun kalo korang bhasrat nak mengabadikan gambo korang...so after 3 hari gambo pun dah siap...dah ada kenangan dari bandung kan.....aku borong frame dan jadikan as buah tangan utk budak opis....dah bosan kasi keychain ker apa ker... ok Jonas Photo ni ada dua..satu kat Jalan banda dan satu lagi kat Ciwalk...tapi yg kat jln banda semunyerrr ada...


...Halaman Rumah Mak Saya ...

hehehehehe

tajuk entri tak mcm nak buat karangan darjah 3 lah pulak? hahahhahahaha actually mak aku ni jenis yg suka tanam bunga dari kecil sampailah la ni...apa yg dia tanam semuanyer menjadi...dari pokok pisang sampailah pokok bunga...pokok mahkota dewa pun dia tanam leh hidup.....cuba tgk aku..beli bunga kat kedai pun leh mati...hahahhahaha...so berkat kerajinan mak aku yg cun melecun tu...tara hasil tanaman dan lama rumah yg begotu menghijau...."lihatlahhhhhhhhhhhhhhhh...keindahan...halaman rumah makkkk akuuuuuu"....eh feeling2 ogy lak....lempang kang...




















Selamat hari raya Korban/Haji

Assalamualaikum...

wahhh hari raya haji kali ni kitaorang recycle baju raya aidilfitri lepas .hehehheheh almaklum raya ari tu beraya kat ganu...tak sempat nak melaram 1 family kan....jadi nyer kali ni nak jugak bergambar 1 family....yg x bestnyer mak usu kerjjaaaaaa on that day...eeeeeeee geram pun ada...heheheh apa leh buat tuntutan kerja..nama pun raya korban...so berkorban apa saja ......

pink wink pink wink...hehhehee tgklah dari nenek sampai ke cucu melaram warna pink.....la ni pink bukan utk gegirl aje...tapi boboi pun leh layan...cakap banyak x best meh tgk gambo...


















ha kan dah cakap semuanyer warna pink kan?

Monday, October 29, 2012

Resepi Sate Daging Korban...wahhh


Assalam..

Masih belum terlambat nak mengucapkan Selamat Hari Korban kepada semua umat islam seantero dunia..wahhh ayat..kalah mak jemah....hehehhehe alhamdulillah berkesempatan menunaikan sulat sunat aidiladha...oh ya...raya korban kali ni nampaknya ramai yg join almaklum tumbang 28 ekor kat Surau Felda Tunggal.....alhamdulillah.....dan sebab tu jugaklah mak menerima daging korban hampir 2 kg...hopefully semua orang dapat sama rata...berat tugas pembahagi daging korban ni kan....ptg tu jugk dapat tambahan daging coz sedara mak buat korban jugak tapi kat Felda lain.....mmm banyak tu stok daging...so untuk tidak membazirkan apa yg ada..kitaorg decide nak buat sate daging....tak pernah lagi cuba membuat sate ni.........resepi pun ikut pengalaman rasa aje....apapun pembahagian tugas adalah harus ya....

Aku : Buat bumbu dan perap daging sate
Kak tie : Of couse potong2 daging sebab dia paling terror bab2 daging ni.......

Bahan-bahan :
  • Daging without urat ( potong daging haruslah melawan urat..kalo tak liat sangat2)
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia + Lengkuas
  • Ketumbar+Jintan Manis+Kasar (semua jintan yg ada ada ya) - Blend kering
  • Serai
  • garam
  • sos tiram
  • gula (bila daging dah di potong2 sila uli dengan gula ya....gula banyak sikit yek..sampai dia mesra...aku uli dekat 20 minit jugak wokk
oklah lepas dah siap semua tu silalah perap daging tersebut semalaman......rasanyer lagi enak......esoknya barulah masing2 mencucuk daging tu guna lidi sate yang direndam air semalaman......suka hatilah nak isi mcmana...ada sate 20 sen...60 sen dan sebab nak abiskan cepat sate rm2 pun ada...hahhahahahahahha hubby aku lah tuuu....

air lebihan sate leh wat renjis2 dipilis ya...campur minyak jagung sikit...........ok selamatttt










Monday, October 22, 2012

Adam Sofea - Felt

Assalamualaikum...

ha hari ni nak buat satu entri untuk Adam Sofea... Siapa Adam Sofea ni? ....hehhehe yg aku tahu dia ada jual felt nyer crafting...suka sangat2 produk2 dia..kemas!!......click SINI utk tgk facebook dia.....meh kita layan produk dia...key chain ada...brooch ada, bantal ada...semua adalah...hehehhehe